TOP
Foto: Thorsten Link/shutterstock.com

Uitstapjes in de groene omgeving van Hamburg

Als je in het drukke stadse leven van Hamburg onderweg bent, heb je er misschien behoefte aan een tijdje in de natuur rondom de stad door te brengen. De vraag is alleen: waar ga je naartoe? We stellen zes plaatsen in de buurt van Hamburg voor, die zich uitstekend lenen voor een uitstapje. 

Tekst: Frank Störbrauck

Amazone-gevoel in het hertogdom Lauenburg

Meer dan 40 jaar lang vormde de rivier de Wakenitz de grens tussen West- en Oost-Duitsland. Op de oostelijke oever lag honderden meters landinwaarts een strook moerasland waar, doordat de streek tientallen jarenlang onbereikbaar was en door mensen nauwelijks werd betreden, een uniek mangrovelandschap is ontstaan. Omgewaaide bomen en bomen die oud en ziek waren werden er niet afgevoerd. Ook werd er geen bosbouw bedreven. In deze ‘Amazone van het noorden’ leven ijsvogels en veel zeldzame eendensoorten. De prachtige idylle kun je vanaf de plezierboten, die in het hoogseizoen zo’n 13 kilometer afleggen tussen Rothenhusen en Lübeck, in alle rust waarnemen. Een sportiever tochtje is mogelijk met een kano, waarbij je in je eigen tempo alles kunt observeren. Meer informatie vind je hier

Foto: Leo Hansen/shutterstock.com

‘Bosseln’ in de Wilstermarsch

Wat zou je ervan vinden om je vaardigheden bij de Noord-Duitse volkssport ‘bosseln’ (ongeveer hetzelfde als klootschieten) op de proef te stellen? Traditioneel wordt in de herfst en de winter achter de Elbedijk ‘gebosselt’, maar in de Wilstermarsch kun je ook in de zomer je ‘bossel’-kwaliteiten laten zien. Trefpunt is de parkeerplaats aan de B431 bij de stormvloedkering in de Stör bij Wewelsfleth. Daar word je met een korte uitleg verwelkomd door de ‘bossel’-leider, die ook de attributen voor het spel bij zich heeft.

Het doel van het spel is om met zo min mogelijk worpen een bepaald etappe af te leggen. Na veel beweging in de frisse lucht en een heleboel ‘bossel’-pret is een restaurantbezoek precies dat wat je nodig hebt om weer op krachten te komen. In het koude seizoen wordt traditioneel na afloop een flinke portie boerenkool geserveerd. Alles bij elkaar duurt een ronde ‘bosseln’ ongeveer vier uur; de deelnamekosten bedragen inclusief de maaltijd € 19,50. Meer informatie vind je hier

Brenner Moor in Stormarn

Het Brenner Moor is de juiste plaats voor degenen die de beslommeringen van het dagelijkse leven even willen vergeten. Hier adem je diep in en hoor je niets anders dan de wind die over het gras blaast. Het Brenner Moor is het grootste zoutmoeras dat niet aan de kust ligt. Het hoge zoutgehalte van het water komt op sommige plaatsen overeen met dat van de Noordzee. Daarom komen hier planten voor als schorrenzoutgras en zeekraal, die normaal gesproken alleen in de buurt van de kust te vinden zijn.

Wandelend door het moeras kun je veel vogelsoorten zien, zoals zilverreigers en rietgorzen. Er zijn tien informatiepunten waar je nadere details over het leven in het moeras kunt opdoen. Een deel van de wandelroute loopt over een idyllisch pad dat is aangelegd met houten planken. Meer informatie vind je op deze website

Foto: Thorsten Stark/shutterstock.com

Speel- en natuurparadijs in Lauenbrück 

Zien, horen, voelen, ruiken en proeven, oftewel met alle zintuigen de natuur waarnemen. Dat is wat het Landpark Lauenbrück, een dier- en landschapspark tussen Hamburg en Bremen, de bezoekers wil bieden. Het park is ideaal voor een dagje uit. Ezeltje rijden voor kinderen of de minder schuwe dieren aaien – midden in de natuur en in gezelschap van zo’n 200 dieren is hier altijd wel wat te beleven. Het sukkelgangetje van de ezel tijdens de wandeling door het park maakt het allemaal nog eens extra rustgevend en zorgt ervoor dat je de hectiek van alledag kunt vergeten.

Ook honden zijn in het park toegestaan. Speciaal voor hen is er een groot bos waar ze los mogen lopen en ravotten. Plezier en spel in de natuur speelt ook een rol bij de diverse speeltuinen. Zo is er een klimpark, een schommelbos, een ridderburcht en een reuzeduin. Kortom, voor ieder kind is er wel wat bij. De entreeprijzen bedragen € 9 voor volwassenen en jeugdigen vanaf 14 jaar en € 6,50 voor kinderen van 2 tot 13 jaar. 

Foto: GUARDDON/shutterstock.com

Bloeiende heide op de Lüneburger Heide

Dit heidegebied wordt in de regio beschouwd als het vijfde jaargetijde. Volgens de gebruikelijke vuistregel bloeit de paarsgekleurde struikheide (calluna vulgaris) op de Lüneburger Heide – het grootste heidelandschap van Europa – ieder jaar tussen 8 augustus en 9 september. Tijdens de bloeiperiode laat het zich van zijn mooiste en heel bijzondere kleurenpracht zien: krachtig paars, met daartussen fris groen van de ruige jeneverbessen en dennen en het zilverwit van de berken. In diezelfde tijd stellen de imkers hun bijenkorven op.

Er trekt een zware, zoetige geur over het land. “Die Heide riecht dann förmlich schon nach Heidehonig – sie honigt eben”, beschrijft een gids uit Schneverdingen dit natuurschouwspel, waarbij honderden bijenvolken de nectar uit miljoenen heidebloempjes halen. Gedurende ruim vier weken verandert dit natuurpark (een van de grootste van Noord-Duitsland) voor natuur- en wandelliefhebbers in een paars mekka. Wandelaars die graag een beetje rust hebben, vinden op de Lüneburger Heide tussen de 30 wandelroutes vast wel iets van hun gading, bijvoorbeeld in het Pietzmoor rondom de Wilseder Berg met geweldige zonsondergangen of in het Büsebachdal. 

Foto: Sara Winter/shutterstock.com

Appeloogst in het Altes Land

Felrood hangen ze aan de appelbomen en ze zien er zo lekker uit dat je er graag in zou willen bijten. Als je moet watertanden van de frisse appels die overal in de boerderijwinkels en -cafés tijdens een van de feesten liggen uitgestald, kun je ervan uitgaan dat de oogsttijd in het Altes Land is aangebroken. Het Altes Land is het grootste aaneengesloten fruitgebied van Noord-Europa en tevens de naam voor de vakantieregio ‘Altes Land am Elbstrom’. Niet minder dan 18 miljoen fruitbomen staan er langs de Elbe.

Tot in november worden de appels geplukt. Door evenementen als ‘appel-adopties’, ritjes met de appelkisten-express of appelrondleidingen wordt de appeloogst een bijzondere belevenis, vooral voor gezinnen met kinderen. Met name in de oogsttijd is het voor appelliefhebbers en andere fruitliefhebbers spannend om te zien welke weg de appel aflegt – van zijn plaats aan de boomtak tot aan de consument en hoe een fruitboom zich in de loop der tijd ontwikkelt. Talrijke fruitteeltbedrijven bieden rondleidingen aan over het bedrijf en door de boomgaarden, met ritjes op de appelkisten-express of een quiz waarmee een heus appeldiploma kan worden behaald. Bij sommige appelkwekers kunnen bezoekers zelf appels plukken.

Foto: FamVeld/shutterstock.com