TOP
Foto: Anja Genz

Landhotel Fischerwiege: Het is een plaatje

In het Landhotel & Café Fischerwiege aan het Passader Meer ben je echt helemaal op vakantie. Het gemoedelijke, door een familie geleide hotel ligt ten oosten van Kiel in een 180 jaar oud, romantisch huis met een rieten dak en uitzicht op het meer. Een vredig, schilderachtig tafereel.

Tekst: Anja Genz

Zacht glooiende heuvels liggen aan weerszijden van het smalle weggetje. Grote ronde strobalen liggen keurig op een rij op de gemaaide velden en lijken er op te wachten, dat ze afgehaald worden. Al snel duikt aan de linkerhand het Passader meer op en daar tegenover staat een lieflijk huis met rieten dak. Hier in het hoge Noorden van Duitsland ligt het doel van mijn reis: Landhotel en Café Fischerwiege.

Foto: Anja Genz

Geïnspireerd door bezoeken aan Frankrijk

De eigenaren Esther en Jörg Ahrent hebben een droom gerealiseerd: Een eigen idyllisch landhotel leiden. De nodige inspiratie hiervoor deden ze op tijdens verschillende bezoeken aan Frankrijk. Daar begon hun droom in de loop der tijd een steeds vastere vorm aan te nemen. Het moest niet zomaar een hotel worden. Hun oog viel op het voormalige vissershuis aan het meer, dat met de kleine herberg met veel liefde voor het detail compleet gerestaureerd en gerenoveerd werd. Dit resulteerde in zes tweepersoonskamers en vijf suites in moderne landhuisstijl.

Foto: Anja Genz

Wanneer ik ’s morgens voor het ontbijt op het terras aan het meer zit, ben ik gefascineerd door het schouwspel wat ik daar zie: Terwijl de vogels in de bomen hun morgenlied fluiten en de meeuwen krijsend boven het meer hun rondes vliegen, dwaalt mijn blik af naar een visser. Omzwermd door meeuwen sorteert hij doodgemoedereerd zijn netten, voordat hij het meer op vaart en de meeuwen als witte punten achter hem op het water landen. Het lijkt wel een ingestudeerd theaterstuk, zo rustig en bezonnen. Niet vreemd, dat het huis vroeger de naam ‘Schöne Aussicht’ had.

Even naar Kalifornien fietsen

Als je hier je vakantie doorbrengt, moet je jezelf tijd en rust gunnen, ook voor het ontbijt. Snel alles naar binnen werken aan het buffet is er hier niet bij. De cheffin persoonlijk bereidt het ontbijt voor en verzorgt de gasten. Op een dienblad wordt zelfgemaakte kweeperengelei en honing uit de buurt aan je tafel gebracht met een broodmandje, fruit met yoghurt en een schaal met streekproducten zoals kaas van de ‘Käsestraße’ (een vereniging van meer dan dertig kaasboerderijen uit Sleeswijk-Holstein) en een aantal verschillende worstsoorten. Na het uitgebreide ontbijt ga ik er op uit om de omgeving te verkennen. Malte, de jonge kelner van de vorige avond, had mij verteld, dat ik – zoveel tijd moest ik er beslist voor uittrekken – naar Kalifornien moest fietsen. Het was daarheen immers maar acht kilometer. Hè?

Foto: Anja Genz

Allerlei lekkernijen

Mijn ongelovige blik beantwoordde hij met een glimlach – en legde het me uit: Zo heet een deel van het strand in Schönberg. De naam, wordt beweerd, is ontstaan toen een visser aan het strand van de Oostzee een stuk hout afkomstig van een schip vond, waarop de naam ‘California’ stond. Vanaf dat moment werd de plek zo genoemd. Leuk, daar moet ik heen, denk ik en ga direct naar de receptie om een fiets van het hotel te huren. Zo dicht bij Kalifornien was ik nog nooit!

Ik ben zo in gedachten aan het fietsen en laat me zo vaak– vooral door eten – afleiden, dat ik pas na een paar uur aankom. Onderweg moet ik voortdurend allerlei lekkernijen uitproberen: Bij de bio bakkerij ‘Passader Backhaus’ met een zithoekje onder een gigantische boom. Hier verkopen ze bijvoorbeeld ‘Kräuterschiffchen’, een baguette met kruidenvulling en kaas, ‘Bullaugen’, ronde spritsen gevuld met jam en amandelen, of de ‘BauerPower‘, een soort mueslirepen.

Foto: Anja Genz

Culinaire verleidingen overal

Een stuk verderop ligt Hof Moorhörn er heel verleidelijk bij. Hier hebben ze zelfgemaakte likeur, sap, siroop en taarten op basis van frambozen. Ik realiseer me opeens: als je snel naar Kalifornien wilt rijden, moet je wel zo sterk zijn, dat je alle culinaire verleidingen langs de kant van de weg kunt weerstaan. Maar ik wil niet snel zijn. Ik neem de tijd, geniet van al dat lekkers, ontspan en geniet. Precies zoals Esther en Jörg Ahrent het in hun hoofd hadden.

Foto: Anja Genz

Info

Met de auto rijd je vanaf Arnhem ruim 500 km. Er zijn bij het hotel gratis parkeerplaatsen. Met openbaar vervoer bereik je de Fischerwiegemet de bus naar Passade vanaf treinstation Kiel (vanaf Utrecht 6 uur 15 min., 2x overstappen, enkele reis v.a. € 59). Vanaf de bushalte is het 300 meter lopen naar het hotel.

Landhotel & Café Fischerwiege bevindt zich in het ooit met de titel ‘mooiste dorp’ van Duitsland bekroonde dorp Passade, direct aan het meer in een heel rustige omgeving.

Bij het hotel is een bistro met eenvoudige maaltijden en zelfgemaakte taartspecialiteiten.

Het strand aan de Kieler Förde of aan de Oostzee ligt op een afstand van ongeveer 8 kilometer.

In het hoogseizoen kosten de overnachtingen € 115 voor een tweepersoonskamer, incl. Passader landontbijt.

Fietsverhuur in het hotel voor € 6 per dag.

Voor € 17 per dag kan van de spa en sauna van Mare Wellness & Sport in Kiel gebruik worden gemaakt.

 

Landhotel & Café Fischerwiege am Passader See

An der Laak 11

24253 Passade

Telefoon +49(0)4344/4138616