TOP
Foto: Jan Wehnert/shutterstock.com

Vakantie aan het barnsteenmeer

Het Goitzsche, een prachtig meren- en boslandschap in Saksen-Anhalt, is van een voormalig mijnbouwgebied veranderd in een aantrekkelijk recreatiegebied. Hier kun je genieten van het strand en van watersport, scheepvaart, kunst, gastronomie en nog een heleboel andere, niet ontdekte schatten.

Tekst: Carsten Heinke

Het water van de Großer Goitzschesee ligt er deze morgen roerloos bij. Een zwanenpaar zwemt zijn ronde en laat kringen op het water achter, waaruit de ‘Pegelturm’ zich als een soort reuzenschroef naar boven lijkt te draaien. De enige beweging die dit 26 meter hoge stalen bouwwerk echter kan maken, is het meebewegen met de stand van het water in het meer. Voor mensen is deze minimale beweging zonder hulpmiddelen niet waar te nemen. Ook als je de 144 treden helemaal naar boven loopt, heb je niet het gevoel dat je je op een deels flexibele constructie bevindt. Alles wat je namelijk kunt zien, is aan de binnenkant weliswaar met stutten vast in een bodemfundament verankerd, maar drijft aan de buitenkant als het ware op het wateroppervlak en stijgt en daalt met het waterpeil mee.

Foto: Traveller Martin/shutterstock.com

Ideaal voor mini-piraten

“Land in zicht!”, roept een sportieve opa, die de uitzichttoren met zijn kleinzoon heeft beklommen. Beiden zijn vandaag uit de omgeving naar Bitterfeld gekomen om er ‘zeemansavonturen’ te beleven. Het uitzichtplatform dient in hun spel namelijk als kraaiennest van een groot, oud zeilschip. Vandaaruit kijken ze over het zilvergrijze water op de groene kust, de zeeroversspeelplaats aan het strand en het historische platbodemschip ‘MS Reudnitz’, dat voor kleine piraten helemaal geweldig is. Van verre kun je de ‘Bitterfelder Bogen’ al zien liggen.

Dit 81 meter lange en 28 meter hoge stalen bouwwerk in de vorm van een boogbrug, rijst vanaf een voormalige en inmiddels dichtbegroeide afvalberg hoog de lucht in. Ook dit begaanbare kunstwerk biedt als uitzichtpunt prachtige panorama’s over de omgeving. Sinds de voltooiing in 2006 is het een belangrijk symbool voor de stad Bitterfeld-Wolfen. Voor de kleine jongen is de nabijgelegen haven – waar behalve veel zeilboten en kleine jachten ook de rondvaartboot ‘MS Vineta’ ligt – echter interessanter. In het kasteeltje erachter, dat tot de Tweede Wereldoorlog het huis was van een rijke fabrikant, is tegenwoordig een hotel en restaurant gevestigd. 

Foto: Carsten Heinke

De naam van het in neorenaissance en neogotische stijl opgetrokken gebouw – ‘Villa am Bernsteinsee’ – zorgt voor de nodige nieuwsgierigheid. De vroegere bruinkool- en barnsteenmijnen, waaruit in de negentiger jaren van de vorige eeuw het huidige merenlandschap ontstond, geldt nog steeds als een van ’s werelds grootste vindplaatsen van het fossiele hars. Vanaf de ontdekking van de aanwezigheid in 1974 tot aan het stopzetten van de winning in 1993 werd hier in totaal 408 ton ruwe barnsteen gewonnen. De resterende hoeveelheid wordt geschat op 700 ton. 

De grootste collectie barnsteen uit Bitterfeld, die o.a. bestaat uit talrijke bijzondere exemplaren met ingesloten insecten, bevindt zich in het bezit van het Museum voor Natuurkunde in Berlijn. Enkele voorbeelden van de begeerde vondsten, zoals de zeldzame zwarte Bitterfelder-barnsteen kunnen aan de Großer Goitzschesee in het infocentrum aan de Bernsteinpromenade worden bezichtigd. Direct ernaast opende Cordelia Mertn nog maar kort geleden haar fietsverhuurbedrijf. De eerste klanten van vandaag zijn een echtpaar uit Beieren.

Foto: Carsten Heinke

Van kolenafgraving tot plaatjesboekidylle

“Wij verbazen ons er steeds weer over hoe mooi het hier is geworden”, vertelt Jana Herrman enthousiast. De uit Bitterfeld afkomstige vrouw en haar man wonen sinds 1991 in de buurt van München. Elke keer als ze in de geboortestreek van Jana zijn om moeder te bezoeken, gaan ze naar de ‘Gotische’. De naam, die tegenwoordig voor zowel het meer als het landschap eromheen wordt gebruikt, betekent oorspronkelijk ‘Gottes Aue’ en is afkomstig van de Sorben, een Slavisch volk dat aan het begin van de 7e eeuw in grote gebieden ten oosten van de Elbe neerstreek en vele dorpen stichtte, waaronder de huidige steden Bitterfeld en Leipzig. De streek veranderde enorm met de bruinkoolwinning vanaf het midden van de 19e eeuw. Complete dorpen vielen ten prooi aan de mijnbouw. Tijdens het socialistische regime van de DDR veranderde het 62 vierkante kilometer grote gebied op den duur in een maanlandschap.

“Ik herinner me nog goed hoe vies, arm en troosteloos het hier in de DDR-tijd was”, vertelt de 51-jarige, die aan de rand van de toenmalige kolenafgraving haar kindertijd doorbracht. “Alles was vuil, het stof kroop overal in. Op sommige dagen had je kleine stukjes kool in je haar”, herinnert zij zich. Ze was heel blij toen ze hoorde dat het gebied na de val van de Muur gecultiveerd zou worden. Tijdens de hoogwaterramp in 2002 waren zij en haar man erbij toen er tegen het opkomende water gestreden werd. 

Vandaag wil het echtpaar met de fiets een rondje om het meer maken. En dan mag de afstand best nog iets langer worden dan de route van krap 29 kilometer. “Als je bij deze hitte niet de hele tijd in de zon wilt rijden, moet je een omweg door het Goitzsche-bos maken”, adviseert Cordelia Mertn. Zij verhuurt hier al bijna 14 jaar fietsen en trapkarren en kent alle wegen, meren, attracties en lokaliteiten in de omgeving op haar duimpje. Ze deelt haar kennis graag met de fietstoeristen. Daar hoort ook het raadsel van de naam Bitterfeld bij. “Waarschijnlijk stamt de naam van de Vlamingen, die hier in de middeleeuwen leefden en de stad ‘Piterveld’ (Pietersveld) noemden”, aldus Mertn.

Foto: Carsten Heinke

Over het water racen

Langs de Bernsteinpromenade tussen het vakantiedorp en de ligplaats van het piratenschip stromen de lokaliteiten vol. Aan het strand en op de speelplaats heerst een ontspannen vakantiesfeer, net al een stuk verderop in het strandbad Mühlbeck, dat behalve een gezellige bar ook ligbedden voor een luxe zonnebad aanbiedt. Wie een beetje meer actie beleven wil, kan terecht in het Wakepark Goitzsche.

Dit watersport- en recreatiegebied aan de oostelijke oever van het meer behoort met zijn moderne wakeboard-installatie met zes masten tot de coolste in heel Oost-Duitsland. Deze aan het waterskiën verwante sport kun je het beste leren door het gewoon te proberen. En dat doen mensen van alle leeftijden. “Het enige wat je moet kunnen is een kabel vasthouden en zwemmen”, licht Niklas Jung, de chef, toe. Zijn ervaren en superaardige team is beginnelingen graag behulpzaam. Ook degenen die eerst even een kijkje willen nemen, zijn van harte welkom. Er zijn snacks en drankjes te koop en er is heel veel plaats om te zwemmen, chillen en feesten.

Foto: Carsten Heinke

Info

Bereikbaarheid

Via A9, uitrit Halle/Brehna/Bitterfeld (niet ver van het Schkeuditzer Autobahnkreuz A9/A14), dan de B100 volgen naar Bitterfeld. Rijtijd vanaf Amsterdam ruim 6 uur. Per trein via Berlijn, Leipzig of Halle. Per Flixbus naar Leipzig of Halle en verder met een regionale trein naar Bitterfeld.

 

Overnachten

Villa am Bernsteinsee beschikt over 7 appartementen voor maximaal 3 personen. Prijs excl. ontbijt vanaf € 85 per nacht.

Het Feriendorf am Pegelturm verhuurt vakantiehuisjes voor maximaal 4 of 8 personen, compleet ingericht en mooi gelegen aan het meer. Prijzen voor de 4-persoonshuisjes vanaf € 100 per nacht. 

De camping van Ferienpark Goitzsche ligt aan het water, naast een rustig beschermd natuurgebied, en heeft plaatsen voor tenten, campers en caravans. Ook worden stacaravans verhuurd. Prijzen voor een tent € 6 (2 personen) of € 8 (3 tot 6 personen), caravan of camper tot 7 meter € 9, langer € 12. Alle prijzen plus € 5 per persoon. 

 

Activiteiten

Fietsverhuur Am Pegelturm verhuurt toerfietsen, e-bikes en fietskarren.

Boottochten met MS Reudnitz op zaterdag en zondag. Prijs volwassenen € 11, kinderen tot 13 jaar € 7. 

De MS Vineta vaart woensdag t/m zondag, prijs volwassenen € 12, kinderen tot 12 jaar € 5.

In het Goitzsche Wakepark kun je niet alleen Wakeboarden, stand-up-paddlen, naar het barbecue-eiland varen of een partyboot huren (voor 8 personen), maar ook gewoon genieten op het strand met snackbar en beachlounge. De prijs voor 1 uur wakeboarden is € 18 voor volwassenen, tot 17 jaar € 14, dagkaart resp. € 33 en € 26. Huur van een board € 8 en neopreenpak € 5. SUP € 12 per uur en € 40 per dag.

Duikcursussen  worden gegeven bij Tauchschule Kleeblatt (Gemeinde Muldestausee).

Bowling in het Marinapark Goitzsche

 Meer toeristische informatie op deze website