TOP
Foto: balipadma/shutterstock.com

Mijn huis, mijn boot, mijn vrijheid

De Mecklenburgische Seenplatte is, met meer dan 1.000 zwem- en vismeren, het grootste binnenwater in Europa. Vele meertjes daarvan zijn door kleine riviertjes en kanalen met elkaar verbonden. En wat is het mooiste avontuur in de zomer? De bonte veelzijdigheid in het noordoosten van Duitsland met een boot verkennen!

Ja, zo’n drijvend vakantiehuisje met een gegarandeerde logeplaats is echt geweldig. Met maximaal 15 pk kunnen de kapiteins zonder vaarbewijs door de streek tuffen. Voor vaartuigen met meer vermogen en een lengte van maximaal 15 meter en 12 personen aan boord geldt sinds 20 jaar de charterbewijs-regeling. Daarmee kunnen reizigers al na een drie uur durende instructie het vaaravontuur beginnen.

’s Avonds voor anker gaan in een afgelegen inham. Als de laatste zonnestralen schijnen in het koele water springen of ongestoord naar het geluid van de natuur luisteren: Met de boot varen vakantiegangers in de Mecklenburgischen Seenplatte door paradijzen van waterlelies en langs onbebouwde oevers. Het grootste meer van Duitsland, grenst aan het Müritz-Nationalpark met de UNESCO wereldnatuurerfgoed ‘Serrahner beukenbossen’. Verder naar het zuiden verweven zich honderden meren tot een groot net voor hengelaars en badgasten. Tijdens een wolkeloze nacht spant de sterrenhemel zich als een gigantische boog boven de dunbevolkte regio. Het is al een onvergetelijke belevenis, met een glaasje wijn buiten op je boot te zitten, terwijl het glinsterende firmament op het gladde wateroppervlak spiegelt.

Foto: Christin Drühl

Cultureel en culinair genot

De Mecklenburgische Seenplatte bestaat echter niet alleen maar uit waterwegen. Heel indrukwekkend is ook het aantal havens, dat je kunt aansturen. De kapitein van de dag moet dan de moeilijke keuze maken. Welke van de 150 havens of ligplaatsen kan ik nog bereiken? En wat gaan we daar doen? Misschien een vakwerkstadje bekijken of een kasteel bezichtigen? Een tip: Het plaatsje Waren is met 21.000 inwoners de grootste aan de Müritz. De Altstadt met twee bakstenen kerken en levendige promenade is voor boottoeristen één van de populairste bestemmingen. Al gauw wordt bij een espresso een praatje gemaakt met andere schippers.

Foto: Heidi Goerlt

Als je aanlegt bij het kasteeleiland van Mirow, moet je absoluut het barokke kasteel, Drei-Königinnen-Palais bezoeken. Hier groeide in de 18e eeuw de hertogin van Mecklenburg, Sophie Charlotte op. Door haar huwelijk met koning Georg III werd ze later koningin van Engeland. Of wat vind je van de haven van Neustrelitz? Deze is omringd door talrijke oude pakhuizen. Het laat barokke gebouw van de vroegere hertogelijke residentiestad is uniek in Noord- en Midden-Europa. Tip: Bijna overal in het land van de 1.000 meren zijn rustieke vissersbedrijven te vinden, waar vers gevangen vis wordt gerookt. Heerlijk voor een hapje als lunch of om klaar te maken in de eigen boordkeuken.

Foto: Alexander Rudolph

Bunbo, vlot of jacht op zonne-energie – een geschikte boot is er voor iedereen

Vlot en bungalowboot, kortweg bunbo, zijn bij beginnelingen veelgevraagd en hebben ruimte voor vier tot zes personen. Ingericht met een woonkeuken, bad, slaapkamers en een groot terras doen deze moderne houten boten met één verdieping denken aan Scandinavische vakantiehuisjes. Speciaal voor gezinnen zijn er op de Mecklenburgischen Seenplatten Comfort-jachten, die naast speelgoed en tekenmateriaal ook een kinderbed en een babycommode aan boord hebben. Boten voor senioren zijn uitgerust met bredere deuren, grepen en gemakkelijke opstapmogelijkheden. Op het nieuwe met zonne-energie uitgerust jacht Voyager 900e van Woterfitz storen geen geluiden van de motor of een ruisende gasverwarming. Als de zon de accu’s een keer niet heeft opgeladen, is de reikwijdte van het schip altijd nog meer dan honderd kilometer. Dit ecologische schip wordt gebouwd in Rechlin, direct aan de Müritz.

Foto: Christin Drühl

Informatie:

Toeristische informatie

Verhuur van een vakantievlot