TOP
Foto: Daniel Brosch

Berlijn buiten de geijkte paden

Berlijn is één van de favoriete bestemmingen in Duitsland als het om stedentrips gaat. Geen wonder, want in de gigantische hoofdstad kun je heel veel dingen doen. Als je de toeristische trekpleisters al kent en zin hebt in iets nieuws, moet je eens een kijkje nemen bij de volgende alternatieve routes door Berlijn.

Tekst: Frank Störbrauck

Wie al een paar keer in Berlijn is geweest, heeft misschien geen zin om nog een keer naar de Brandenburger Tor, het Museuminsel, de Fernsehturm of de Berlijnse Dom te gaan. Deze bezienswaardigheden horen er natuurlijk bij en je moet ze een keer gezien hebben. Maar of je dat nou vaker moet doen? Nee bedankt, dat hoeft écht niet. Voordat je nu doelloos door de stad dwaalt, hebben we een aantal tips voor je, waarmee je Berlijn op alternatieve routes kunt verkennen.

Berlijn-Mitte – Sammlung Boros in de Bunker

Ooit gehoord van de Bunker in Berlijn? Bij technofans, die in het begin van de jaren negentig naar Berlijn kwamen om te feesten, gaat er waarschijnlijk een belletje rinkelen. In deze club werden toen wilde nachten gevierd. Wilde feesten, waarbij techno-klanken door het schemerig verlichte gebouw zweefden, stonden hier elk weekend op de agenda.

Maar dat is lang geleden. Het laatste feestje werd hier in 1995 gehouden. Vandaag de dag wordt op deze bijzondere locatie de Boros privé-collectie van hedendaagse kunst tentoongesteld. De exposities in de 3000 vierkante meter grote omgebouwde bunker wisselen regelmatig. Helemaal bovenin, in een glazen bovenbouw, woont trouwens de familie Boros. Maar daar mogen bezoekers (helaas) niet naartoe.

Waar? Reinhardtstr. 30, U-Bahn halte Oranienburerstraße (U6)

Wanneer?  Donderdag t/m zondag van 10 tot 20 uur

Hoeveel kost het? Een rondleiding (in het Engels of Duits) duur 1,5 uur en kost € 18 (€ 10 met korting). Aanmelding verplicht via deze website.

Foto: Noshe

Tiergarten – Een ritje op de boot of chillen in het Central Park van Berlijn

Als niet-Berlijner moet je even nadenken. Tiergarten? Is dat niet een van de Berlijnse wijken? Of wacht even, is het ook een enorm park? Het antwoord is beide keren “ja”! Het park Tiergarten nemen we nader onder de loep: Het is ongeveer 200 hectare groot en wordt beschouwd als de groene longen van de stad.

Er is een leuk café, een beetje verscholen, direct naast de enorme Spaanse ambassade: het Café am Neuen See. Bij mooi weer kun je gezellig in de biergarten zitten en genieten van een koffie of een biertje. Als je een romantisch uitje wilt maken, pak dan een van de felrode roeiboten. In dit natuurparadijs heerst een idyllische sfeer. En dat in het midden van Berlijn!

Waar? Lichtensteinallee 2, S-Bahn Tiergarten of bushalte Corneliusbrücke (lijn 200)

Wanneer? Café van 9 uur tot middernacht, varen bij goed weer van 11 uur tot zonsondergang

Hoeveel kost het? 30 minuten boothuur voor € 6, 60 minuten voor € 12.

Foto: Svetlana Turchenick/shutterstock.com

Wilmersdorf – smullen in de Thaipark

Zin in een beetje Thaise flair? Niet in een restaurant waar je allerlei lekkernijen uit Thailand kunt proeven, maar in de wijk Wilmersdorf, om precies te zijn in het Pruisisch Park. Hier kun je in het weekend (vrijdag t/m zondag) van april tot oktober bij mooi weer terecht op de Thaise streetfood-markt.

Naast octopus spiesjes en Khao Pad Muh worden er ook verse papajasalade, loempia’s, Som Tam en nog veel meer gerechten uit de Thaise keuken aangeboden. Neem een grote handdoek of een deken mee en maak het jezelf gemakkelijk op de weide en kijk naar de kleurrijke drukte.

Waar? U-Bahn halte Konstanzer Straße (U7)

Wanneer? Vrijdag, zaterdag en zondag in april tot oktober, van 11 tot 22 uur.

Hoeveel kost het? Hangt af van je honger…

Foto: hanohiki/shutterstock.com

Tempelhof – een vliegveld met symbolische betekenis

Terwijl heel Duitsland grapjes maakt over het eeuwige verhaal rond de opening van het vliegveld Berlijn-Brandenburg (BER), is een andere luchthaven enigszins in de vergetelheid geraakt: Het vliegveld Tempelhof, dat vandaag de dag nog steeds een symbool van vrijheid is.

De luchtbrug van 1948/49 maakte het beroemd. Als je Berlijn bezoekt en nog een paar uur over hebt, moet je beslist een van de rondleidingen op het vliegveld (oppervlakte ongeveer 300.000 vierkante meter) meemaken. Tijdens de ongeveer twee uur durende tour krijg je interessante delen van het monumentale gebouw, zoals schuilkelders, bunkers en keldergewelven te zien.

Waar? Tempelhofer Damm 9, U-Bahn halte Platz der Luftbrücke (U6)

Wanneer? Maandag en donderdag t/m zondag om 11 uur (in het Duits) of woensdag t/m zondag om 13.30 uur (in het Engels)

Hoeveel kost het? Voor volwassenen € 15, voor kinderen (6 tot 14 jaar) € 7.

Foto: Pim Menkveld

Reinickendorf – Berlijn, helemaal in het noorden

De wijk Reinickendorf is een no-go area voor vele toeristen. Wat is er nou te zien, hoor je steeds weer. Wij vinden: behoorlijk veel. Een goede plek om Berlijn op alternatieve manier te ontdekken is de voetgangerszone in Alt-Tegel, die direct bij het metrostation Alt-Tegel begint. Er zijn veel leuke oude restaurants, cafés en ijssalons met buitenterrassen. Deze wijk lijkt eerder landelijk; de drukte van de hoofdstad is hier ver te zoeken.

Als je zin hebt om te winkelen, moet je de ‘Hallen am Borsigturm’ bezoeken. Het winkelcentrum (met maar liefst 115 winkels) bevindt zich in de voormalige productiehallen van de stoomlocomotieffabrikant Borsig – een architectonisch zeer interessante plek.

Op slechts tien minuten afstand bevindt zich de Greenwichpromenade aan de Tegeler See. Veel Berlijners maken hier in het weekend een uitstapje heen. Sommigen wandelen gewoon over de prachtige promenade, anderen – en dat kunnen we ook aanraden – maken een boottochtje. Er zijn tochten over de Tegeler See, de Havel en naar de Wannsee. Voor de terugweg kun je in plaats van de U-Bahn ook over het Berlin-Spandauer Schiffahrtskanal naar de regeringswijk varen.

Waar? U-Bahn halte Alt-Tegel (U6)

Wanneer? Bij voorkeur in het voorjaar, de zomer of de herfst als het mooi weer is.

Hoeveel kost het? Bij Stern und Kreisschiffahrt kost de vijf en een half uur durende tour € 21.

Foto: Frank Störbrauck

Stadsavontuur Berlijn

De reisgidsen van de Michael Müller uitgeverij zijn qua informatie betrouwbaar en makkelijk leesbaar – een echte aanrader. Onlangs is een nieuwe serie verschenen: de stadsavonturen. In ‘Stadtabenteuer Berlin’ geven de auteurs Gabriele Tröger en Michael Bussmann, beiden woonachtig in Berlijn, op 240 pagina’s informatie over wat Berlijn naast de oude en bekende trekpleisters te bieden heeft. De auteurs beschrijven deze plaatsen in een zeer persoonlijke stijl, aangevuld met vele onderhoudende anekdotes. 1e editie 2019, € 14,90.