TOP
Foto: Hotel Tortue

Tortü als bienvenü

Natuurlijk weet ik dat het ‘tortue’ en ‘bienvenu’ moet zijn: bienvenu in het tortue. Verwarrend? Vind ik ook. Waarom heet een hotel ‘schildpad’ en wat heeft dat met Hamburg te maken? Waarom je hier een keer moet logeren, verraden we nu.

 Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

De Stadthausbrücke is een grote straat in Hamburg waar je nu niet per se heengaat vanwege zijn aantrekkelijkheid. Integendeel. Op dit ogenblik veroorzaakt de reis hierheen eerder een slecht humeur, omdat er wegens werkzaamheden allerlei omleidingen zijn. Ook als je tijdens een verblijf in de wereldhavenstad van een mooi uitzicht wilt genieten, ben je in het hotel Tortue aan het verkeerde adres. Want van de Elbphilharmonie kun je hiervandaan geen glimp opvangen. Niet eens de Alster is vanuit de hotelkamer te zien. Maar eigenlijk is dat niet zo’n ramp. Een stedentrip maak je immers niet vanachter een raam. De echte globetrotter wil de stad ontdekken. En daarvoor is de gerestaureerde wijk Stadthöfe een prima pole position. De Neuer Wall en Jungfernstieg liggen er praktisch voor de deur.

Foto: Hotel Tortue

Leuke winkels in de buurt

Als ik in Hamburg ben, wip ik altijd even bij Secondella naar binnen. Een secondhandshop met dure merken. Ik vind hier helaas nooit iets, maar de hoop blijft, dus niet opgeven en verder snuffelen. In vijf minuten lopen ben ik er al. Dan is daar nog het Scandinavische designwarenhuis waar ik zo dol op ben. Daar kun je allerlei designspullen krijgen. Papeterie, meubels, kleding, sieraden – alles wat je shoppinghartje begeert. De naam van deze winkel is Illums Bolighus. Wie na een wandeling door de stad terugkeert naar het hotel – het voormalige gebouw van de dienst stadsontwikkeling, gebouwd in 1888 – voelt zich omgeven door een paradijs van stijl en goede smaak. Alleen al aan de architectuur merk je dat hier veel liefde is ingestoken. Metershoge plafonds en smeedijzeren details sluiten harmonieus aan bij de originele fresco’s uit 1910. Dan nog de prachtige vloer met mozaïektegels. Alles mooi, mooi, mooi!

Foto: Hotel Tortue

De kamers ademen een weldadige sfeer uit

De lobby is een lust voor het oog en lijkt een geslaagde collage van artikelen uit het blad Architectural Digest’. Dit geslaagde, stijlvolle, ‘zo-wil-ik-ook-wonen’-interieur is in het hele hotel doorgevoerd: in de ‘bar noir’ of de ‘bar bleu’, de brasserie en het Aziatische restaurant ‘Jin gui’. En natuurlijk ook in de kamers. De 114 kamers, acht suites en vier longstay-appartementen ademen een weldadige sfeer uit. Het behang werd speciaal voor het hotel geproduceerd, net als de bekers en verschillende accessoires met illustraties van een Hamburgse kunstenares.

Foto: Hotel Tortue

kleine attenties

Maar wat maakt het hotel nu echt zo bijzonder? Aan de ene kant het gezellig ingerichte interieur dat doet denken aan de Franse bezetting in de 19e eeuw, want er wordt beweerd dat Napoleon in de buurt geleefd zou hebben. In het interieur kom je overal op een subtiele manier het handelsmerk van het hotel, de schildpad (in het Frans ‘tortue’) tegen. Het dier is een herinnering aan de dandy’s die in de 19e eeuw flaneerden met een schildpad aan de lijn. Een bronzen exemplaar verwelkomt de gasten bij de ingang. Aan de andere kant zijn het de kleine attenties die het verblijf zo aangenaam maken. De drankjes in de minibar op de kamer zijn bijvoorbeeld bij de kamerprijs inbegrepen. En als klap op de vuurpijl wordt in 2019 ook nog een bar op het dakterras geopend. Dan krijgt het hotel alsnog zijn geweldige uitzicht over de Elbphilharmonie.

Info

Hotel Tortue

Stadthausbrücke 10, 20355 Hamburg

Telefoon +49(0)40/33441400

Een tweepersoonskamer kost vanaf € 188 excl. ontbijt. Parkeren is vrij problematisch; de parkeergarage in de buurt is erg duur.

Het is raadzaam zonder auto te komen.