TOP
Foto: Markus Mainka/shutterstock.com

‘Bridge of Spies’ – op het spoor van Hollywood in Potsdam

Steven Spielbergs spionagethriller ‘Bridge of Spies ’ is voor een Brandenburgse coulisse opgenomen. Bezoekers aan Brandenburg en Berlijn kunnen op zoek naar de sporen van de film.

In de film, waarvan het verhaal zich afspeelt in Potsdam en die daar ook op de authentieke plek werd opgenomen, speelt de Glienicker brug een centrale rol. Nog nooit van gehoord? De brug was na de bouw van de Muur in 1961 een deel van het IJzeren Gordijn.

Foto: Wayne Via/shutterstock.com

Tegenwoordig markeert ze de stadsgrens tussen Berlijn en Postdam; vroeger was het echter de sectorgrens, verboden gebied en de plek voor de agentenuitwisseling. Vreemd genoeg had de brug in die tijd de naam ‘Brücke der Einheit’. Internationaal werd de brug bekend toen er in 1962, 1985 en 1986 agenten uit Oost en West werden uitgewisseld. Klinkt spannend, moet de Amerikaanse meesterregisseur Steven Spielberg gedacht hebben en gaf de auteurs Matt Charman, Ethan en Joel Coen de opdracht een draaiboek voor de film te schrijven.

spionen en advocaten

De aanleidingen voor Steven Spielbergs film zijn de gebeurtenissen in het jaar 1962, toen Rudolf Abel, een Russische spion in de USA tegen Francis Powers, een Amerikaanse piloot werd geruild. De Oscar winnaar Tom Hanks speelt de advocaat James Donovan. De rol van de DDR-advocaat Wolfgang Vogel wordt gespeeld door Sebastian Koch (o.a. bekend door zijn rol in de speelfilm ‘Das Leben der anderen’).

Foto: stockfotoart/shutterstock.com

Ook tegenwoordig nog van waarde

Steven Spielberg zei bij een presentatie van de film in Berlijn 2015: “De film speelt niet in het jaar 2015, maar tussen 1957 en 1961. Desondanks zou ik niet willen beweren, dat de waarden van destijds zijn gestorven. De waarden, die Donovan in de film tot uitdrukking brengt, gelden ook tegenwoordig nog. Ik vind dat een film die laat zien wat deze man doet, een inspiratie voor anderen kan zijn.”

De opnames, waarvoor Studio Babelsberg als coproducent en uitvoerend productiebedrijf verantwoordelijk was, vonden van eind oktober tot begin december 2014 plaats in Duitsland en Polen. Er werd op totaal veertien plaatsen gefilmd, waarvan twaalf stuks in Berlijn en Brandenburg. Een van de plaatsen van handeling is het vliegveld Berlijn-Tempelhof, van waaruit James Donovan en Francis Powers in een militair vrachtvliegtuig terug naar de USA vliegen. Voor de opnames op de originele plek in Potsdam werd de Glienicker brug een week lang afgesloten. Dit was geen eenvoudige onderneming, als je bedenkt dat een belangrijke verbindingsstraat van en naar Berlijn over de brug loopt. Op de opnameplaatsen werden meer dan vijftig verschillende decors en ensceneringen gebouwd.

Vijf ton kunstsneeuw

De Babelsberger filmcrew bestond uit ongeveer 250 medewerkers, waarvan 90 handwerkers, die voor de bouw van de coulissen zorgden. De firma voor de special effects, Snow Business GmbH heeft tijdens de opnames voor de wintereffecten in totaal vijf ton kunstsneeuw gebruikt. De filmcrew kon ook een prominente bezoekster ontvangen: bondskanselier Angela Merkel kwam persoonlijk voorbij – en niet voor fotosessie: “Ze heeft ondanks de kou een tijdje bij ons doorgebracht en bij de filmopnames toegekeken en ze was zeer geïnteresseerd”, vertelde Steven Spielberg na afloop van opnames in New York.

Ontdek waar de film zich in Potsdam afspeelt

Bij een bezoek aan Potsdam moet je absoluut een bezoek brengen aan de Glienicker brug, de meest markante plaats in de film ‘Bridge of spies’. Na een wandeling over de brug, met het prachtige uitzicht over de Havelmeren en de historische parken van Babelsberg en Glienicke, is een bezoek aan het Museum Villa Schöningen aan te raden. De villa, die op de Potsdammer zijde, direct naast het bruggenhoofd ligt, informeert in haar permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Glienicker brug en het leven langs de grens.

Oost-enclave in het Westen

Niet ver van de Glienicker brug ligt Klein-Glienicke. Deze wijk lag op het gebied van West-Berlijn, maar behoorde tot de DDR: een Oost-enclave in het Westen, compleet omgeven door een muur. De enige verbinding naar Potsdam was een smalle brug, die alleen met schriftelijke toestemming gepasseerd mocht worden. Van spontane bezoeken in Klein-Glienicke was geen sprake; zelfs een bezoek voor een familiefeest moest maanden van tevoren worden aangevraagd. Bij een wandeling door Klein Glienicke kun je op informatieborden over de bijzondere geschiedenis van dit stadsdeel lezen.

Foto: Seqoya/shutterstock.com

Kasteel Cecilienhof

Sommige filmscenes werden ook in Kasteel Marquardt gedraaid. In het kasteel was al vaak het décor bij filmopnames. En als je de plaats wilt leren kennen waar de beslissing voor de deling van Duitsland werd genomen, kun je het monument in het naburige Kasteel Cecilienhof bezoeken; dit is de plaats waar de Conferentie van Potsdam plaatsvond. In het meest recent gebouwde kasteel van de Hohenzollern kwamen in de zomer van 1945 de zegenvierende mogendheden van de Tweede Wereldoorlog samen bij de Conferentie van Potsdam, die de tweedeling van Duitsland en van Europa bekrachtigde. Je kunt er de werkkamers van Churchill, Roosevelt en Stalin bezichtigen en de grote conferentiezaal. In het kasteel worden zowel de historische achtergronden van de Conferentie van Potsdam en de resultaten ervan tentoongesteld, als de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners.

Foto: Ugis Riba/shutterstock.com