TOP
Weissenhaus Resort & Spa am Meer
Weissenhaus Resort & Spa am Meer

Relais & Châteaux: Hotels tussen bloemenpracht en veel groen

Briljant gemaaide gazons, perfect gesnoeide struiken en bonte bloemen die zo uit een sprookje kunnen komen; de hotels van Relais & Châteaux hebben betoverende tuinen en parken, waar niet alleen natuurliefhebbers kunnen genieten.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Deze tuinen van de Relais & Châteaux vestigingen liggen alle in een schilderachtige en tot in detail perfect uitgevoerde omgeving. Of het een moes- of siertuin is, of een jachtgebied; stuk voor stuk zijn deze plaatsen een weldaad voor lichaam en geest.

Burghotel Hadenberg

Burghotel Hadenberg

Graaflijk landschapspark in Zuid-Nedersaksen: Hardeberg Burghotel

Midden op het graaflijke landgoed aan de voet van de historische Hardenberg burcht ligt het Hardenberg Burghotel, een refugium met klassieke élégance en landelijke idylle. In 2012 werd de ongebruikte en geasfalteerde binnenplaats in een prachtige binnentuin met mediterrane flair omgetoverd. De tuin werd als als sier- en moestuin in gebruik genomen en herbergt diverse kruidensoorten als rozemarijn, salie, meerdere rozensoorten en prachtige patronen van buxus- en olijfbomen.

Op verschillende houten vlonders wordt de tuin hoofdzakelijk voor het ontbijt, ontvangsten en bijeenkomsten en als rustplaats voor de hotelgasten gebruikt. Daarnaast beschikt de burcht Hardenberg over het schilderachtige graaflijke landschapspark, dat voornamelijk uit loofbomen en grasvelden bestaat en het toneel voor talrijke evenementen is.

Burghotel Hardenberg

Burghotel Hardenberg

Geurentuin van Weissenhaus: met alle zintuigen genieten

Deze plaats is uniek. Dat ervaren de gasten van het Weissenhaus Grand Village Resort & Spa am Meer al bij aankomst zodra het smeedijzeren hek opengaat en ze in het poorthuis met knapperend haardvuur worden ontvangen. Het resort sterkt zich uit over een terrein van 75 hectaren direct aan de Oostzee met een eigen, drie kilometer lang natuurstrand, met grasvelden, bossen en een kasteelpark. Hier gaat het hart van tuinliefhebbers sneller slaan. Een heel bijzondere belevenis voor de zintuigen is de geurentuin. Vroeger groeiden hier sinaasappels, olijven en kruiden.

Tegenwoordig voelen de gasten zich geborgen in de rozen- en geurentuin, terwijl de kruidig-fruitige aroma’s van lavendel, citrusvruchten en weelderige rozenstruiken in de lucht hangen. De historische kas is het indrukwekkende bewijs, dat de natuur bij alle weersomstandigheden een fantastisch schouwspel kan laten zien. Zo biedt de kas bescherming tegen een stevige herfstbries, terwijl de regen op het glazen dak klettert en verleent aan de andere kant zicht op een stralende blauwe hemel in de zomer of een heldere sterrenhemel in een koude winternacht.

Weissenhaus

Weissenhaus

Schlosshotel Hohenhaus: Prachtige natuur met bijzondere flora en fauna

Het indrukwekkende gebouwenensemble werd in de 16e eeuw oorspronkelijk als riddergoed gebouwd. Destijds bestond het alleen uit een vakwerk herenhuis. Het Schlosshotel Hohenhaus ligt achter een groot smeedijzeren hek midden in een park tussen prachtige rode beuken, lindes en tulpenbomen. Tot het in 1990 omgebouwde landhotel behoort een 1600 hectaren groot eigen bos- en graslandgebied en een 3600 hectaren groot jachtrevier.

Schlosshotel Hohenhaus

Schlosshotel Hohenhaus

In het beschermde natuur-, vogel- en watergebied leven veel diersoorten, zoals wilde katten, wasberen, wilde zwijnen en roofvogels. Naast de productie van eigen honing en appelsap is de broodproductie van de zaden van de akker en het bakken van eigen brood een specialiteit van het hotel. Voor fijnproevers worden dagelijks uit de tuin verse kruiden en groentesoorten als artisjokken, mirre en salie geoogst.

Groene vlaktes en tuinkunst: Schlosshotel Burg Schlitz

In dit 180 hectaren grote landschapspark genieten de gasten van vergezichten en ruimte, die als een prachtig groen tapijt om burcht Schlitz heen gedrapeerd ligt. De ontwikkeling van het naar Engels voorbeeld ontworpen park duurde meer dan 50 jaar.

Burg Schlitz

Schlosshotel Burg Schlitz

Ooit doolde Johann Wolfgang von Goethe door de adembenemende natuur van dit idyllische park. Hij deed in deze omgeving – net als de dichtersfamilie von Arnim – inspiratie op voor nieuw werk. Een weids terrein met daarbij behorend jachtrevier, brede lanen, eerbiedwaardige, oude bomen, verscholen vijvers, 36 monumenten in de vorm van obelisken, grotten en zuilen en ontelbare idyllische plaatsen zorgen ervoor, dat het buitengewoon aantrekkelijk is om hier een tijdje te vertoeven.

Wereldberoemd werd het park ook vanwege de bijzondere ‘Nymphenbrunnen’. Een kopie van dit fontein, dat ook wel ‘fontein van de dansende meisjes’ wordt genoemd, bevindt zich in het Central Park in New York. Een ander prachtstuk is de volledig gerestaureerde Karolinen-kapel, waarin bij kerkelijke trouwerijen plaats is voor 70 gasten.

Nymphenbrunnen Burg Schlitz

Nymphenbrunnen Burg Schlitz

Mediterrane sprookjestuin aan de Bodensee: VILLINO

Hotel VILLINO in Lindau aan het Bodenmeer kenmerkt zich door de Italiaanse landhuisstijl met een beeldschone tuin. Deze werd in 1995 aangelegd en is zowel naar Italiaanse als Engelse tuinvoorbeelden ontworpen. Het totaalbeeld bestaat uit traditionele elementen, rechthoekige structuren en meerdere zichtassen.

Daarnaast vind je er net als in sommige Engelse landschapstuinen verschillende bloemperkjes en afzonderlijke zithoeken. Het grootste deel van de tuin bestaat uit een siertuin, waar voornamelijk inheemse planten en struiken voorkomen. Verder heeft de tuin een mooie vijver en vele zit- en ligmogelijkheden voor de gasten. Ook beschikt het VILLINO over een moestuin met kruiden, bessenstruiken, fruit en snijbloemen. Deze ingrediënten worden dagelijks in de keuken in smakelijke gerechten verwerkt.

Villino

Villino