TOP
Foto: Jessica Rockowitz

Stad, land, rivier

Het lijkt er op dat de zomer gered is. Vader en moeder kunnen weer opgelucht adem halen. Vakantie met het gezin is in Duitsland weer mogelijk. Maar waar ga je naartoe? Het Duitsland magazine heeft een paar ideeën voor uitstapjes en korte vakanties.

Stad met een ‘H’ – Hamburg

“Wanneer zijn we er?” “Is het nog ver?” “Ik kan niet meer!” Als je met kinderen onderweg bent in de grote stad, ken je dit soort opmerkingen. Om te voorkomen dat het gezeur niet de stemming van het hele gezin bepaalt, is een overlevingsstrategie van belang. Het begint al met de overnachtingsmogelijkheden. Het hotel moet niet te ver van spannende attracties af liggen. De Hanzestad Hamburg aan de prachtige Elbe heeft wat plannetjes in petto. Als je bijvoorbeeld kiest voor het Citadines Michel Hamburg aan de Michel, het oudste herkenningsteken van de stad net als de kerk naar St. Michaelis genoemd, ben je in een paar minuten lopen bij de Hamburgse haven.

Foto: The Ascott Limited

Deze ligt midden in de stad en er is veel te zien: bijvoorbeeld de imposante Elbphilharmonie, het 110 meter hoge concertgebouw, dat sinds november 2016 de toon aangeeft. Beleef de sfeer van de haven, de schepen, de meeuwen… En als je ’s avonds niet in het restaurant wilt eten, dan haal je een verrukkelijk broodje vis bij Brücke 10 of je kookt je eigen potje in de keuken van je appartement. De kamerprijzen in het Citadines Michel Hamburg zijn vanaf € 89.

Foto: Sina Ettmer Photography/shutterstock.com

Bondsland met ‘R’ – Rijnland-Palts

Langs desüdliche Weinstraße’ vind je een heleboel burchten en kastelen. En deze prachtige route bereik je in een uurtje met de auto vanaf Heidelberg, de oudste universiteitsstad van Duitsland die ook bekend is door de Rijn, één van de drukst bevaren rivieren ter wereld. In de richting van het landschap van het middelgebergte Pfälzer Wald, torent op een rots bij Annweiler de Reichsburg Trifels hoog boven het dal uit.

Foto: Südliche Weinstrasse e.V.

Ooit was het een waarteken van keizerlijke macht en diende de Burg Trifels als staatsgevangenis waarin niemand minder dan de Engelse koning Richard Löwenherz gevangen gehouden werd. Ook tegenwoordig nog kunnen belangstellende ridders en Robin Hoods een kijkje nemen in de ‘royale Stube’, het koninklijk vertrek. Als je meer van levende bezienswaardigheden houdt, kun je in het Wild- und Wanderpark bij Silz inheemse dieren in hun natuurlijke omgeving observeren. Het kan goed zijn, dat je tijdens een wandeling dam- of roodwild tegenkomt. Voor de kleine kinderen is er een speelplaats en een kinderboerderij.

Foto: Südliche Weinstrasse e.V.

Rivier met ‘M’ – Main

Frankfurt am Main is de op vier na grootste stad van Duitsland en kenmerkt zich door een opvallende skyline met er midden in vele wolkenkrabbers. Het vergelijk met Manhattan is voor de hand liggend en daarom wordt de metropool aan de Main ook wel Manhattan genoemd. Tijdens een rondvaart met de Primus-Linie is er veel te zien. Probeer de Main Tower te ontdekken, één van de hoogste gebouwen van Duitsland, een wolkenkrabber met een geheel glazen façade. Verder stroomafwaarts gaat de tocht in richting Griesheim, terwijl het schip stroomopwaarts in richting Gerbermühle langs de Osthafen vaart, waar duizenden containerschepen zijn aangemeerd. Terug aan land lokt na de tocht over de Main de natuur in het 5.000 hectaren grote Stadtwald. En wat vind je als klap op de vuurpijl een afsluiting van de dag met een movienight in de autobioscoop Frankfurt-Gravenbruch?

Foto: Primus-Linie Frankfurter Personenschiffahrt