TOP
Foto: Tourismus Brilon Olsberg

Onze wandeltip van juni: Sauerland

“Dit jaar maken we een wandeltocht” – dat klinkt misschien heel eenvoudig, maar de mogelijkheden voor een dergelijke vakantie zijn zo oneindig en kunnen variëren van een sportieve topprestatie tot een ontspannen reis waar je nieuwe landschappen kunt ontdekken. Maar waarom altijd meteen zo ambitieus?

Waarom niet eens een bijzondere soort wandeling uitproberen? Wat dacht je van een wandeling waarbij je helemaal kunt ontspannen? Daarbij laat je te voet de alledaagse stress achter je en beleef je onderweg een ware opbouwkuur.

Het Sauerland en de gezonde balans

Om dit te kunnen ervaren hoef je niet ver te reizen. Een streek, waar je lichaam en geest op een actieve manier weer in balans kunt brengen, ligt bijna voor de deur: Het Sauerland! De steden Brilon en Olsberg hebben zich er onder anderen op gespecialiseerd om stress geplaagde mensen een nieuwe start te laten maken. Een hoogtepunt is bijvoorbeeld de zgn. ‘Landschaftstherapeutische Weg‘, de landschapstherapeutische route.

Over een afstand van drie kilometer komen vakantiegangers langs 13 haltes, waar wordt geleerd hoe je in de natuur iets voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid kunt doen. Dat kan een reusachtige schommel bovenop een vroegere skischans zijn of een enorme krans midden hangend tussen de bomen, midden in het bos.

Foto: Tourismus Brilon Olsberg

Wandelen met lama’s

Een wollig en daarbij ook nog ontspannend avontuur voor kinderen en voor volwassenen is het wandelen met lama’s op de Rothaarsteig. Deze sympathieke dieren helpen toeristen op een vriendelijke manier de juiste balans tussen lichaam en geest te hervinden.

Foto: Paul Lequay

Baden in het bos

Datzelfde geldt voor het zgn. ‘bosbaden’ met een ranger op de Sauerland-Waldroute. De deelnemers aan de gezondheidswandelingen luisteren naar de verhalen die de natuurexpert over de plaatselijke flora en fauna vertelt en daarbij aan volwassenen en kinderen de geneeskrachtige werking van het bos uitlegt. Waarom zou je niet een keertje een boom omarmen, of in het mos gaan liggen en de rust van de natuur of de interessante geuren en smaken van allerlei kruiden leren kennen? Dit zijn allemaal ervaringen, die goed voor de gezondheid zijn.

Foto: Tourismus Brilon Olsberg

Kneipp in de natuur

Overigens gezond: Op de ca. 39 kilometer lange gecertificeerde Olsberger Kneipproute komen de actieve en ontspanning zoekende wandelaars langs zes voet- en armbaden bij bronnen en beekjes, waarin je in de natuur een Kneipp-behandeling kunt nemen. Daarbij word je begeleid door gediplomeerde Kneipp-therapeuten, die ter plaatse knie- en arm-opgietingen geven. De wetenswaardigheden over de therapie en de geneeskrachtige kruiden horen hierbij, net als enkele bosyoga-oefeningen.

Foto: Tourismus Brilon Olsberg

Informatie

Meer informatie over de actieve ontspanning in het Sauerland is hier te vinden.