TOP
Foto: Tobias Schwerdt
Het romantische kasteel in de Duitse stad Heidelberg

Zo smaakt Heidelberg!

Heidelberg is vooral beroemd vanwege de romantische flair. Het kasteelplein en de vele kleine steegjes in het oude centrum fascineren elk jaar miljoenen toeristen. Eén ding moet je bij een bezoek aan de stad niet achterwege laten: Een blik werpen in de Heidelbergse kookpan. Er zijn talloze lekkernijen die je absoluut moet ontdekken en proeven.

Tekst: Frank Störbrauck, Marie Tysiak

Susanne Kahlig is food-specialiste in Heidelberg met auto en kasteel

Foto: Event & Eventchen

Het opvallende silhouet van Heidelberg is voor veel mensen in het binnen- en buitenland een typisch voorbeeld van Duitse romantiek. Daarom staat de stad bij veel toeristen die Duitsland bezoeken hoog op hun verlanglijstje. Vooral Amerikanen zijn dol op het Walt-Disney-schouwspel. Wat heel veel bezoekers aan de stad echter niet weten: Ook achter de dikke stadsmuren is er heel wat te ontdekken. Smulpapen moeten goed opletten, want op de menukaarten staat een heleboel lekkers. Als je geen tijd of zin hebt zelf op ontdekking uit te gaan en desondanks toch van de heerlijke specialiteiten van de streek wil genieten, kan je deelnemen aan een culinaire tocht door de stad. Het plaatselijke toeristenbureau biedt dit jaar enkele van dergelijke rondleidingen aan.

De drie uur durende tocht ‘Köstliches Heidelberg’ vindt van maart tot november één of twee maal in de maand plaats. De toer kan als groep ook direct bij de organisator ‘Event & Eventchen Heidelberg’ worden geboekt. Al tien jaar geeft culinair specialiste Susanne Kahlig rondleidingen in haar geboortestad. Tijdens een ontspannen wandeling door de kleine steegjes van het oude centrum en bij een aperitief op de Alte Brücke met uitzicht op het kasteel, vertelt ze graag anekdotes over de stad in het Duits of Engels.

Odenwälder Mostbraten

In twee traditionele Heidelbergse restaurants gaan we nu wat eten. “Als voorgerecht zijn de merkwaardig genoeg niet uit de regio afkomstige gamba’s veel gevraagd. De ‘Odenwälder Mostbraten’ – vlees dat meerdere uren in most van appelwijn smoort – is daarentegen een echt streekgerecht en wordt vaak als hoofdgerecht gekozen”, vertelt stadsgids Susanne Kahlig lachend.

Mostbraten behoort tot de lekkerneien die je in Heidelberg kunt verkrijgen

Foto: Zum Roten Ochsen

“Elke deelnemer kiest zelf zijn eten uit. De zogenaamde ‘kurpfälzer’ keuken is een mengeling van historische en lokale invloeden uit het gebied van het Odenwald tot aan Frankrijk. Op de menukaart staan ook vegetarische en vegane gerechten.” De tijd en afstand tussen de verschillende gangen vult de gids met pikante verhalen, lekkere drankjes uit een meegevoerd karretje en mierzoete Heidelbergse anekdotes.

Historischer Ritterschmaus

Bij de ‘Historische Ritterschmaus’ in het Heidelberger Schloß gaat het er heel anders aan toe. In het oude bakhuis staat – passend bij de locatie – het genot van een feestelijke riddermaaltijd uit de 14e eeuw centraal. Tijdens het ceremoniële handenwassen in lavendelwater, wordt als eerste gang een beker mede (honingwijn) ter verwelkoming aangeboden. Maar dat is pas het begin: Aan een prachtig gedekte tafel worden bij het riddermaal nog zes gangen opgediend. De gasten van de middeleeuwen eten – zoals dat hoort bij ridderlijke figuren – op traditioneel gebakken aardewerk met een houten lepel of een dolk.

“Onze gasten verkleden zich graag helemaal in stijl”, vertelt directeur Markus Auer . Knechten en dienstmaagden bedienen in middeleeuwse kleding en tussen de diverse gangen zorgen minstrelen en tovenaars voor afleiding. Authentieker kun je een reis van meerdere honderd jaren terug in de tijd bijna niet maken. Het maal wordt na afspraak geserveerd voor gezelschappen vanaf twintig ridders en jonkvrouwen. Er kan direct bij het Heidelberger Schloß worden geboekt.

Wijnproeverij

Een ander aanbod voor groepen is de wijnproeverij op het wijngoed van de familie Clauer op de Heidelbergse Dormenacker. Riesling, rivaner, kerner, grauburgunder en vele andere druivensoorten hebben al sinds 50 jaar op het 12 hectare grote wijngoed een plaats.

Zo smaakt Heidelberg: Rode wijn hoort op tafel

Foto: Heidelberg Marketing

Om de wijn extra goed tot zijn recht te laten komen, wordt geproduceerd volgens het Sur Lie-principe, waarbij de wijnen na de alcoholische gisting meerdere maanden op de droesem in het vat verder rijpen. Deelnemers kunnen kiezen tussen wijnproeverijen met uiteenlopende onderwerpen. Zo kunnen liefhebbers van één bepaalde wijnsoort bijvoorbeeld voor een proeverij met uitsluitend riesling kiezen. Maar, je kunt natuurlijk ook een wijnproeverij met verschillende wijnsoorten meemaken. Een rijke broodmaaltijd op het wijngoed en een bezichtiging maken eveneens deel uit van het programma.

Biobrouwerij

In de bijna 900-jarige geschiedenis van het klooster Stift Neuburg kunnen groepen een keer per maand een openbare rondleiding meemaken. De abdij ligt idyllisch boven het Neckardal aan de rand van Heidelberg. Temidden van frisgroene weiden bevinden zich behalve het klooster ook de biobrouwerij ‘Brauerei zum Klosterhof’ en een kleine eetgelegenheid op het terrein. Bij belangstelling kan de toer door het klooster worden uitgebreid met een bezichtiging van de bio brouwerij. Tijdens deze rondleiding kun je alles over de productie van het bio bier te weten komen. Daarna kunnen de hongerige bierbewonderaars in het kleine restaurant – of bij mooi weer op het terras – zich tegoed doen aan een koude of warme maaltijd, uiteraard vergezeld van een glas van het verrukkelijke gerstenat. Behalve de rondleidingen kun je in de brouwerij elke maand bierbrouwseminars boeken.

Informatie over Heidelberg

De culinaire stadswandeling ‘Köstliches Heidelberg’ kun je op vaste data boeken bij Heidelberg Marketing  of +49(0)6221/5840225,

of als groep bij Event & Eventchen Heidelberg. Prijs € 89 excl. drank per persoon. Reservering is noodzakelijk.

De riddermaaltijd ‘Ritterschmaus’ in het Alte Backhaus op het Heidelberger Schloß kan voor groepen van minimaal 20 personen hier geboekt worden via  of via +49(0)62218727010. Menu’s vanaf € 29,50 per persoon, standaardmenu zonder begeleidend programma € 59,50 per persoon en € 69,50 met programma.

Voor een wijnproeverij en rondleiding (Engels of Duits) op wijngoed Clauer kunt u bijvoorbeeld terecht op de Dormenackerhof. Vooraf reserveren is meestal noodzakelijk via telefoon +49(0)6221/382439 of online.

Een proeverij met zes wijnen (voor groepen vanaf 15 personen) kost € 16 per persoon en een schatkamerproeverij (vanaf 15 personen) € 39 per persoon.

Informatie over de openbare rondleidingen door de abdij van het klooster Stift Neuburg vind je online.

Informatie en reservering voor de proeverij en bezichtiging van de bio brouwerij ondermeer via de website of telefoon +49(0) 6221/6520365.

De kosten voor de brouwerijbezichtiging (Engels of Duits) met proeverij bedragen bij een groep van minimaal 10 personen € 12,50 per persoon.