TOP
DarioZg/shutterstock.com

Germknoedels zelf maken

We kennen ze van de wintersport! Knoedels zijn er in alle mogelijke varianten. Ze zijn rond, voor het grootste deel met aardappelen en creatief inzetbaar. Knoedels horen in de Duitse keuken, zoals pasta in de Italiaanse keuken. 

Hier een voorperoefje met het recept van germknoedels. Uitproberen en smullen!
voor 4 personen

Ingrediënten

30g verse gist
200 ml melk
500g meel
2 el suiker
1 ei (middelgroot)

2 eigeel (middelgroot)
160g zachte boter

zout
8 el pruimenmoes
2 el maanzaad
2 el poedersuiker

Bereiding

Gist verkruimelen en met 100 ml lauwwarme melk en 2 el suiker in een schaal doen en door elkaar mengen. Afdekken en ca. 15 minuten laten rijzen.

Meel, resterende melk, ei, eigeel, 110 gr zachte boter en een snufje zout bij het gistmengsel voegen. Alles met mixer met kneedhaken of met de hand tot een glad deeg kneden. Deeg in schaal doen en afgedekt op een warme plek ca. 30 minuten laten rijzen.

Het deeg op een met meel bestrooide werkplek nogmaals doorkneden. In 8 gelijke porties verdelen en met de duim een gaatje in elke deegportie drukken en met 1 el pruimenmoes vullen. Deeg boven de pruimenmoes weer dichtvouwen en ballen vormen.

Germknoedels op een met bakpapier bedekt bakblik leggen, afdekken en nog 20 minuten laten rijzen. Een grote pan met stoommandje ca. 3 tot 4 cm met water vullen. Stoommand met een beetje boter invetten. De knoedels in het stoommandje leggen. Met de deksel op de pan en bij middelmatige temperatuur ca. 20 minuten laten stomen. Deksel tijdens het gaarproces op de pan laten, omdat de knoedels anders in elkaar zakken.

Maanzaad en poedersuiker door elkaar mengen. Resterende boter lichtbruin laten worden. Maanzaadmengsel in de boter roeren. Germknoedels op borden leggen. De maanzaadboter over de knoedels verdelen. Hierbij kan ook vanillesaus of ijs geserveerd worden.