TOP
Foto: Eike Bock/Tourismus Zentrale Saarland
Foto: Eike Bock/Tourismus Zentrale Saarland

Ontdekkingsreis door het Saarland

Het Saarland is klein, maar je kent het gezegde: klein maar fijn. De deelstaat in het zuidwesten van Duitsland heeft dan ook veel in petto: wolven, reusachtige hoogovens in futuristische fabrieksgebouwen, talloze concerten en festivals, filmische vergezichten en contemplatieve pelgrimsroutes. Een ontdekkingsreis door een onderschatte deelstaat.

Tekst: Anja Genz

Tussen de wolven

Een veelbetekenende blik, gespitste korte oren, een pluimstaart en een onfeilbare reukzin. We hebben het over de wolf, sinds jaar en dag een inspiratiebron voor de wereld van mythen en sprookjes. En nu, nu is het zover. Hij staat klaar om te springen, de ogen tot spleetjes geknepen, de tanden ontbloot, om die even later in het vlees te laten zinken. Hij steekt zijn met bloed besmeurde bek omhoog, voordat hij verwoed een stuk uit de buit trekt. Maar er staan te veel mensen om hem heen. Niet dat een bezoeker hem een stuk afhandig zal maken.

Foto: M.Schönberger

Foto: M.Schönberger

Het is voedertijd op het terrein van de sneeuwwitte poolwolven van het wolvenpark Werner Freund. Tatjana Schneider en Erika Freund voederen de roedel en beantwoorden vragen. Wolvenonderzoeker Werner Freund bouwde hier in 1977 zijn wolvenpark om het gedrag van wolven te observeren en onderzoeken. Op ongeveer acht hectare wonen zeven roedels, in totaal meer dan twintig wolven. Of het nu poolwolven, Mongoolse of Zweedse wolven zijn: ze stralen intelligentie en innerlijke rust uit. Wie wolven van over de hele wereld in een zeer natuurlijke omgeving wil bewonderen, is in Merzig aan het juiste adres.
Wolf Park Werner Freund. 66663 Merzig, elke eerste zondag van de maand worden gratis rondleidingen gegeven. www.wolfspark-wernerfreund.de

Extreem uitzicht

Dit kan zelfs Hollywood niet mooier in scene zetten! De opkomende zon baant zich rustig een weg naar het firmament, terwijl daaronder de Saar tot leven komt. De rivier heeft de nacht doorgebracht in de weelderige groene bossen, bedekt met een zachte nevel. Het ochtendgloren bij de Saar is een van die zeldzame natuurwonderen waarbij de natuur zo tastbaar en toch zo ongenaakbaar lijkt. In een bocht van 180 graden stroomt de schitterende Saar ongeveer parallel een stuk terug naar zijn bron en vormt het natuurlijke schouwspel dat je alleen in fotoboeken ziet. Niet verwonderlijk dan ook dat dit voor politici als Konrad Adenauer, Angela Merkel en Gerhard Schröder in het verleden als imposante achtergrond heeft gediend. De mooiste plek voor een foto met de Saarlus is het uitzichtspunt Cloef in de wijk Orscholz.

Parkeer bij de wandelaarsparkeerplaats Cloefpfad, bij het bezoekerscentrum Cloef-Atrium, en na 5-10 minuten lopen ben je bij het uitkijkpunt.
www.tourist-info.mettlach.de

Saarschleife/Foto: Pal Teravagimov

Saarschleife/Foto: Pal Teravagimov

Cultuurplek van staal

Waar ooit oorverdovend lawaai en rokende schoorstenen de dagelijkse gang van zaken bepaalden, kan vandaag de dag een van de meest bijzondere Unesco Werelderfgoed-plekken worden bewonderd: de V√∂lklinger H√ľtte. Het gigantische complex dateert uit de bloeitijd van de ijzer- en staalindustrie in de 19e en 20e eeuw. Het is wereldwijd de enige overgebleven ijzersmelterij uit deze periode. Tegenwoordig is het unieke samenspel van hoogovens, pomphuizen en werkplaatsen een van de meest ongewone Unesco Werelderfgoed-plekken.

Of je nu de kosmos van de ijzer- en staalindustrie ontdekt in het Science Ferrodrom¬ģ (voorjaar tot begin van de winter), naar het 45 meter hoge uitkijkplatform bij de hoogoven klimt of een kijkje neemt bij een van de vele tentoonstellingen, concerten of evenementen ‚Äď er is van alles mogelijk.
De toegangsprijs bedraagt ‚ā¨ 17. Voor meer informatie: www.voelklinger-huette.org

Foto: Weltkulturerbe V√∂lliger H√ľtte/Gerhard Kassner

Foto: Weltkulturerbe V√∂lliger H√ľtte/Gerhard Kassner

Romeinse wortels

Wil je wel eens Romeinse paden bewandelen? In het Saarland is dat geen probleem, want het gebied werd ooit maar al te graag bewoond door de Kelten en de Romeinen. Dan hoef je alleen nog maar te beslissen welke Romeinse route het gaat worden. Je kunt kiezen voor de Romeinse Villa Nennig met zijn moza√Įekvloer van ongeveer drie miljoen stenen. In zeven afbeeldingen krijg je een beeld van de wrede gladiatorengevechten. Dit is een van de grootste en meest indrukwekkende voorbeelden van Romeinse moza√Įekkunst ten noorden van de Alpen. www.kulturbesitz.de

Of wil je toch liever een bezoek brengen aan een Romeins landgoed? Hoe het leven van de bevoorrechte Romeinen eruitzag, kun je zien in het Archeologiepark Romeinse Villa Borg. Je wandelt in de replica tussen villabaden, tuinen en een imposant herenhuis en in de taverne proef je Romeinse en regionale delicatessen. Hoe zullen mulsum (een Romeinse kruidenwijn), patina de piris (perengebraad) of tisanam (een smeersel voor op brood) smaken?  www.villa-borg.de

Op welke plekken de Romeinse oudheid nog meer te beleven is, is te zien op de ‚ÄėStrasse der R√∂mer‚Äô (straat van de Romeinen). Hier vallen ook hoogtepunten in andere deelstaten onder, zoals de Porta Nigra in Trier. www.strassen-der-roemer.eu

Foto: Nejron Photo

Foto: Nejron Photo

Pelgrims op de Camino de Santiago

Wandelend tot jezelf komen, op zoek naar spirituele ervaringen of gewoon sportief bezig zijn: de pelgrim heeft veel beweegredenen. In de Middeleeuwen waren die redenen serieuzer van aard, zoals de wens voor vergeving van de zonden of het verlangen naar verlossing. De bedevaart naar Santiago de Compostela, de begraafplaats van de apostel Jacobus, oefent op pelgrims al meer dan duizend jaar een enorme aantrekkingskracht uit.

Het gedeelte van de Camino de Santiago tussen Hornbach en Metz loopt voor zo‚Äôn 130 kilometer door het Saarland en Lotharingen. De Pelgrim heeft de keuze tussen een noordelijke en zuidelijke route, voordat de twee elkaar weer ontmoeten. In het noorden loopt de route via de barokke stad Blieskastel en Saarbr√ľcken, bij de zuidelijke route kom je door de rustige streek Bliesgau.
Voor meer informatie en arrangementen zie www.wandern.saarland.de.

Foto: Tourismus Zentrale Saarland

Foto: Tourismus Zentrale Saarland

Let’s party!

Dat hoef je in het Saarland niet twee keer te zeggen. Of het nu om een hoogstaand cultureel festival gaat of om een groot muziekfestival ‚Äď in het Saarland kan het allebei. Liefhebbers van klassieke muziek hebben in het Saarland volop keuze en daarbij is er geen gebrek aan indrukwekkende decors. Klassik am See bestaat sinds 1997 en is het grootste openluchtconcert van de regio. Duizenden liefhebbers van klassieke muziek komen er in juli voor naar het strand in Losheim en genieten hier van een unieke sfeer. Het concert wordt traditiegetrouw afgesloten met een groot vuurwerk.

Klassik Open-Air am Losheimer Stauseee. Foto: Ruppenthal

Klassik Open-Air am Losheimer Stauseee. Foto: Ruppenthal

Maar er stroomt ook jazz door het bloed van het Saarland. Het 33e Internationale Jazzfestival in St. Ingbert loopt hierbij voorop. Hier kan het er soms een beetje hard aan toe gaan als de internationale muzikanten zich al jammend in de hemel wanen. Het festival wordt op de voet gevolgd door de inmiddels tot instituut verworden Internationale Jazzdagen van St. Wendel, met bekende artiesten maar ook veelbelovende nieuwe ontdekkingen.

Als het een beetje jonger en wilder mag, dan begint de zomer met het Rocco del Schlacko Festival; een festival dat het rustige P√ľttlingen drie dagen lang in zijn greep houdt. Op het festivalterrein Sauwasen is meezingen en feesten verplicht! De line-up van de laatste jaren mocht er zijn: Mando Diao, Deichkind, Seeed, Beatsteaks, Casper, Sportfreunde Stiller en ga zo maar door.

Foto: Rocco del Schlacko

Foto: Rocco del Schlacko