Vlierbloesemgelei
Mijn man eet ’s morgens bij het ontbijt marmelade met een klein beetje brood eronder. Onze jamconsumptie is dan ook aanzienlijk. Daarom ben ik begonnen zelf een gevarieerd jamvoorraadje bij elkaar te koken. niet zozeer omdat het goedkoper is, maar omdat het gezonder en gewoon lekkerder is! Minder zoet dan die uit de winkel en met ingrediënten van goede kwaliteit.
Tekst: Carla de Hoog
Mijn lievelingsgelei – en ook die van vele anderen die ze van me cadeau kregen – is de gelei van vlierbloesem. De voordelen: bijzonder van smaak, heel snel gemaakt, en overal te vinden.
Je moet wel even in de gaten houden wanneer de vlier bloeit. Normaalgesproken is dat in mei en juni, maar bij een warme winter kan dat op een zonnige standplaats ook wel eind april zijn. Voor je het weet is de struik weer uitgebloeid. En let goed op het blad, waardoor de vlier zich van de andere struiken met witte schermbloemen onderscheidt.
Pluk de vlierbloesem als de bloemetjes goed open zijn en op een plaats waar geen autoverkeer of luchtvervuiling in de buurt is. De smaak wordt namelijk bepaald door het stuifmeel; je mag de bloemen daarom van te voren niet wassen.
Ingrediënten voor 5 potten vlierbloesemgelei
1 ¼ liter troebele appelsap
1 uitgeperste citroen
500g geleisuiker 3 : 1
1 zakje vanillesuiker
12 tot 15 vlierbloemen (afhankelijk van de grootte)
Voorbereiding
6 lege jampotten met twist-off deksel goed schoonmaken (liefst in de vaatwasser en daarna uitspoelen met water), afdrogen en omgekeerd op een schone theedoek klaar zetten.
Bereiding
Knip de steeltjes vlak onder de bloemen af en controleer goed of er geen beestjes in de bloemen zitten. Laat de vlierbloesem (ongewassen!) een nacht in de appelsap weken. Het sap in een fijne zeef van de bloemen ontdoen en met de overige ingrediënten in een grote pan aan de kook brengen. Drie minuten flink door laten koken. Jampotten tot aan de rand met de gelei vullen, afsluiten en ca. 5 minuten op hun kop laten staan.
De jam op een donkere koele plaats (liefst in de kelder) bewaren, dan kun je de periode tot de volgende bloeitijd van de vlier in ieder geval doorkomen.
Guten Appetit!