TOP
Foto: FooTToo/shutterstock.com

Smullen op de Vikutalienmarkt

Op de Viktualienmarkt vind je talloze schattige kraampjes en winkeltjes. Omdat je tussen al deze eetkraampjes (het zijn er meer dan 100!) en mensen al snel het overzicht kwijtraakt, hebben we een smaakvolle smulroute over de Viktualienmarkt samengesteld.

Tekst: Marie Tysiak

Ontbijt: Weißwurst en Bretzels

 We beginnen onze smulroute met een ontbijt! In München moet je tenminste één keer een echt klassiek Beiers ontbijt met Weißwurst hebben gegeten. De Wurststandl Teltschik, vlakbij de Frauenstraße, is daarvoor het perfecte adres. In deze traditionele kraam krijg je de worst waar je het velletje vanaf pelt en daarna met zoete mosterd eet. Maar als je liever wat anders hebt, kun je ook genieten van een braadworst met zuurkool of een curryworst. De onontbeerlijke ‘Bretzels’ zijn het lekkerst bij ‘Karnolls’, een stukje verder richting Westenriederstraße.

Foto: franz12/shutterstock.com

Leberknödelsuppe

In de herfst is er niets lekkerder dan een heerlijke warme kop soep. Die is te kust en te keur te krijgen bij de Münchener Suppenküche. Al 30 jaar worden hier Beierse specialiteiten als bijvoorbeeld ‘Leberknödelsuppe’ (leverknoedelsoep) geserveerd. Maar ook nieuwe creaties of veganistische variaties zoals een gember-wortel-kokos-soep staan op de menukaart. Er zijn ruim voldoende zitplaatsen binnen en buiten en de lekkere soepen zijn er al vanaf € 2,80.

Falafel

Stevige en ook vegetarische kost serveert Sebaba. Het restaurantje met de rode markies is in de hele stad bekend vanwege de falafel. De gefrituurde kikkererwten worden geserveerd in een plat brood (‘Fladen’) en je kunt dit naar eigen smaak aanvullen met sla, olijven en –  zeker aan te bevelen! – sesamsaus. Echt lekker! Maar wees gewaarschuwd: de falafel wordt bereid met veel verse knoflook, peterselie, koriander en gemalen karwijzaad (mmm!).

Koffiepauze

Na al dat geslenter mag een opkikkertje tussendoor natuurlijk niet ontbreken. De beste koffie wordt geschonken bij Kaffeerösterei Viktualienmarkt, helemaal vooraan in de Frauenstraße. Hier serveert eigenaar Christian Müller al bijna 20 jaar de koffie van zelf geroosterde bonen met een verrukkelijke florentine van een bevriende banketbakker. Je kunt ter plekke een kopje koffie drinken en de bonen voor thuis meenemen. Deze koffie is echt super!

Foto: Luisa Fumi/shutterstock.com

En als je liever geen coffeïne gebruikt kun je altijd nog bij Schenks Saftstandl terecht voor een versgeperst sapje of smoothie, die hier al sinds 1985 over de toonbank gaan. Verkoper Eddy is altijd in voor een praatje en maakt gelijktijdig zijn wonderdrankjes klaar. Onze tip voor als het wat kouder is: warm sap van appel, chili, kaneel en citroengras!

Toetje

Als toetje kunnen we een ijsje aanbevelen. Misschien wel wat koud, maar wat je hier koopt is niet zomaar ijs. Bij de Verrückte Eismacher worden bijzondere smaken zoals bier, leverworst of kaas gemaakt. Voor de moedigen die wat willen uitproberen wensen wij ‘guten Appetit’! Voor de overige ijseters zijn er ook doodgewone ijssoorten die net zo waanzinnig lekker smaken! Behalve op de Viktualienmarkt zijn er overigens nog meer filialen van de ‘gekke ijsmaker’ in München, direct achter de universiteit bijvoorbeeld.

Voor een wat traditioneler dessert loop je even door naar Café Frischhut net voorbij de Viktualienmarkt. Hier worden de zogenaamde ‘Schmalznudeln’ vers gebakken. Dit typisch Beierse gerecht wordt in heet vet gefrituurd en lijkt nog het meest op onze oliebol. Deze lekkernij is het hele jaar verkrijgbaar. Het oergezellige, rustieke koffiehuis heeft voldoende zitplaatsen om tijdens een pauze even neer te strijken. En hier eindigt dan ook onze smulroute over de Viktualienmarkt. Hongerig hoef je hiervandaan zeker niet weg te gaan!

Foto: Carso80/shutterstock.com