TOP
Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com

Winterse uitstapjes in Beiers-Zwabische steden 

Van planten onder glas, een sauna met panorama tot aan een ijsdans tegen een bijzondere achtergrond – een stedentrip naar het Beierse deel van Zwaben (Duits: Schwaben) is in de winter absoluut de moeite waard, en heeft naast kerstsfeer en glühwein nog veel meer te bieden.

Winkelen tussen talloze kerstversieringen, een bezoek aan de kerstmarkt en veel beschouwelijke gezelligheid – de Beiers-Zwabische steden laten de gasten ook in de koude jaargetijden genieten van een actief, ontspannend en afwisselend uitstapje. Hieronder geven we een paar tips voor een wat andere wintervakantie.

Tip 1: Pirouetten draaien op het ijs

Zo genieten vakantiegangers optimaal van de ijzige kou: tegen de imposante achtergrond van het kasteel van de bloemenstad Rain of met uitzicht op de beroemde kerktoren ‘Daniel’ in Nördlingen flitsen de schaats(t)ers over de openluchtijsbanen in deze Beiers-Zwabische steden. Hier spelen sportfans ijshockey of wordt gestreden bij het ijsstokschieten.

Ook bij slecht weer lokt de overdekte, moderne ijssporthal in het historische Burgau sportievelingen op het spiegelgladde parket. En naast het ijsstadion in Augsburg kunnen ijshockeyspelers in professionele atmosfeer een wedstrijdje spelen. Als je hier niet zelf op de gladde ijzers wilt staan, kun je naar een spannende ijshockeywedstrijd van de Augsburger Panthers gaan kijken.

Foto: Heidi Kaellner

Tip 2: Wintertijd is museumtijd

Ook als het weer een keertje niet meespeelt, hoef je je zeker niet te vervelen. De keuze aan musea is hier enorm. Voor zowel geschiedkundig geïnteresseerden als cultuurliefhebbers en gezinnen met kinderen is er een passend museum te vinden.

Bezoekers van het RiesKraterMuseum in Nördlingen krijgen bijvoorbeeld spannende verhalen te horen over de meteorieteninslagen van ca. 14,5 miljoen jaar geleden. In het Fugger und Welser Erlebnismuseum in Augsburg kunnen ze zich verdiepen in de fascinerende historie van beroemde handelsdynastieën of ze bewonderen in het onlangs gerenoveerde museum in het Wittelsbacher Schloß in Friedberg de klokkenkunst, stadsgeschiedenis en zeldzame vondsten. In het Ballonmuseum in Gersthofen ontdekken groot en klein de fascinatie van het ballonvaren en in het Beierse Bienenmuseum in Illertissen draait alles om de bijenkoningin en haar hofstaat.

Foto: Stadt Gersthofen

 Tip 3: Veel fris groen in het Tropenhaus

Ook de grootste winterliefhebbers verlangen tijdens de donkere maanden wel eens naar wat groen. In de botanische tuin in Augsburg lokt de plantenwereld onder glas met een bonte flora uit o.a. het regenwoud en de savanne de bezoekers in het warme tropenhuis. Geheel zonder sneeuw en kou kunnen ze hier allerlei groenblijvende soorten bekijken en krijgen ze allerlei interessante informatie te horen, waarbij ze automatisch door een soort vakantiegevoel worden overvallen. In december en januari kunnen de bezoekers een grote oriëntaalse, panoramische kerststal bewonderen. In februari en maart is er nog een highlight voor natuurliefhebbers te zien, want dan fladderen honderden tropische vlinders door de kas.

Foto: Ondrej Prosicky/shutterstock.com

Tip 4: Kerststemming en winterse rondleidingen door de stad

Helemaal zonder de charme van de kerstkraampjes gaat het natuurlijk niet. Op de regionale kerstmarkten raken de gasten in de ban van de bijzondere sfeer in de steden. In Nördlingen kunnen de toeristen de ‘Krippenweg’ met zijn talloze kerststallen bezichtigen en een prachtig programma met kerstmuziek bijwonen. Op de Rathausplatz in Augsburg kun je je laten bekoren door het engelenspel, de kerstpiramide en nog veel meer kerstpracht en in het Heimatmuseumin Krumbach is een grote kerststallententoonstelling. De adventstijd krijgt voor bezoekers nog meer glans tijdens een van de speciale stadsrondleidingen.

Bij de kerstwandeling in Donauwörth bijvoorbeeld, kunnen de deelnemers de betoverende flair van de prachtige Reichsstraße op zich laten inwerken en krijgen daarbij interessante verhalen te horen. In Friedberg worden culinair-romantische toeren georganiseerd door de steegjes van de ‘Altstadt’, waarbij ze nachtwachters en muzikanten ontmoeten en tot slot met een driegangenmenu verwend worden.

Foto: Regio Augsburg Tourismus GmbH

Tip 5: Rondsnuffelen en snoepen

Weg van de kerstmarkten slenteren vakantiegangers door de historische binnensteden van Beiers-Zwaben – tussen de grachten van de Lech en de ‘Altstadt’ van Augsburg, binnen de stadsmuren van Nördlingen of aan de voet van de historische stadstorens in Günzburg en Aichach kunnen kerstshoppers in de talrijke winkeltjes op zoek gaan naar geschenken of lekkernijen.

Passende kerstcadeautjes vinden ze bijvoorbeeld bij Wetzel in Dillingen, de enige producent van ‘Karslbader Oblaten’ (soort ouwels) in Duitsland, of bij Küchle, de bekende producent van bakwaren in Günzburg. Bijzondere kaarsen zijn te koop bij Steinhart in Krumbach en bij Lambertz in Neu-Ulm komen liefhebbers van ‘Lebkuchen’ aan hun trekken.

Tip 6: Ontspanning met sfeer en uitzicht

Liefhebbers van thermen en baden kunnen in het Beierse Zwaben hun hart ophalen om de winterse kou voor een paar uurtjes te ontvluchten. Na een uitgebreide shoppingtour door de stad of een paar actieve uurtjes op het ijs, is een warm stoombad in het Altes Stadtbad van Augsburg, een van de weinige baden in jugendstil in Beieren, een heerlijk verkwikkende aangelegenheid. Ook in het Donaubad in Neu-Ulm kunnen degenen die op zoek zijn naar ontspanning gebruikmaken van een afwisselend wellnesslandschap. Vanuit de sauna met het grote panoramavenster hebben de gasten een geweldig uitzicht over de beroemde Münster met de hoogste kerktoren ter wereld.

Foto: Robert Goetzfried

Info

Tourismusverband Allgäu/Bayerisch-Schwaben e.V. 

Destinationsmarketing Bayerisch-Schwaben

Telefoon +49(0)821/4504010