TOP
Foto: Mapics/shutterstock.com

Kerstmarkten in NRW

Vanaf midden november gaat het langzaam beginnen. Dan openen de eerste kerstmarkten hun poorten. En wat is er mooier dan in deze tijd een uitstapje te maken naar een kerstmarkt in Duitsland? Ons buurland is niet voor niets het kerstmarktenland bij uitstek. In alle mogelijke varianten zijn ze te vinden: Kerstmarkten in de grote stad, in kleinere dorpjes op het platte land in burchten en kastelen en zelfs in het bos.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

Ook qua aanbod zijn er meerdere mogelijkheden. Middeleeuwse markten met ambachtelijke producten bijvoorbeeld, of die waar je heerlijk kunt smullen van regionale specialiteiten. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een grote verscheidenheid en is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar. Voor een uitstapje van een dag of misschien ook voor een paar dagen. Hieronder geven we enkele tips waarmee de adventstijd nog mooier wordt.

Grote steden

Bonn is Ă©Ă©n van de topfavorieten. Allereerst omdat Bonn een hele mooie stad is, over veel interessante musea beschikt, maar zeker ook een hele mooie kerstmarkt (22.11 tot 23.12.2019) heeft, die dwars door het centrum loopt en waar je met gemak meerdere uren door kunt brengen.

Als het om shoppen gaat, is DĂŒsseldorf natuurlijk het neusje van de zalm. Maar niet alleen de normale winkels zijn heel mooi, ook de kerstmarkt in DĂŒsseldorf (21.11 tot 30.12.2019) is een bezoek zeker waard. Er zijn meerdere markten, die onderling lopend bereikbaar zijn.

Keulen heeft maar liefst 6 kerstmarkten, en dan hebben we de kleintjes in de wijken niet meegeteld. De bekendste is die op de Roncalliplatz voor de dom en ook die op de Neumarkt is altijd goed bezocht. De meeste markten zijn geopend van 25.11 tot 23.12.2019.

Foto: Jaromir Chalabala

Roergebied

Dortmund heeft voor dit jaar besloten, dat de ‘Weihnachtsmarkt’ voortaan ‘Weihnachtsstadt’ heet. Dat er dan sprake is van een hele grote markt, met meer dan 300 kramen en een enorme kerstboom van 45 meter hoogte met meer dan 48.000 lampjes verklaart het een en ander. De markt is open van 21.11 tot 30.12.2019.

De markt in Duisburg is er vroeg bij en opent al op 14.11 en blijft open tot 30.12.2019. De binnenstad is omgetoverd in een zee van glanzende lichtjes en wordt bezocht door ongeveer 2 miljoen mensen. Dit hoge aantal bezoekers is mede te danken aan de openingstijden tot na Kerstmis, wanneer nog veel gasten uit Nederland en België een bezoek aan de markt brengen.

De kerstmarkt in Essen (15.11 tot 23.12.2019) kenmerkt zich door zijn internationale karakter. De 250 standhouders komen uit tenminste 20 verschillende landen en dat is terug te zien in het gevarieerde aanbod aan producten. Hier heb je echt goede kansen om voor verschillende geschenken te slagen. Ook het culinaire aanbod is heel internationaal en afwisselend.

In Oberhausen, dat ongeveer 70 kilometer van de Nederlandse grens bij Arnhem verwijderd ligt, bevindt zich het reusachtige winkelcentrum Centro. Vanaf 15.11 tot 23.12.2019 kun je hier 3 kerstlandschappen bezoeken: Santa’s Village met veel kunstnijverheidskramen, de sprookjesachtige Kaboutermarkt die bij kinderen heel geliefd is en de Bergweihnachtsmarkt, waar ’s avonds aprùs ski wordt gevierd.

Foto: Centro Marketing

Vlakbij de grens

Vier weken lang, van 22.11 tot 23.12.2019 is het plein voor de imposante dom en het prachtige stadhuis van Aken omgetoverd tot een prachtig kerstdorp, dat het trefpunt is voor de inwoners van Aken en de talrijke bezoekers om een heerlijk geurende beker GlĂŒhwein te drinken. De kerstmarkt in Aken stond de laatste jaren in de top 10 van de European Best Christmas Markets en daar zijn ze in Aken met recht trots op.

In Krefeld vind je naast de kerstmarkt (21.11 tot 23.12.2019) in de tijd voor Kerstmis een feeëriek verlichte stadstuin met Himalaya berken, sierappels, kersenbomen en rode kornoelje. In deze tuin staan speciaal voor Krefeld ontworpen houten huisjes van licht hout met rode versieringen. Alsof je in een sprookjesbos rondloopt. Dat het productaanbod grotendeels uit unicaten, designerstukken en kunstwerken bestaat, maakt dat de kerstmarkt hier nog unieker is.

Foto: Stadtmarketing Krefeld

Bijzondere kerstmarkten

Op de Marktplatz van Siegburg, onderaan de Michaelsberg, ontstaat in de periode van 23.11 tot 22.12.2019 een kleine wereld op zich. De middeleeuwen herleven met speelmannen, goochelaars en vaganten, die het spektakel tot een waar feest maken. Fakkels, kaarsen en ambachten die bijna niet meer worden uitgeoefend creëren een unieke sfeer en nemen de bezoekers mee in een eenmalige belevenis.

Foto: Holger Arndt General-Anzeiger

De koperstad Stolberg doet ook tijdens de adventstijd zijn naam eer aan en demonstreert op de kerstmarkt (weekenden van 22.11 tot 22.12.2019) het smeden van kerstartikelen. Verder vindt er een uitvoerig programma plaats voor families met kinderen is er een tentoonstelling van kerststallen, is een levende kerststal opgebouwd en zetten lopers hun beste beentje voor bij de kerstloop. Op het kasteel ondersteunen elven de kinderen bij het klaarmaken van hun verlanglijstje voor de Kerstman.

Burchten en kastelen

Kasteel Moyland in Bedburg-Hau is Ă©Ă©n van de kastelen, waar al een lange tijd kerstmarkten worden georganiseerd. Dit jaar is dat van 11 tot 15.12.2019 voor de 22e keer. Middenin de historische tuin van het schilderachtig gelegen waterkasteel Moyland presenteren kunstenaars hun met de hand vervaardigde producten van hout, wol, steen, aardwerk of metaal, die de bezoekers als geschenk of voor zichzelf kunnen kopen. Bedburg-Hau ligt vlak achter de grens ter hoogte van Groesbeek.

Foto: Carla de Hoog-Broeksteeg

Tijdens de eerste 2 adventsweekeinden (29.11 tot 01.12 en 08 tot 08.12 2019), op vrijdag, zaterdag en zondag opent het Kasteel Dorenburg in Grefrath haar historische poorten om de bezoekers te laten genieten van de prachtige kerstmarkt in de romantische omgeving. Voor de kinderen worden diverse activiteiten zoals het maken van ‘Lebkuchen’-huisjes of stokbrood bakken georganiseerd. In het waterkasteel is tevens het openluchtmuseum ‘Niederrheinisches Freilichtmuseum’ gevestigd. Grefrath ligt op een afstand van minder dan 20 km ten zuidoosten van Venlo.

De historische kerstmarkt rondom de burcht Ronneburg is alleen al vanwege de traditioneel vervaardigde kerststalfiguren, houten speelgoed en kerstdecoraties iets bijzonders. De aanwezige handarbeiders demonstreren oude ambachten en om 17 uur zal op elke marktdag een kerstspel worden opgevoerd. Op de binnenplaats van het kasteel worden heerlijke gerechten als kruidig fladenbrood, wafels of wildspecialiteiten aangeboden. De kerstmarkt wordt gehouden op de zaterdag en zondag van de 1e t/m 3e advent (30.11, 01.12, 07, 08, 14, 15.12.2019).

Het Kasteel GrĂŒnewald in Solingen is een stijlvol en imposant kastelencomplex aan de rand van het Bergisches Land. Tijdens het 3e en 4e adventsweekeinde (13 tot 14 en 20 tot 22.12.2019) is het kasteel op vrijdag, zaterdag en zondag de fantastische coulisse van de kerstmarkt, die daar voor de 16e keer wordt georganiseerd. Hier worden uitsluitend kunstnijverheidsproducten verkocht die ter plaatse worden vervaardigd door o.a. glaskunstenaars en mandenmakers.

Foto: OpenMind Management Service

Tijdens alle vier de adventsweekenden (30.11, 01, 07, 08, 14, 15, 21 en 22.12.2019) nodigt Schloss Dyck haar bezoekers uit voor de historische Schlossweihnacht in JĂŒchen. Er zijn hoogwaardige producten te koop, die je alleen hier vindt. In het park wordt een levend kerstspel opgevoerd. JĂŒchen ligt ca. 50 km ten oosten van Roermond.

Meer informatie:

Een perfect overzicht en uitgebreide informatie (in het Duits) over kerstmarkten in Duitsland biedt het Weihnachtsmarkt Magazin. Als je nog inspiratie nodig hebt voor je kerstmarkt-uitje naar Duitsland is dit magazine ideaal. Bestellen kan heel makkelijk via deze link.