TOP

De Groene Band in Thüringen

Een spannend neveneffect van de Duits-Duitse deling en de vereniging is 30 jaar oud. In de Groene Band, de vroegere grensstrook, veroveren planten en zeldzame dieren hun leefruimtes terug. De plaatsen met zoveel herinneringen worden met zorg in stand gehouden. Het is een cultureel, politiek en ecologisch uniek gebied. We geven enkele goede redenen waarom het de moeite waard is de regio te bezoeken.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Het verdeelde dorp

Door Mödlareuth stroomt de Tannbach. Aan de ene kant van de beek hoor je “Grüß Gott”; hier ben je dus in Beieren. Aan de andere kant word je met “Guten Tag” begroet, en bevind je je dus in Thüringen. De loop van de beek markeert de grens tussen de beide deelstaten en 30 jaar geleden de grens tussen twee landen: De Bondsrepubliek Duitsland en de DDR. En dat dwars door het 50 zielen tellende dorp Mödlareuth. Je kunt je moeilijk voorstellen hoe de inwoners de 50-jarige scheiding beleefd moeten hebben, met een betonnen muur, die midden in het dorp stond en families en vriendschappen verscheurde. In het Deutsch-Deutsches Museum komen getuigen uit die tijd aan het woord en illustreren beelden hoe de jonge generatie zich tijdens de scheiding gedroeg. Een spannend stuk geschiedenis, waarmee het kleine dorp heel veel belangstelling krijgt.

Tot leven gewekt

Het is de moeite waard om hier wat te drinken of een hapje te eten. Op het zonnige terras worden koffie en zelfgebakken taart geserveerd en die is zo lekker, dat een tweede stuk echt een goed idee is. Het is romantisch hier op de 200 jaar oude boerderij Hof Sickenberg, die boven het Werradal ligt. Dat was voor de val van de Muur heel anders. De historische vakwerkgevels verpauperden, totdat Kristina Bauer dit prachtige plekje op aarde ontdekte, het gebouw renoveerde en haar kleine café met pension opende. Daarvoor zijn we haar dankbaar, want op deze mooie locatie hebben we onder de indrukwekkende walnotenboom een heerlijk plaatsje gevonden.

Foto: Hof Sickenberg

Muurvogeltje

Het is niet te geloven: Het zeldzame paapje, een ver familielid van het roodborstje, heeft ooit de grensafscheiding als favoriete plaats uitgezocht. Het 13 centimeter kleine vogeltje keek naar het Westen en dan weer naar het Oosten, terwijl ze baltste. Wat voor een toeval, dat deze weidebroedvogel precies dit plekje als een van de laatste toevluchtsoorden heeft uitgezocht. Voor hobby-ornithologen is het een tip, dat de trekvogel graag in de regio Grabfeld in het zuiden van Thüringen vertoeft. Daar zit hij dan en zingt.

Foto: Szymon Bartosz/shutterstock.com

Genieten aan de Rhön

Nee, dat is geen schrijffout. We hebben het hier niet over de ‘Rhein’, want de Rijn heeft in Thüringen niets te zoeken. De Rhön is een middelgebergte in Franken, dat er zo vredig en aantrekkelijk bijligt, dat het werkelijk uitnodigt om een paar lange wandelingen te maken. En als je daarbij in het stadje Dermbach  terechtkomt, moet je voor een pauze het Gourmet-Wellness-Hotel SaxenHof een bezoek brengen. Daar serveert de sterren kok Björn Leist een edele versie van de Thüringse Kloß. In plaats van zuurkool of rode kool komt het aardappelballetje hier met een truffelhoedje op tafel. Dat geurt, dat smaakt en het is niet de enige lekkernij, die we van de kaart aan kunnen raden. Want die staat vol met gerechten van regionale producten, zoals Rhönforel, Rhöner weideos of Rhönlam.

Foto: SaxenHof

Zover het oog reikt

In het noorden van Thüringen is sinds 2017 een glazen platform dat boven de afgrond van het Ohmgebergte uitsteekt. Het is de Skywalk Sonnenstein. Het panorama, dat zich daar openbaart voor de bezoekers, die niet aan hoogtevrees lijden, is imposant. Bij helder weer is het 40 kilometer verderop gelegen Göttingen te zien of in de andere richting de fantastisch mooie Harz. Een uitzicht, waar de vroegere grenssoldaten vast en zeker van genoten hebben. Gelukkig wordt daar tegenwoordig alleen nog maar met een vredige missie uitgekeken, want een ding staat vast: Duitsland is en blijft één land.

Foto: Szymon Bartosz/shutterstock.com