TOP
Foto: Juergen Wackenhut/shutterstock.com

Ole Liese: Hier is het leven goed

Als je in de Ole Liese overnacht, heb je het gevoel dat je in de grootse idylle, die je je voor kunt stellen, bent terechtgekomen. Grazende paarden voor het raam, getsjilp van vogels bij zonsopgang en de geur van de natuur.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Oliver Domnick en zijn vrouw Birthe droomden ooit van een landhotel en dus besloten beiden bij hun vorige werkgever van een hotel in Hamburg ontslag te nemen en zelf in de hotel business te stappen, die niets te maken had met een grote keten. Daarvoor hebben ze een plaats uitgezocht – of eigenlijk zijn ze er verliefd op geworden – dat zo uit een plaatjesboek kan komen: Gut Panker.

Foto: Klaus Knuffmann

Een rustig een vredig plaatsje

De Ole Liese is een monumentaal huisje op het landgoed, dat slechts tachtig inwoners telt. Het is een rustig en vredig plaatsje, waarbij het woord ‘plaats’ zelfs nog te hoog gegrepen lijkt. Als je afslaat van de kleine hoofdstraat, waar ook de Ole Liese ligt, zie je alleen het landschap van de ‘Holsteinse Schweiz’ om je heen. Dit landschap heet zo omdat het in verhouding met het overigens platte Sleeswijk Holstein vrij heuvelachtig is.

Voor velen is het verwarrend, dat Gut Panker aan de familie von Hessen-Kassel toebehoort. In de 18e eeuw was dit mooie stuk land een royale alimentatie van de Zweedse koning Friedrich (die uit het koningshuis Hessen stamde) voor zijn buitenechtelijke zonen, die daar het landgoed Hessenstein oprichtten. Tegenwoordig is het landgoed met de bijbehorende landerijen en gebouwen in bezit van de Hessische Huisstichting, net als de grootste Duitse fokkerij van Trakehner paarden. De fokkerij bepaalt voor een groot deel de sfeer van de landelijke charme en bestaat al sinds de 15e eeuw en heeft dus altijd al voor de deur van Ole Liese gelegen.

Foto: Juergen Wackenhut/shutterstock.com

De omgeving verkennen

Het lieflijke hotel ligt aan de rand van een overweldigend landschap, waarin de gele koolzaadvelden bijna lichtgevend afsteken tegen de achtergrond van de donkerblauwe Oostzee. Om de fotogenieke plekjes in de omgeving te verkennen kun je het best per fiets op stap gaan. Er is een prachtige tocht waarbij je eerst tegen de zeewind in fietst om je vervolgens een pauze te gunnen in de Hohwachter Bocht, waar je ook een koele duik in zee kunt nemen. De rondrit van Gut Panker naar de Oostzee en terug is ongeveer dertig kilometer lang en loopt over deels heuvelachtige goed berijdbare paden en wegen.

Als je het wat rustiger aan wilt doen, maak je een wandeling over het landgoed langs de designwinkeltjes en textielkunstenaars naar de bloemisten en weer terug. Je kunt ook lopend naar de uitkijktoren Hessenstein gaan, waarvandaan je een fantastisch uitzicht hebt, misschien wel het mooiste in de regio.

Individueel ingerichte kamers

Hotel Ole Liese zelf is een – wat je in modern Duits noemt – ‘hideaway’: Een plek waar je heengaat, als je de alledaagse stress wilt ontvluchten. Hiervoor zijn 23 individueel ingerichte kamers in landhuisstijl beschikbaar. Tevens kan voor overnachtingen op het landgoed gebruik gemaakt worden van de oude meierij, die volledig werd gerestaureerd en nog twee kamers aan het hotel toevoegde. In dit gebouw uit de 18e eeuw wonen nu ook de gastheer en –vrouw.

Foto: Hotel Ole Liese

Ook buiten de regio een geheimtip

Het echtpaar Domnick weet als ervaren hoteliers maar al te goed, dat het succes van het bedrijf mede wordt bepaald door de gastronomie. Daarom hechten ze veel waarde aan een voortreffelijke keuken. Daarvoor is Volker M. Fuhrwerk verantwoordelijk, één van de veelbelovende talenten, die een gooi doet naar de Michelinsterren. Het caférestaurant Ole Liese vormt het middelpunt van het historische gebouw en heeft inmiddels ook ver buiten de regio als geheimtip een naam opgebouwd. Niet voor niets, want chef de cuisine Volker M. Fuhrwerk bereidt samen met zijn souschef Stefan Gansen culinaire hoogstandjes in het eveneens tot het hotel behorende Restaurant 1797. Geheel in traditie van het landgoed komen er regionale specialiteiten op tafel: Gegrilde Oostzeekabeljauw, Holsteiner broodplank of zelfgemaakte sorbets zijn enkele voorbeelden van deze streekgerechten.

In de Ole Liese moet je eigenlijk minimaal een paar nachten blijven; dan heeft doet de rust van de natuur zijn werk. Ook is het verstandig het weekend te mijden, want dan trekt het pittoreske landgoed veel bezoekers van elders aan. Doordeweeks is het rustig. Dan is het er schilderachtig en idyllisch. Dan hoor je de vogels fluiten en dan weet je ook, dat het geen zonde is als je je nog een keertje in je warme bed omdraait en heel langzaam aan de dag begint.

Foto: Hilke Maunder

Info

Hotel & Restaurant Ole Liese

Gut Panker, 24321 Panker

Prijzen per kamer vanaf € 119 per nacht incl. ontbijt, vrij parkeren en gratis wifi.

Het arrangement ‘Ole Liese kurz und gut’ kost vanaf € 189 per persoon (bij bezetting van een tweepersoonskamer)

voor 2 nachten, met o.a. landhuisontbijt en driegangenmenu in het caférestaurant.