TOP
Foto: immodium/shutterstock.com

Langs de wortels van Oranje

Dat  het Huis van Oranje en Duitsland nauw verweven zijn, mag bekend geacht worden. Veel sporen van het Koningshuis vinden we terug in pittoreske historische plaatsen en steden in het oostelijke buurland. En allemaal hebben ze hun eigen geschiedenis en hun eigen verhaal. We maken hier een kleine reis langs de wortels van Oranje.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

NASSAU

De gedeeltelijk gerestaureerde ruïne van de Burcht Nassau is van verre boven op de berg, vlakbij de rivier de Lahn te zien. Hier, in het historische plaatsje Nassau ligt de oorsprong van het Huis Oranje-Nassau. Willem van Nassau erfde op deze plek het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk, waardoor Willem de titel Prins van Oranje kreeg. Koning Filipps II van Spanje benoemde de ‘vader des vaderlands’, zoals Willem van Oranje ook wel werd genoemd, tot stadhouder van Zeeland, Holland en Utrecht. Toen  hij de vrijheidsstrijd van  de Noordelijke Nederlanden leidde en won, was de verbinding tussen het Huis van Oranje-Nassau en Nederland definitief een feit. Het gebied rondom de Lahn is een ideale vakantiebestemming voor fietsers, wandelaars en kanoërs. Het natuurpark Nassau is een eldorado voor flora- en faunaliefhebbers. Het beschermde landschap ligt middenin het Rheinische leisteengebergte.

Informatie: Touristik im Nassauer Land

Foto: Touristik im Nassauer Land e.V.

DILLENBURG

Willem van Nassau is geboren op Kasteel Dillenburg in het stadje Dillenburg, dat ongeveer 90 km van Nassau verwijderd ligt aan het riviertje de Dill. De voorouders van Willem van Oranje liggen daar begraven. Omdat het oorspronkelijke kasteel in de zevenjarige oorlog compleet verwoest is, werd in 1872 op de Schloßberg ter nagedachtenis aan Willem van Oranje op de oorspronkelijk kazematten van de stad de Wilhelmsturm gebouwd. In deze toren is tegenwoordig het Oranje-Nassaumuseum gevestigd. Behalve de historische bezienswaardigheden in de stad is de natuur in de omgeving de moeite waard. Bekende lange afstand wandelroutes, bijv. de Rothaarsteig en de Naturpark Lahn-Dill-Bergland route zijn bij doorgewinterde wandelaars zeer geliefd. Ook is de regio, dankzij de goede ruiterpaden, voor paardenliefhebbers een een trekpleister.

Informatie: Het Oranje-Nassaumuseum en de kazematten zijn geopend van Goede Vrijdag tot begin november van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.00 uur.

Foto: Stadt Dillenburg

BAD AROLSEN

Eén van de mensen die een belangrijke en in dit geval reddende rol speelde binnen het Nederlandse koningshuis was de Koningin-moeder Emma, echtgenote van Koning Willem III. Met de geboorte van dochter Wilhelmina werd het koningshuis op het nippertje voor uitsterven gered. Emma zelf werd geboren in het Slot van Arolsen, dat nog steeds door de nakomelingen van het vorstenhuis Waldeck-Pyrmont wordt bewoond en voor het publiek toegankelijk is. Bad Arolsen beschikt over interessante musea, legio sportmogelijkheden, zoals golf, vissen, zwemmen en wandelen en heeft door haar geneeskrachtige bronnen een naam als kuuroord opgebouwd. Ongeveer 25 km ten zuiden van Bad Arolsen is in een uit de 11e eeuw stammende ridderburcht het viersterren superior hotel Schloss Walbeck gebouwd aan het Edermeer in het natuurpark Kellerwald-Edersee. Vanuit de kamers heb je een fenomenaal uitzicht over het landschap.

Informatie:  Touristik-Service Bad Arolsen

Foto: Touristik Service Stadt Bad Arolsen

WERNIGERODE

Na een beklimming van de Liebfrauenkerktoren kun je pas echt zien hoeveel vakwerkhuizen dit stadje in de Harz heeft en hoe mooi deze zijn. En eromheen? Groen, heel veel groen van de bossen die zich langs de glooiende hellingen van het Harzgebergte uitspreiden. Midden in de stad het prachtige 13e eeuwse raadhuis en de zgn. Wohltäterbrunnen, die moet herinneren aan de weldoeners van de stad, van wie de wapenschilden op de rand van de bron zijn aangebracht. De vrouwelijke tak van de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg, bewoonde het imposante kasteel, waar tegenwoordig vele culturele activiteiten georganiseerd worden en een museum is gevestigd. Naast diverse handwerkmarkten zijn er bijvoorbeeld muziekfestivals van hoog niveau zoals het internatioinale J. Brahms korenfestival en het MDR Harz Open Air Festival. De kerstmarkt voor het Raadhuis in Wernigerode is zo betoverend als een levend sprookje.

Informatie:  Tourist-Information Wernigerode

Foto: Wernigerode Tourismus

STOLBERG

Een van de mooiste bewaard gebleven middeleeuwse binnensteden vind je met  bijna 400 vakwerkhuizen in Stolberg . De stad is bekend om haar vele traditionele feesten en gebruiken. De bekendste daarvan is de zgn. ‘Walpurgisnacht’ van 30 april op 1 mei, wanneer de heksen en duivels feest vieren en hun vuur aansteken. In de omliggende natuur van het Harzgebergte kunnen  sportievelingen hun hart ophalen; in de zomer met wandelen, nordic walking, vissen en fietsen en in de winter met rodelen of langlaufen. Stolberg is een officieel door de staat erkend kuuroord.

In deze stad is Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje geboren. Het Stolberger Schloss, waar het geslacht Stolberg haar domicilie had, ondergaat sinds 2003 een omvangrijke restauratie, die de eerstvolgende jaren nog niet voltooid zal zijn. Sinds 2008 is een deel van het kasteel weer voor het publiek geopend.

Informatie: Tourist Information Stolberg 

Foto: Stolberg Tourismus

SCHWERIN

Op Schloss Schwerin is de pracht en praal van de vroegere hertogen van Mecklenburg nog duidelijk aanwezig. Tegenwoordig is er de Landtag van Mecklenburg Vorpommern en het indrukwekkende Schlossmuseum gevestigd. Elke zomer vinden voor de coulisse van het kasteel de open air Schlossfestspiele plaats. In de tijd van de hertogen kwam hier op 19 april 1876 de overgrootvader van prins Willem Alexander, Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin ter wereld. In 1901 trouwde hij met Koningin Wilhelmina.

De omgeving  van Schwerin is rijk aan prachtige natuur. In het Schweriner Seenlandschaft komt de actieve vakantieganger ruimschoots aan zijn trekken, zowel op het water als eromheen. Je kunt op meerdere plaatsen voor een dag of om op te overnachten boten huren. In de prachtige deels ongerepte natuur komen de zeearend, visotter en diverse soorten orchideeën voor.

Informatie: Stadtmarketing Gesellschaft Schwerin

POTSDAM

Het ‘Holländische Viertel’ is in Potsdam een begrip. Kleine roodbakstenen huisjes met trap-, hals- en klokgevels, zoals je ze ook in Amsterdam tegenkomt. Het is de enige in tact gebleven Hollandse wijk buiten Nederland. Keurvorst Frederik Willem, echtgenoot van prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau liet de 134 huisjes tussen 1732 en 1742 bouwen. Hiermee en met nog andere privileges wilde hij de goede Nederlandse handwerkers naar Potsdam lokken. Nog steeds worden in het populaire wijkje elk jaar Sinterklaas en het tulpenfeest gevierd en de kleine exclusieve winkeltjes en cafeetjes zorgen voor een extra gezellige noot. Overigens heeft Potsdam op historisch en cultureel gebied sowieso veel te bieden. Alleen al de parken en kastelen van Sanssouci, het Neue Palais, Babelsberg  tot aan Jagdschloss Stern zijn de moeite van een bezoek aan Potsdam waard. Ook aan musea vind je er  een groot en veelzijdig aanbod.

Informatie: Potsdam Tourismus Service

Foto: Europhotos

HITZACKER

Prins Claus von Amsberg zei ooit over zijn geboortestad Hitzacker “een kleine stad met veel charme”. Op 6 september 1926 werd de echtgenoot van prinses Beatrix hier op het landgoed Dötzingen geboren. Ter nagedachtenis aan de populaire prins is een gedenktafel voor het raadhuis opgesteld. In het museum Alte Zollhaus is een Prins-Clauskamer met herinneringen aan de voormalige Koningin Beatrix en Prins Claus ingericht. Het plaatsje aan de Elbe met de vele vakwerkhuizen heeft de status van een officieel Kneipp kuuroord. In Hitzacker bevindt zich één van de noordelijkste wijnbergen van Duitsland. Zelfs een eigen wijnkoningin hebben ze hier, die ondersteund door haar wijnbergdwergen het wijnfeest van Hitzacker zal openen. Dan heb je de gelegenheid een slokje van de vrij zeldzame noordduitse wijn te proeven. In het Elbedal liggen enkele fraaie natuurparken en –reservaten. Er zijn uitstekende fiets- en wandelmogelijkheden.

Informatie: Kur- und Touristinformation Hitzacker

Foto: Hitzacker Tourismus

BAD BENTHEIM

Alexis zu Bentheim und Steinfurt trouwde in 1881 met Pauline zu Waldeck und Pyrmont en dat was natuurlijk de zuster van Koningin-Regentes Emma. Zo is weer de band naar het Huis van Oranje gelegd. De toenmalige koningin Emma bezocht regelmatig haar zuster op het Schloss Bad Bentheim, een van de oudste kastelen in noordwest Duitsland en logeerde daar in een van de prachtige pronkkamers, die het kasteel rijk is. Bad Bentheim ligt direct bij de Nederlandse grens ter hoogte van Oldenzaal en is derhalve eenvoudig en snel te bereiken. Het kasteel is het hele jaar, met uitzondering van de kerstdagen en Nieuwjaar dagelijks geopend. In de winter is de kerstmarkt in het kasteel meer dan een bezoek waard. Bad Bentheim wordt veelvuldig bezocht vanwege de geneeskrachtige zwavel-mineraalbronnen. Voor sportieve bezoekers zijn er veel outdoor bezigheden, zoals het klimpark, golf, boogschieten, schermen en nog veel meer.

Informatie: Touristeninformatie Bad Bentheim

Foto: Bad Bentheim Tourismus

ORANJEROUTE

Op de website van het Duitse Verkeersbureau Germany Travel kun je informatie in het Nederlands vinden over de zgn. ‘Oranjeroute’.

Deze route is 2600 km lang en voert langs 32 Duitse en Nederlandse plaatsen, die op een of andere wijze een band met het Nederlandse Koningshuis hebben.