TOP
Foto: Intrepix/shutterstock.com

München anders

Het image van München als een van de meer traditionelere steden van Duitsland raakt de mooie hoofdstad van Beieren niet zomaar kwijt. En dat terwijl München heel veel meer te bieden heeft dan ‘Lederhosen’, pretzels en het Oktoberfeest. Want de stad is ook een trefpunt voor creatievelingen. We laten hier tien bijzondere plaatsen en belevenissen in München zien

Tekst: Marie Tysiak

Bahnwärter Thiel

Hier wordt het luidruchtig en bont (club + evenementenlocatie)

De Bahnwärter Thiel is het summum voor de alternatieve scene in München. Op het terrein van het vroegere abattoir staan grote stapels met graffiti bespoten scheepscontainers die als ingang dienen. Daarachter verbergt zich een heel eigen wereld. Een uitgerangeerde spoorwegwagon doet dienst als bar, de oude containers zijn de wanden van Münchens meest legendarische techno-club. Onder de shabby zilveren disco-kogel komt hier in het weekend de jonge scene bij elkaar; sommigen wonen in een caravan direct achter de club. Het collectief, dat de Bahnwärter Thiel uitbaat, organiseert ook festivals, concerten en andere acties in de stad.

Foto: Fabian Christ

Het nieuwste project is de ‘Alte Utting’, een uitgerangeerde stoomboot die op een stilgelegde spoorwegbrug haar anker heeft uitgeworpen en dienstdoet als coole scene-bar waar live evenementen worden georganiseerd.

Foto: Alte Utting

Kijk vanaf de Olympiaturm uit over München

Ronddraaiend restaurant en uitzichtplatform

In het noorden van München steekt de bijna driehonderd meter hoge televisietoren op het vroegere Olympiaterrein hoog in de lucht. Bezoekers kunnen met een lift naar het open uitzichtplatform op 190 meter hoogte komen. Van daaruit hebben ze een geweldig uitzicht over het prachtig aangelegde Olympiapark en de stad erachter. Ook het olympische dorp, waar in 1972 een gijzeldrama tragisch eindigde, is goed te herkennen. Een paviljoen in het park herinnert aan de slachtoffers en laat zien wat er destijds is gebeurd. Je kunt in de toren in het ronddraaiende restaurant 181 met een uitzicht van 360° over München lunchen of dineren en aansluitend in het park wandelen of heerlijk in een bootje over de Olympiasee dobberen.

Foto: phillus/shutterstock.com

Haidhausen

Waar het leven van alledag en kunst samenkomen (scenewijk met craft-beer brouwerij)

Lang gold Haidhausen als een achterbuurt, maar dat is in de laatste decennia wel veranderd. De oude gebouwen in het ‘Franzosenviertel’, zoals de wijk vanwege de Franse straatnamen, brede boulevards en grote pleinen ook wel wordt genoemd, is helemaal gerenoveerd. Er zijn cafés en kleine winkels gekomen. In het oude Muffatwerk aan de Isar treden bekende artiesten op en het Müllersches Volksbad in jugendstil direct ernaast is zonder twijfel het mooiste zwembad van München. Ook het cultuurcentrum Gasteig met zijn philharmonie en stadsbibliotheek is een van de redenen dat je rijdend in de tram door Haidhausen bij bijna elk kruispunt wel even zou willen uitstappen.

Onze tip: In de Weißenburger Straße heeft Werner Schuegraf na jarenlange werkzaamheden als brouwer zijn droom vervuld en er zijn eigen ‘craft beer’-brouwerij gevestigd, de Hopfenhäcker. Sinds 2016 brouwt hij zijn zes creaties aan de achterkant van het pand. Aan de voorzijde, in het restaurant Meisterstück worden rookachtige braadworst en spareribs met zelfgemaakte mosterd en brood geserveerd. Wie dat wil, krijgt bij al deze verschillende lekkernijen een persoonlijk bieradvies. Al dat lekkers kan ook als een onconventioneel maar vreselijk lekker meergangenmenu worden besteld.

Foto: Marie Tysiak

Werksviertel Mitte

Speelplaats voor creatievelingen (concerten, lofts, shops en bars)

In 1949 bouwde de toen net opgerichte firma Pfanni vlak achter het Ostbahnhof in München haar fabriek. In de oranje industrieblokken werden instant aardappelpuree en knoedels geproduceerd, die in de 60-er jaren niet meer uit de huishoudens waren weg te denken. Toen Pfanni in 1996 de productie naar Mecklenburg-Voor-Pommeren verplaatste, ontstond in en om de oude fabriek een berucht party-terrein.

In 2017 werden voor het braakliggende stuk grond nieuwe plannen gemaakt. In het zgn. Werksviertel-Mitte zijn nu loft-woningen en ateliers voor kunstenaars in oude bouwcontainers gehuisvest. Nonchalante rooftopbars nodigen in het ‘ContainerCollectieve’ uit voor een drankje, en in de vroegere magazijnen kun je concerten en musicals bijwonen. Een kapper speciaal voor kinderen, of schapen op het dak – in het Werksviertel-Mitte kent de creativiteit geen grenzen. Het nieuwste project in deze levendige stadswijk is het grootste mobiele reuzenrad ter wereld. Hier kun je op 78 meter hoogte tijdens een ‘Weißwurst’-ontbijt van het uitzicht over München genieten.

Foto: Sigi Müller/München Tourismus

Glockenbachviertel & Gärtnerplatz

Perfect voor bar-hopping (homo- & kroegenwijk)

Het Glockenbachviertel is de bekendste scenewijk van München. En terecht. De vele gesaneerde oude gebouwen, talloze kroegen en bars maken van de wijk tot een van de mooiste (en duurste!) van de stad, en niet alleen voor wat betreft het nachtleven. Naast de bestaande bars – zoals het dakterras van Hotel Deutsche Eiche – komen er steeds weer innovatieve nieuwelingen bij. Onlangs was dat bijvoorbeeld de sodabar Wolf’s Farmacy. Ook de rooftopbar van het hotel Flushing Meadows heeft zich snel tot een geliefd trefpunt in de wijk ontpopt.

Vaak wordt de mooie en gezellige Gärtnerplatz met de gelijknamige wijk tot de Glockenbachwijk gerekend, want ook hier zijn veel mooie bars, winkels en cafés bij elkaar. Overigens bevinden zich in deze delen van de stad ook de populairste ontmoetingsplaatsen van de homoscene.

Foto: streetflash/shutterstock.com

Street-art

Dit had je van München nooit gedacht (graffiti-tour)

Waar is de Duitse street-art-scene begonnen? Nee, niet in Berlijn. Ook al heeft de hoofdstad de show van München allang gestolen, de oorsprong van de street-art-scene was in 1985 in Geltendorf in München, waar een groep teenagers ’s nachts een hele trein bespoot. Nog steeds staan de graffiti’s van de kunstenaars van toen op bruggen en muren van huizen in München en allang zijn ‘Loomit’ en zijn vrienden beroemdheden in de wereldwijde street-art-scene geworden. Al staan er niet meer zoveel lege muren ter beschikking, aan de beruchte ‘Halls-of-Fame‘ in de Dachauer Straße, onder de Donnersbergerbrücke, in Untergiesing onder de Brudermühlbrücke of aan het Alter Viehhof in de Tumblingerstraße zijn nog voorbeelden van graffiti straatkunst te zien.

Bij voorkeur ga je kijken met iemand die er vanaf het begin bij was en goed op de hoogte is: Martin Arz. De autor en kunstenaar uit de Münchener street-art-scene vertelt hartstochtelijk. Hij kent de bekende sprayers persoonlijk en weet waar de mooiste werken te vinden zijn. Een spannende en bonte andere kijk op München. Zijn streetarttour kan geboekt worden via München Safari. Martin Arz schreef ook het boek Munich Walls over de streetartscene in München.

Foto: Marie Tysiak

De Kulturdachgarten + Kino, Mond & Sterne

Münchens groene oase (outdoor events)

München heeft veel groen! Niet alleen aan de Isar of in de Englischer Garten, maar overal in de stad zijn er kleine en grote natuuroasen. Een hele mooie is de Kulturdachgarten. Sinds 2018 mag het dak van het Alpina Parkhaus aan de Stachus gebruikt worden om tussen veel hout en groen onder vrije hemel te ontspannen. Het uitzicht over München is geweldig, het eten lekker. Er is ook een tuin die door iedereen beplant mag worden.

Ook in het mooie Westpark bevindt zich aan de Westsee een bijzondere locatie, de openluchtbioscoop Kino, Mond & Sterne. Er zijn internationale foodtrucks en op de cirkelvormige trappen spreiden’s avonds filmfans hun picknickdeken uit of zetten er hun campingstoeltjes neer. In het voorjaar worden er onder de sterrenhemel blockbuster en independant films gedraaid en prachtige avonturenfilms van Moving Adventures Medien. Het mooie van München is dat je dankzij de relatief zuidelijke ligging en het vaak milde weer ook in het voorjaar en in de herfst buiten in de parken of op de daken in de rooftop-bars kunt zitten!

Foto: Kino, Mond & Sterne

Tollwood–festivals

Altijd een feestje te vieren (kunst- en theaterfeesten)

München is de stad van de festivals! Een heel mooi voorbeeld is het Tollwood-festival dat twee keer per jaar wordt gehouden. De zomervariant vindt plaats in het Olympiapark, in de winter worden gedurende vier weken tenten op de Theresienwiese opgezet . Het programma is bij beide feesten vergelijkbaar en is gebaseerd op drie programmaonderdelen: Bij de ideeënmarkt worden projecten voorgesteld die bezoekers aan het nadenken zetten en tot meedoen animeren. Er zijn bijvoorbeeld fictieve shops en spelen die op racisme en andere misstanden in de maatschappij wijzen.

Natuurlijk kun je er ook goed eten en op dit festival is dit uitsluitend met bio-certificaat. En als derde onderdeel is er het cultuurprogramma, dat uit muziek, theater, beeldende kunst en allerlei performances bestaat. Alles, van jazz-concerten tot theatergroepen op stelten, is vertegenwoordigd. Een mooi festival waarvan veel programmaonderdelen gratis zijn. Ook een aanrader is de alternatieve kerstmarkt tijdens het winterfestival.

Foto: Intrepix/shutterstock.com

HeyMinga–Touren

Oldschool met autochtonen onderweg (VW ‘Bulli’-stadstour)

Inwoners van München noemen hun stad liefkozend ‘Minga’ en die willen ze maar wat graag aan bezoekers laten zien. In dit plaatje passen de jonge gidsen van Hey Minga die met klassieke VW-busjes door de straten rijden en toeristen de mooiste en niet zo bekende plekjes van de stad laten zien. Met de spannende informatie die tijdens de tour wordt gegeven, leert ook de München-kenner nog veel nieuwe dingen over de stad. Het begin van de tour is in het Werksviertel-Mitte en het einde  bij de Bahnwärter Thiel of in Untergiesing.

Foto: HeyMinga

Museum of Urban and Contemporary Art

Banksy-fans opgelet (kunstmuseum)

Eind 2016 is het eerste museum voor street-art in Duitsland in het centrum van de stad geopend. Buiten wijzen zgn. ‘murals’ (wandschilderingen) de weg naar het Museum of Urban en Contemporary Art (kortweg MUCA). Toegegeven, de door particulieren bijeengebrachte verzameling is (nog) relatief klein, maar voor street-art-fans zijn er een paar echte highlights te bewonderen. Het museum laat bijvoorbeeld de grootste Banksy-collectie in Duitsland zien en ook liefhebbers van portretten op groot formaat komen aan hun trekken. In workshops kunnen groot en klein zich creatief uitleven. Persoonlijke tip: Absoluut het museumrestaurant bezoeken!

Foto: MUCA

Info

Veel spannende tips en informatie over München vind je op de website van München Tourismus.

Een bezoek aan München is vooral aan te raden in het voorjaar, als het weer al mooi is (denk aan de nabijheid van Italië!) en de toeristenstromen van de zomer en van het Oktoberfeest nog niet op gang zijn gekomen. Ook de herfst en de adventstijd zijn aangename perioden om München te bezoeken.

Overnachten

Het Jams Hotel in Haidhausen is na uitgebreide renoveringen weer open als muziekhotel. Elke kamer is stijlvol en modern ingericht en uitgerust met een platenspeler. Bij de receptie kun je allerlei lp’s lenen. Het ontbijt is beslist aan te raden, want het is vreselijk lekker! Tweepersoonskamer van € 170 excl. ontbijt.