TOP

Met de camper naar het Oktoberfest

Op zaterdag 21 september 2019 klinkt het “O`zapft is!”en dan worden de deuren van het Münchener Oktoberfest voor de 186e keer geopend voor bezoekers uit de hele wereld. Maar het is niet eenvoudig om voor dit grootste volksfeest ter wereld een overnachtingsmogelijkheid ter plaatse te vinden.

De hotels zijn al maanden van tevoren tegen exorbitant hoge prijzen volgeboekt. Daarom komen steeds meer bezoekers met een camper. Maar ook met een camper moet je op je hoede zijn, want er gelden talrijke regels, waaraan de Oktoberfest-bezoekers met een camper zich moeten houden. Hier zijn een paar tips voor een zorgeloos Wiesn-bezoek.

Foto: Lightix/shutterstock.com

Parkeren in de stad

Wie met een camper naar München komt, moet van tevoren informeren naar parkeermogelijkheden en staplaatsen. Met de camper direct naast het feestterrein te kamperen is helaas niet toegestaan. Rondom de Theresienwiese geldt een absoluut parkeerverbod voor kampeerders en ook in het overige stadsgebied is het verboden met de camper gedurende meerdere dagen langs de straat ze staan en daar te overnachten. Campers, die fout zijn geparkeerd, moeten met een boete van ca. honderd euro rekenen. Voertuigen die weggesleept worden, kunnen op een behoorlijke boete rekenen. Wild kamperen kan in de Beierse metropool zelfs € 2.500 kosten. Hier moet je dus echt oppassen! Maar dit is allemaal nog geen reden om je zorgen te maken: Er zijn gelukkig genoeg speciale parkeerplaatsen en campingterreinen met goede openbaar-vervoerverbindingen naar de Wiesn.

In het oosten van de stad: Oktoberfest-camping in de beurswijk Riem

De grootste vrije vlakte van München ligt midden in de wijk Riem in het oosten van de stad bij de beurs. Hier is op de Oktoberfest-camping plaats voor ca. 1.500 campers en caravans. Het ruime parkeerterrein met groenstroken is van 18 september tot 1 oktober 2019 dagelijks 24 uur per dag geopend en beschikt over sanitaire voorzieningen en een kleine supermarkt voor dagelijkse levensbehoeften. De campingplaats is eenvoudig te vinden vanaf de rijksweg en de prima bewegwijzering ‘Messe/ICM’ vanaf de uitrit Feldkirchen-West. Als de camper eenmaal op zijn plaats is aangekomen, is de feestweide makkelijk in ca. 20 minuten te bereiken met het openbaar vervoer. Ook ’s nachts is het beursterrein uitstekend te bereiken op een afstand van ongeveer 100 meter vanaf het dichtstbijzijnde metrostation.

Foto: Lightix/shutterstock.com

In het westen van München: Campingplatz München-Obermenzing

Nog dichter bij het Oktoberfest kun je overnachten op de camping München-Obermenzing. Onder hoge bomen heb je hier de tijd tussen biertent en muziek romantisch in het groen door te brengen. Meer dan 150 staplaatsen worden door heggen gescheiden. De camping beschikt over warme douches, wasmachines en een kleine kiosk. Met de bus ben je snel bij de tramhalte Untermenzing, die direct naar de Hackerbrug rijdt. Hier volgen bezoekers de vele borden of sluiten zich aan bij de vrouwen en mannen in klederdracht, waarna je vanzelf op de plaats van bestemming aankomt. Een plaats reserveren op deze camping is overigens niet mogelijk.

Foto: Door SCK/shutterstock.com

In het zuiden: Camping Thalkirchen

Campingplaats Thalkirchen in het zuiden van de stad is aantrekkelijk vanwege de idyllische ligging aan de Isar-oever. Ook hier zijn sanitaire voorzieningen en een kruidenierswinkel met alle levensmiddelen die je nodig zou kunnen hebben. Als je buiten de Wiesn-hectiek op zoek bent naar rust, kom je een paar meter verderop bij de Isar met veel groen en wandelpaden. Een bijzonder highlight is de kleine surfgolf aan de Flolände direct naast de camping. Deze is in vergelijking met de bekende Eisbachgolf gemakkelijker. Vanaf metrostation Thalkirchen bereiken feestgangers snel en zonder overstappen de Goetheplatz, waarvandaan het nog slechts een klein stukje lopen is naar de Wiesn.

Foto: Luisa Fumi/shutterstock.com

Bijtijds reserveren

Het maakt niet uit of je wilt overnachten op de Oktoberfest-camping in het oosten of op de Thalkirchen plaats in het zuiden van München, bedenk dat de vraag groot is en daarom is het voor bezoekers met campers raadzaam bijtijds – dat wil zeggen zo vroeg mogelijk – een plaats te reserveren. Heel populair tijdens het Oktoberfest is het bij de Münchenaren als ‘Italiener-Wochenende’ bekend staande weekend midden in de feestperiode. Een groot deel van de Italiaanse bezoekers kiezen deze dagen om het Oktoberfest te bezoeken en komen bij voorkeur met een camper.