TOP
Foto: BBMC/Tobias Ranzinger

Hofbräuhaus voor beginners

Wie naar München reist… moet beslist het ‘Hofbräuhaus’ bezoeken! En als je nu denkt dat dit een toeristenval is, dan vergis je je. De Münchenaren zelf zijn dol op hun traditionele lokaal. En niet alleen vanwege het kostelijke bier.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Het Hofbräuhaus heeft een geschiedenis die teruggaat tot halverwege de 16e eeuw. Voor toeristen uit de VS is dat feit alleen al een reden voor een bezoek. Deze dimensies in tijd zijn voor Noord-Amerikanen sowieso bijna niet te bevatten. En toch is het waar dat de toenmalige heerser van München, hertog Wilhelm V,  op 27 september 1589 op het grondstuk van zijn residentie een bierbrouwerij oprichtte. Deze eerste hofbrouwerij bestond tot het jaar 1808 en lag niet ver van het huidige Hofbräuhaus verwijderd.

Foto: BBMC/Tobias Ranzinger

lange historie

Hertog Maximilian I grondde in 1607 zijn hertogelijke witbierbrouwerij en bouwde daarmee het historische fundament voor het tegenwoordige Hofbräuhaus. Waar dus tegenwoordig bier geschonken wordt, werd vroeger gebrouwen. Daar komt ook de huidige naam vandaan. Het is echter de vraag, of de lange historie een reden is om de gezellige lokaliteit te bezoeken? Heerst er werkelijk een geest van het verleden? Bijvoorbeeld met het verhaal, dat tijdens de 30-jarige oorlog de Zweden met 362 emmers bockbier gekalmeerd werden en daarmee München werd gered? Laten we het zo zeggen: Het Hofbräuhaus houdt zijn tradities in ere en de ritualen uit vroegere tijden worden nog steeds toegepast. Zo wordt aan de stamtafel de ‘Maß’ bier (een ‘Maß’ is een hele liter) niet contant, maar – net als in de begintijd – met speciale munten, de zogenaamde ‘Bierzeichen’ betaald.

Foto: BBMC Tobias Ranzinger

Beierse specialiteiten

Wie drinkt, moet ook eten. En daarom worden hier de traditionele Beierse gerechten geserveerd. Daaronder natuurlijk ook – let wel alleen bij het ontbijt – de ‘Weißwurst’. Ze wordt volgens oud recept gemaakt. Om vier uur ’s morgens begint in het Hofbräuhaus de productie van de huiseigen Weißwürste. Deze Münchener delicatesse werd op carnavalszondag van het jaar 1857 door een slager uit de buurt ten doop gehouden en mag sindsdien op geen enkele menukaart in München ontbreken. Iedere slager kruidt zijn worst volgens zijn eigen, streng geheime recept. In het Hofbräuhaus moet de worst wel heel erg lekker smaken, want als je alle worsten, die hier per jaar verorberd worden op een rij achter elkaar zou leggen, kwam je aan een totale lengte van 20 kilometer.

Foto: BBMC/Tobias Ranzinger

Wereldse sfeer

Als de blaasmuziek speelt, haken alle gasten van het Hofbräuhaus in en allen – oud en jong, toerist uit een ver land of iemand die al tientallen jaren stamgast is – deinen mee op de maat van de muziek. In 1913 vond Lenin dat ook al leuk. Zijn vrouw Nadesha schreef in haar memoires: “Wij herinneren ons graag aan het Hofbräuhaus, waar het prima bier alle klassenverschillen liet verdwijnen.”

Ook Wolfgang Amadeus Mozart bracht in 1780 graag zijn tijd door in het Hofbräuhaus. Zijn opera Idomeneo ging in januari 1781 in het Münchener Cuvilliéstheater in première. Heel wat Amerikaanse sterren hebben ‘am Platzl’ (het adres van het Hofbräuhaus) een bier genuttigd. De beroemde danseres Josephine Baker bijvoorbeeld, bezorgde het lokaal  in de ‘Roaring twenties’ zelfs een vleugje avantgarde. Tegenwoordig is er niet echt meer wat van avantgarde te bespeuren; je zou het eerder een soort wereldse sfeer kunnen noemen. En samen met een lekker biertje krijg je daar nooit genoeg van.

Foto: BBMC Tobias Ranzinger