TOP

Eiergrog: een Noord-duitse (kerst)traditie

Als je van advocaat houdt, vind je eiergrog vast ook lekker. Maar wat is dat voor een drank, die in Noord-Duitsland bij Kerstmis hoort zoals de witte baard bij de kerstman? Als je het googelt, lijkt de eiergrog uit het verre Helgoland te komen, maar dat is helemaal niet waar, beweert de familie Ohlen.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Overgrootmoeder Wiebke en de eiergrog

Claus Johannes Ohlen had een handje van zakendoen en ook een oog voor de beste plaats om zich te vestigen: zo opende hij in 1889 in het oude postkantoor het ook tegenwoordig nog bestaande hotel-restaurant ‘Zur alten Post’. Op een koude, regenachtige oktoberdag in het jaar 1907 reed de vrouw des huizes, Wiebke Ohlen, met paard en wagen naar haar tante in Schafstedt. Deze ‘lange reis’ duurde destijds meer dan drie uur en zo kwam Frau Ohlen door en door koud en met de eerste tekenen van een verkoudheid bij haar tante aan. Om snel iets goeds voor haar nichtje te doen, de dreigende verkoudheid een halt toe te roepen en een beetje warmte te geven, maakte de oude dame een eiergrog. Een oud familierecept! Frau Ohlen herstelde daardoor zo snel en was zo van de drank overtuigd, dat ze de eiergrog na haar terugkeer in het restaurant ‘Zur alten Post’ in het jaar 1907 aan haar gasten aanbood. Ook na meer dan 120 jaar zijn de gasten in het traditionele hotel in Büsum nog steeds enthousiast.

Foto: Alte Post Büsum

Op Eiderstedt drink je eiergrog volgens het originele recept van de blonde Kathrein

In Katingsiel op het schiereiland Eiderstedt ligt, verstopt achter de dijk, het oudste café aan de Noordzeekust, de ‘Schankwirtschaft Andresen’. Als je dit idyllische huisje uit 1668 met rieten dak naar binnengaat, valt alle stress en hectiek van je af. In dit historische optrekje met de oude meubels en houtkachels heb je het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Het pronkstuk is de beroemde tegelkamer, die met de originele Delftse tegels onder monumentenzorg staat. Op comfortabele banken kun je hier met gemak een paar mooie uurtjes doorbrengen en tegelijkertijd ook van de een of andere regionale specialiteit genieten. De ‘Schankwirtschaft’ is ook ver buiten de Noord-Duitse grenzen bekend om haar eiergrog. Dit cultdrankje wordt volgens het originele recept van de blonde Kathrein, een oud familierecept, bereid en warm geserveerd. Perfect daarbij smaakt een stuk ‘Trümmertorte’ (Trümmer = puin), ook een specialiteit van het Noorden, die je absoluut een keer moet proberen.

Foto: Schankwirtschaft Andresen

Zelf geklopt smaakt het best

Hoewel je met een mixer in een paar minuutjes klaar bent om het eigeel zorgvuldig met de suiker te vermengen, wordt in het eiergrog-seminar van Bruno Bahnsen het mengsel met de hand geklopt. Minstens 20 minuten lang. Het resultaat moet vast zijn, de eierbrei moet aan de lepel blijven kleven. Daarbij geeft Bruno zijn aanwijzingen met een lokaal accentje, in het plat-Duits dus, voorzien van de nodige grappen. Als het ei stijf geslagen is, wordt de rum en vervolgens warm water toegevoegd. Zo maak je dus een eiergrog, die weliswaar geen dorstlesser is, maar wel een kostelijk verwarmend drankje en zo typisch Noord-Duits, dat je je na de consumptie ervan graag een beetje ‘groggy’ voelt.

Foto: Bruno Bahnsen