TOP

Feest, feestelijk, feestelijkst! Onze kerst-kooktips

Of je nu in familiekring, met je partner of met vrienden aan een feestelijke tafel zit, doet er eigenlijk niet toe – tijdens de kerstdagen moet je lekker eten! Met onze feestelijke kookideeën willen we het zoeken naar geschikte recepten makkelijker maken. Hiermee heb je de lekkernijen voor Kerstmis in een handomdraai voor elkaar.

Heldere aardappelsoep met komijn en Parmezaanse-kaascrackers

Een snel voorgerecht

Ingrediënten:

5 grote aardappelen

2 wortels

1 stengel prei

1 grote witte ui

1 kleine stengel selderij (1/8 deel)

2 tl komijn

1,2 l groentebouillon

1 pakje sesamcrackers

4 satéstokjes

100 g Parmezaanse kaas

boter of olijfolie

een beetje zout en peper

 

Bereiding:

Ui schillen en fijn snipperen. Boter of olijfolie in een grote pan laten smelten en de ui fruiten tot die glazig is.

Aardappelen, selderij en wortels schillen, in kleine blokjes snijden en in de boter bakken. Prei schoonmaken en in dunne ringetjes snijden en aan de andere ingrediënten toevoegen, bouillon doorroeren en met een snufje zout op smaak brengen.

De soep ca. 15 minuten zachtjes laten koken en vervolgens komijn toevoegen.

Terwijl de soep nog pruttelt, de Parmezaanse kaas raspen en in kleine hoopjes ter grootte van een eetlepel op een vel bakpapier verdelen, er de satéstokjes op leggen en in de kaashoopjes drukken, tot de massa zich om het stokje heeft verdeeld. De crackers op de kaashoopjes leggen. Bij een temperatuur van 120 °C 5 minuten in de oven bakken, totdat de kaas is gesmolten en een lichtbruine kleur heeft.

De soep op voorverwarmde borden opdienen, de kaasstengels eroverheen leggen en genieten!

Foto: Sarah Biesinger

Gevulde kalkoen met verslavende saus

Een echt feestmaal

Ingrediënten voor 8 porties

voor de vulling:

120 g prei

4 el boter

100 g ciabattabrood

75 g gedroogde vijgen

75 g walnoten

75 g cranberry’s (diepvries of vers)

1 el peterselie

1 el rozemarijn

50 g baconblokjes

3 el sinaasappellikeur (bijv. Grand Marnier; of 2 el sinaasappelmarmelade)

paprikapoeder, zout en peper

voor de kalkoen:

1 kalkoen (ca. 5 kg)

50 g zachte boter

125 g bacon of ontbijtspek

1,5 el rozemarijn (fijngehakt)

1 pakje soepgroente

1,5 laurierblaadjes

2 takjes rozemarijn

voor de saus:

(vanwege gevaar voor verslaving misschien beter iets meer maken)

125 ml witte wijn (droog, of vervangen door gevogeltefond met een beetje citroensap)

2 el Grand Marnier

1,5 el meel

120 g slagroom

Foto: mavo/shutterstock.com

Bereiding

vulling:

Kan al een dag van tevoren klaargemaakt worden. Prei wassen en in dunne ringetjes snijden en in 2 eetlepels boter in de pan aanbakken. Ciabatta in kleine blokjes snijden en in het restant van de boter roosteren. Vijgen in stukjes snijden, walnoten grof hakken. Cranberry’s afspoelen en droogdeppen.

Prei, ciabatta, vruchten, walnoten en kruiden door elkaar mengen. Bacon kort aanbakken, zodat er nog een beetje vet aan blijft. Bacon en vruchtmengsel en likeur door elkaar roeren. Met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen. Wie van een beetje pittig houdt, kan er nog wat chilivlokken aan toevoegen.

kalkoen:

LET OP! De kalkoen minstens een uur voor het vullen uit de koelkast halen, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Nek en ingewanden eventueel voor de saus mee braden; daardoor ontstaat een krachtig aroma.

De kalkoen vanbuiten en vanbinnen grondig afspoelen en het zakje met ingewanden uit de buikholte nemen. Overvloedig vet uit de buik verwijderen. Eventueel nog aanwezige veerrestjes met een pincet verwijderen. De kalkoen vanbinnen en vanbuiten goed droog deppen. De oven op 200 °C voorverwarmen (hete lucht 180 °C, gas stand 4).

Kalkoen vanbinnen bestrooien met zout en peper en de vulling erin doen. De buikopening met houten prikkertjes dichtmaken en als bij een schoenveter een stukje draad om de prikkertjes rijgen en vasttrekken. De vetkliertjes wegsnijden en de poten samenbinden.

Zachte boter met rozemarijn vermengen. De kalkoen aan de buitenkant met de rozemarijnboter inwrijven en met zout en peper bestrooien en met de borst naar boven in een braadslee leggen en met plakjes bacon bedekken. De kalkoen losjes met aluminiumfolie afdekken en een kleine opening overlaten, zodat de stoom kan ontsnappen.

De braadslee in de oven plaatsen, de temperatuur tot 160 °C verlagen (hete lucht 140 °C, gas stand 2) en minstens 4 tot 4,5 uur laten braden.

Soepgroente wassen en kleinsnijden. Na 1 uur braadtijd de groente, laurier en rozemarijn om de kalkoen verdelen. Ongeveer elke 30 minuten beetje bij beetje in totaal 750 ml water over de groente gieten. 45 Minuten voor het eind van de braadtijd de aluminiumfolie verwijderen. De baconplakjes van de kalkoen afnemen en opzijleggen. Tot slot de oventemperatuur naar 200 °C verhogen (hete lucht 180 °C, gas stand 4) en de kalkoen afbakken. Met de volgende proef stel je vast of het vlees gaar is: het stompe deel van een satéstokje in het dikste deel van de bout steken. Als het uittredende sap helder is, is het vlees gaar. Als het nog wat bloederig is, dan nog 20 minuten laten braden. Eventueel de proef herhalen.

De kalkoen op een voorverwarmde schaal leggen, met aluminiumfolie afdekken en in de uitgeschakelde oven warm houden. Ongeveer 30 tot 45 minuten laten rusten.

saus:

De gebakken baconplakjes in een diepe koekenpan knapperig uitbakken. Deze apart serveren.

Groente en braadvocht in de koekenpan aan het uitgebakken baconvet toevoegen.

Wijn en 100 g slagroom toevoegen en voorzichtig aan de kook brengen.

Meel met resterende slagroom verroeren en al roerend aan de wijnsaus toevoegen.

Saus ca. 15 minuten zachtjes laten koken, door een zeef gieten en nogmaals met de Grand Marnier aan de kook brengen.

Met zout en peper op smaak brengen.

Chocoladetaart met kardemom

Een vleugje Oriënt

Ingrediënten:

200 g pure chocolade

200 g boter

200 g donkere rietsuiker of bruine basterdsuiker

100 g meel

4 eieren

3 kardemomcapsules of ½ tl gemalen kardemom

Foto: Jill Heyer

Bereiding:

Kardemomcapsules openmaken, vruchtschil verwijderen en de zaden voorzichtig malen of met een vijzel fijn drukken. Er kan ook kant-en-klaar gemalen kardemon gebruikt worden.

Samen met de chocolade en boter in een pan vermengen en al roerend laten smelten.

De eieren toevoegen, dan de suiker en tot slot het meel. Het goed gemengde deeg in een goed ingevette cakevorm doen.

Baktijd ca. 20 min. in een op 150 °C voorverwarmde oven.

Naar keuze kan de taart met poedersuiker bestrooid worden of met slagroom en vanille-ijs worden opgediend.