TOP
Campervan met uitgeklapt dak voor de bergen

Kamperen in Duitsland als beginneling 

Zowel in kleine compacte campers als in luxueuze rijdende woonhuizen neemt de trend om te gaan kamperen nog steeds toe. Niet alleen ervaren kampeerders, maar ook steeds meer nieuwkomers trekken naar de campingplaatsen van Duitsland en andere landen in Europa.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

vrouw kookt in een campervan

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Juist op de eerste campingvakantie duiken de onzekerheden op: Voor welk model moet je kiezen? Waar moet je bij de planning op letten en welke uitrusting heb je nodig? Wij hebben een paar tips voor campingnieuwkomers om zich op hun eerste avontuur op wielen voor te bereiden. 

Camper of kampeerbus?

De huidige keuze aan kampeerwagens is enorm. Om daar een overzicht te krijgen, moeten vakantiegangers nadenken over essentiële behoeften en duidelijkheid verschaffen over de eisen die aan de wagen worden gesteld. Allereerst is het aantal medereizigers onderscheidend, want een gezin van vier personen heeft nou eenmaal meer plaats nodig dan een verliefd stelletje dat lekker dicht tegen elkaar aankruipt. Daarnaast moet je nadenken over de hoeveelheid bagage die meegenomen wordt. Fietsers of surfers hebben meer plaats nodig dan iemand die uitsluitend een strandvakantie plant. Belangrijk is, dat je er rekening mee houdt, dat de bagage in het totale gewicht van het voertuig wordt meegerekend. Met een B-rijbewijs mogen campers tot 3,5 ton worden gereden.

Koffietafel en gitaar vanuit een campervan opgenomen

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Ook de reisduur speelt een rol: Ga je alleen voor een weekend op stap in de kampeerbus of ben je meerdere weken op reis? Uit dit oogpunt moet je er op letten, hoe omstandig het op- en afbouwen is en welk comfort – bijvoorbeeld een zithoek of een uitrolbare markies – in het voertuig zijn geïntegreerd. Veel camperverhuurbedrijven bieden proefritten aan voor diegenen die niet zoveel rijervaring met grote voertuigen hebben en geven daarbij handige tips en adviezen. Onervaren chauffeurs adviseren wij een kleinere campervariant te kiezen, om daarmee aan het manoeuvreren met een grote wagen te wennen. 

Kamperen in Duitsland als beginneling jong stel

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Waar gaat de reis naar toe?

Vooral voor de eerste campertour is een reis in bekend gebied aan te raden. Als de vakantie direct voor de deur start, kan alles in rust voorbereid en ingericht worden. Relatief gunstig qua prijs kunnen kampeerders verblijven in de natuur, veraf van massatoerisme. Het moet niet altijd de Eifel of het Sauerland zijn; ook het Zwarte woud of de meren in Beieren zijn geliefde bestemmingen. Maar, ook kamperen in het Münsterland, in de Heide of in Brandenburg is een leuk avontuur. Tip: Online vergelijkingsportalen geven snel uitkomst over de infrastructuur van kampeerterreinen en hun activiteiten. Met een paar clicks en dankzij verschillende filters is de ideale kampeerplaats snel gevonden.

Kamperen in Duitsland als beginneling

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Waar moet je bij de voorbereiding op letten?

Je wilt kamperen in Duitsland als beginneling? Begin dan vroegtijdig met je planning. Vooral in vakantieperiodes zijn campers en kampeerbusjes snel volgeboekt. Het is raadzaam om al een half jaar voor de vakantie te boeken.

vrouw stapt in het tegenlicht in een campervan

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Wat neem je mee?

De paklijst voor een campingvakantie is iets omvangrijker dan die voor een hotelvakantie. Campers en kampeerbusjes hebben weliswaar meer ruimte dan een tent en rugzak, maar hier zijn toch een paar handige tips voor de uitrusting: 

Afspraken met de verhuurder. Liefst van tevoren navragen welke gebruiksvoorwerpen in het voertuig aanwezig zijn en of zelf voor een kooktoestel, borden, bekers of flessen- en blikopeners moet worden gezorgd. 

Glazen en porseleinen serviesgoed vermijden. Campingservies van aluminium, melamine of kunststof zijn bijzonder geschikt en zelfs voor kinderen (relatief) veilig.

vrouw stapt via een ladder in een meertje voor een berg

Foto: Rota Alternativa/Unsplash

Op hygiëne letten. Kampeerders nemen vuile vaat bij voorkeur mee in een grote teil. Ook huishoudartikelen als vuilniszakken, theedoeken en een kleine tube reiswasmiddel mogen niet in de campingbagage ontbreken. 

Geschikte kleding. Hoge hakken, chique kleding kunnen gerust thuis blijven, want in de natuur zijn vooral kaplaarzen, regenjack, zonnehoed en co zinvolle plunje. 

Meer informatie over kamperen in Duitsland als beginneling 

www.bvcd.de