TOP
Foto: www.emsland.com
Zes redenen voor een gezinsvakantie in het Emsland

Zes redenen voor een gezinsvakantie in het Emsland 

Het idee, dat de kinderen ’s morgens met voorpret en vol energie het huis uitgaan is toch geweldig? Op de ene dag keren de kids pas uren later doodmoe en met totaal vieze kleren terug, terwijl de ouders ontspannen in de hangmat liggen te chillen. 

Tekst: Ralf Johnen

Kinderen zijn aan het feesten voor Schloss Dankern in het Emsland

Foto: Emsland Tourismus

En de volgende dag gaat het hele gezin op pad voor een gezamenlijke fietstocht. Als ze je naar zoiets zoekt, is een gezinsvakantie in het Emsland een prima optie.

Een familie gaat zwemmen in de Dankernsee in het Duitse Emsland

Foto: Emsland Touristik

De ligging vlak achter de grens

Het Emsland ligt direct achter de Nederlandse grens. De grootste stad van het Emsland, Meppen ligt minder dan honderd kilometer van Groningen, Zwolle of Enschede verwijderd. Het is met bijna 3.000 vierkante kilometer heel groot en met 326.000 inwoners (ongeveer zo veel als de stad Utrecht) uitgesproken dun bevolkt. 

De Duitse Dankernsee in het Emsland luchtopname

Foto: Ferienzentrum Schloss Danken

Duitslands grootste familievakantiepark 

Het vakantiecentrum Schloss Dankern is Duitslands grootste vakantiepark voor gezinnen. Maar dat is nog niet alles. Zoals de naam al zegt, is het historische waterkasteel Dankern uit het jaar 1680 het middelpunt van het complex. Op slechts een steenworp afstand van de Nederlandse grens ligt het met omheen op een oppervlakte van 200 hectaren een avontuur- en vakantielandschap. Daartoe behoren meer dan tweehonderd speel-, recreatie- en sportmogelijkheden. De grootste attractie echter is de smaragdgroene Dankernsee. Natuurlijk staan er vakantiehuisjes in alle mogelijke grootten. 

Kinderen spelen met bomen en fietsen met zicht op het water in het Duitse Emsland

Foto: www.emsland.com

Paardrijden voor alle leeftijden 

Geen zin in een vakantiepark? Geen probleem, want in het Emsland zijn er genoeg alternatieven. Wat vind je van een vakantie met paarden? Ongeveer 15 boerderijen bieden accommodatie aan, waarin de gasten samen met vierbenige bewoners vakantie houden. Wie zich in het zadel zeker voelt, kan zijn of haar talenten tijdens langere tochten bewijzen. 

Een familie op stap met de fiets in het Duitse Emsland

Foto: Emsland Touristik

Fietstochten voor het hele gezin 

Kies je liever voor een ander soort zadel? Ook dat is één van de sterke kanten van het Emsland. De plaatsen tussen Rheine in het zuiden en Papenburg op de grens naar Oostfriesland zijn verbonden door een dicht netwerk aan fietspaden. De in totaal 3.500 kilometer lange wegen lopen over hoofdzakelijk vlakke etappes door afwisselende landschappen. Je kunt bijvoorbeeld de rivierloop van de Ems en de Hase volgen, of door moerassige streken en bossen fietsen. Heel handig voor vakantiegangers zijn de vijftig bewegwijzerde, thematische dagtochten met een lengte die varieert tussen van 15 tot 80 kilometer. Ideaal zijn deze toeren ook om een stervormige fietsroutes rondom het vakantiedomicile samen te stellen. 

Kinderen op ontdekkingstour in het moormuseum in het Duitse Emsland

Foto: www.emsland.com

Veel mogelijkheden voor uitstapjes 

In het Emsland kunnen gezinnen gaan zwemmen in de Hängemühlensee. In het recreatiebad Linus in Lingen kunnen waaghalzen een honderd meter lange glijbaan afsuizen. Jonge onderzoekers kunnen het bezoekerscentrum van de Meyer Werf bezichtigen, waar o.a. de reusachtige cruiseschepen van AIDA worden gebouwd. Ze kunnen door griezelige en tegelijkertijd mooie moerassen lopen en hun kennis hierover in het Emsland moormuseum verder vergroten. Op vastgestelde tijden kunnen de kinderen met hun ouders in de historische wagons van de Hasetal-Express een nostalgische treinrit meemaken.  Een ander grappig alternatief is een spelletje boerengolf. 

Een kind kijkt door een verkijken in het Duitse Emsland

Foto: www.emsland.com

Geweldige kampeermogelijkheden tijdens een gezinsvakantie in het Emsland 

Als je in het Emsland een campingvakantie wilt houden, kun je simpelweg van plaats naar plaats reizen. In totaal garanderen ongeveer 40 camperplaatsen en meer dan 30 campings voor de nodige afwisseling en comfort. De meeste plaatsen liggen aan het water, want bijna alle campings en camperplaatsen liggen aan de oever van de Ems of de Hase of aan een meer. Vlakbij is meestal wel een schaduwrijk bos te vinden. 

Tuinlabyrinth in het Duitse Emsland zes redenen voor een gezinsvakantie in het Emsland

Foto: Emsland Tourismus

Meer redenen voor een gezinsvakantie in het Emsland vind je hier in het Nederlands  

nl.emsland.com

Potje boerengolf in het Duitse Emsland

Foto: Emsland Tourismus