TOP
Foto: Mastermind76/Pixabay
De Biggesee met een diep staande zon in het Duitse Sauerland

De tien mooiste meertjes in Noordrijn-Westfalen

De tien mooiste meertjes in Noordrijn-Westfalen? Die worden voor bezoekers steeds interessanter in onze tijd. Zeker in deze speciale zomer, omdat de Balearen vaker voor de Baldeneysee verruild worden en de Algarve door de Aasee afgelost wordt.

Vooral de deelstaat Noordrijn-Westfalen laat zien, dat je niet altijd schilderachtige bergcoulissen nodig hebt om van een sprong in het koele water of een ontspannen wandeling om het water een perfecte zomerdag te maken. Met een zeer goede waterkwaliteit trekt het dichtstbevolkte bondsland niet alleen vakantiegangers uit heel Duitsland aan, maar ook heel veel dagjesmensen.

Angst voor overbevolkte oeverstrandjes hoef je hier in geen geval te hebben. Met meer dan 70 recreatiemeertjes verdelen de watersporters, zonaanbidders en natuurliefhebbers zich gelukkig heel goed. Afstandsregels, die natuurlijk ook aan het meer gelden, kunnen zonder probleem aangehouden worden. 

We laten hier de tien mooiste meertjes van NRW zien, die een uitstapje in de corona-zomer tot een absoluut hoogtepunt maken.

De Moehnesee in Moehnesee is mensenleeg

Foto: Sjors Gijsbers

De Möhnesee in Möhnesee

Het Westfaalse meer biedt met ongeveer 40 kilometer oever in gelijke mate natuur, actie en ontspanning. Verscholen gelegen aan de rand van het Sauerland, is de veelzijdige natuur rondom de Möhnesee het hele jaar door een attractieve bestemming. Of je een wandeling maakt op de gecertificeerde langeafstandswandelroute ‘Sauerland Waldroute’, de ‘Möhnetalradweg’ af fietst, of één van de vele watersporten beoefent, het grootste stuwmeer heeft optimale condities voor actieve recreatiemogelijkheden.

Een touristenbootje op de Baldeneysee in Essen

Foto: Lukasz Dro

De Baldeneysee in Essen

In het zuiden van de Roermetropool Essen is de Baldeneysee het ideale gebied om de alledaagse stress te ontvluchten. Naast allerlei watersportmogelijkheden, wordt ook een boottocht aangeboden met de ‘Weiße Flotte’. Een tourtje heeft de potentie een hoogtepunt van een dagtrip te worden. Als je in de grootste van de zes Roermeren wilt gaan zwemmen, moet je je wel houden aan de daarvoor aangewezen plaatsen!

Zeilbootjes op de Aasee bij Muenster

Foto: Nick Spears – Pixabay

De Aasee in Münster

Hier tref je een combinatie aan van kunst, cultuur en natuur. Sculpturen van internationaal gerenommeerde kunstenaressen en kunstenaars staan op een lange rij langs de oeverpromenade van de Aasee. Ze zorgen ervoor, dat een wandeling, inlineskate-tour e.d. een bijzondere belevenis wordt! Het meer kan op een paar minuten lopen vanaf het centrum niet centraler liggen. Als groene oase trekt het na enkele uurtjes sightseeing of shopping door Münster niet alleen toeristen aan om heerlijk aan het water uit te rusten.

Twee zwanen op de Sechs-Seen-Platte in Duisburg tijdens de zonsondergang

Foto: Lukasz Dro

De Sechs-Seen-Platte in Duisburg

In het zuiden van de Roermetropool Duisburg ligt het meest veelvoudige meer van NRW. Het populaire recreatiegebied is niet alleen vanwege het grote aanbod aan (water)sportmogelijkheden bekend. Nee, het overtuigt ook vanwege de landschappelijke schoonheid. Elk van de zes meertjes onderscheidt zich van de andere en ze zijn alle even aantrekkelijk om te bezoeken. Overigens is hier in tegenstelling tot de meeste andere meren in NRW een apart nudistenstrand.

De Biggesee in het Sauerland met bossen aan de oevers

Foto: Dr. Norbert Lange

De Biggesee in Olpe

De Biggesee is vooral een paradijs voor wandelaars. Slechts een uur rijden met de auto vanaf de beide metropolen Keulen en Düsseldorf lokt de Biggensee talloze natuurliefhebbers en recreanten naar de groene omgeving. Een pittige wandeling de berg op is hier net zo goed mogelijk als een ontspannen wandeling om het meer. Maar ook hengelaars, zeilers of gezinnen met kinderen kunnen hier tussen de glooiende heuvels en weiden heerlijk een dag in de natuur verblijven. De Biggensee behoort terecht tot de populairste meren in NRW.

De Kemnader See in Bochum tijdens melodramatisch weer

Foto: Chris Hoff

De Kemnader See in Bochum

En dan op naar de ‘Pott’, zoals het Roergebied ook wel wordt genoemd. Het is misschien niet de mooiste streek van NRW, maar de Kemnader See is wel degelijk de moeite waard vanwege de  schilderachtige omgeving. Outdoorfans uit heel NRW komen hier om een heerlijke dag aan het meer door te brengen. Of je gezellig iets gaat drinken in een café of barbecueën in een hut, of actief bent met biken, surfen, zeilen of waterfietsen: De natuur en recreatiemogelijkheden overtuigen jong en oud.

De Sorpesee met een kleine haven in het Sauerland

Foto: ON-Photography Germany

De Sorpesee in Sundern

Vaak wordt de Sorpesee ook Sorpetalstuwmeer genoemd. Het meer geldt zowel bij de inwoners van de streek als bij de gasten als het mooiste stuwmeer van het Roergebied. Bezoekers worden steeds weer verrast door de bijzondere flair van het recreatiegebied. Een absoluut hoogtepunt is de ‘Airlebnisweg’ in Amecke, een interactieve wandelroute midden in de natuur. De Sorpesee behoort dus zeker tot de tien mooiste meertjes in Noordrijn-Westfalen.

De Fühlinger See in Keulen

Hier hebben we niet te maken met één meer, maar gelijk met zeven stuks! De Fühlinger See bestaat uit zeven kleinere meertjes en heeft daar voor iedereen wel iets te bieden. Vooral duikers en hengelaars zijn enthousiast over het ‘paradijs in de grote stad’. Geweldig is overigens ook het Blackfoot Beach, het enige gedeelte waar zwemmen is toegestaan. Een wit strand en zachte strandbedden laten je helemaal vergeten dat je slechts op een steenworp afstand bent van de Keulse binnenstad.

Bootjes op de Unterbacher See in Düsseldorf

Foto: BaMiN

De Unterbacher See in Düsseldorf

Weg uit de chaos van de grote stad en de natuur in! Ook al wordt de Unterbacher See bij de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen vaak als ‘Baggerloch’ uitgemaakt, het is het perfecte ontspanningsgebied en een echt wonder der natuur. Het overtuigt nog eens extra met een uitstekende waterkwaliteit. Zwemmen, zeilen, wandelen en surfen zijn hier net zo goed mogelijk als een rondje over de promenade te flaneren. Natuurlijk beëindig je de dag in een biergarten of in een restaurant.

Een zeilboot met een eiland in de Phoenix-See in Dortmund

Foto: alexfa92

De Phoenix-See in Dortmund

Urban feeling: Anders dan de andere meren in dit rijtje, heeft de kunstmatig aangelegde Phoenix-See zijn charme niet te danken aan een veelvoud van sporten in de natuur die hier mogelijk zijn. Zwemmen is namelijk niet toegestaan en watersporten zijn hier slechts in beperkte mate mogelijk. Toch is het hier aan het meer goed toeven. De tegenstelling tussen ‘natuurliike’waterpromenade en stedelijke omgeving kan niet groter zijn en je kunt die het best ervaren bij een rustige wandeling of een kop koffie in een van de vele restaurants.

Meer informatie over de tien mooiste meertjes in Noordrijn-Westfalen:

www.nrw-tourismus.de