TOP
Foto: vitaprague/shutterstock.com

Duitse paastradities

Dat paaseieren bij Pasen horen weet iedereen, maar weet je ook wat een paasfontein is? We hebben typisch Duitse paastradities voor je op een rijtje gezet.

Paaseieren

Eieren staan al vanouds symbool voor nieuw leven en wedergeboorte. Gelovige Christenen mogen trouwens de laatste week voor Pasen geen eieren eten. De eieren worden gedurende deze tijd bewaard en beschilderd. Pas met Pasen mogen ze dan eindelijk traditiegetrouw opgegeten worden. Aanrader als je van paaseieren houdt: In Sonnenbühl-Erpfingen in de regio Schwäbische Alb staat een Ostereimuseum, waar je paaseieren in alle soorten en maten kunt bewonderen.

Foto: comzeal images/shutterstock.com

Paasfonteinen

Van Goede Vrijdag tot en met twee weken na Pasen zijn op sommige plaatsen in de Fränkische Schweiz paasfonteinen te zien. Dit zijn fonteinen die met heel veel bloemen, slingers en gekleurde eieren versierd zijn om het water te vereren, dat vroeger in deze regio schaars was. De versiering is allesbehalve armetierig ; dat wordt duidelijk als je het paasfontein in Bieberbach bij Egloffstein bewondert: met ongeveer 11.000 eieren is het de grootste paasfontein ter wereld en zo staat dat ook in het Guinness Book of Records.

Foto: Andreas Wolochow/shutterstock.com

De Matthäus-Passion

Deze muzikale paastraditie werd 1728 door Johann Sebastian Bach gecomponeerd. Het oratorium over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus wordt elk jaar in de laatste weken vóór Pasen uitgevoerd. Helaas kunnen muziekliefhebbers de Matthäus-Passion dit jaar niet fysiek bijwonen. Wel is het mogelijk het religieuze werk online te bekijken, bijvoorbeeld de uitvoering met het Tölzer Knabenchor & de Hofkapelle München onder leiding van dirigent Christian Fliegner.

Foto: Harry Wedzinga/shutterstock.com

Eierspelletjes: ‘Eiertrudeln’ en ‘Eierticken’

In sommige regio’s zijn spelletjes met paaseieren heel populair. In Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren wordt op de 1e paasdag bijvoorbeeld het kinderspelletje ‘Eiertrudeln’ (eierrollen) gespeeld. De geverfde eieren, die de kinderen tijdens de traditionele zoektocht gevonden hebben, worden van een heuvel naar beneden gerold. Wiens ei ongeschonden het verst komt, krijgt alle andere onbeschadigde eieren.
Een andere traditie is een spelletje tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Twee mensen staan tegenover elkaar met een (hardgekookt!) ei in hun hand, die ze vervolgens met de punten tegen elkaar aanslaan. Als de schaal van jouw ei intact blijft, win je het ei van je tegenstander.

Foto: MNStudio/shutterstock.com