TOP

De beste festivals in Duitsland

Opzwepende muziek, een uitbundige sfeer en dansende mensenmassa’s: Meerdaagse muziekfestivals zijn voor vele mensen een vlucht uit het alledaagse. De ideale gelegenheid om je favoriete artiesten live te zien en een paar dagen met je vrienden door te brengen. Omdat het aanbod van muziekfestivals in Duitsland overweldigend groot is, hebben we onze tien favorieten voor je op een rijtje gezet.

Eerst het goede nieuws: de meeste festivals zijn in Noordrijn-Westfalen en daarmee op een steenworp afstand van Nederland. Toch zijn sommige festivals het zeker de moeite waard om een stukje verder te rijden. Voordat je begint met je zoektocht naar het festival dat het best bij jou past, is het handig om even te overleggen wat belangrijk voor jou is. Van wat soort muziek houd je? Hoe lang wil je weg zijn? Hoeveel wil je uitgeven? Met deze criteria kun je heel makkelijk bepalen welk festival (of festivals) je op je verlanglijst kunt schrijven. 

Foto: Juicy Beats 2019

Nature One

Als een van de grootste electro festivals in Europa vierde het Nature One in 2019 zijn 25-jarig jubileum. Op geen ander festival in Duitsland krijg je zoveel shows geboden: Op vier headfloors en 19 clubfloors spelen meer dan 300 artiesten en dj’s voor de rond 65 000 bezoekers. 

Ook over de prijs kun je niet klagen: Voor drie festivaldagen betaal je € 97,90. Met een dagprijs van € 32,63 ligt het Nature One onder de gemiddelde dagprijs van € 45,20 en hoort daarmee tot de goedkoopste festivals van Duitsland. Een heel bijzondere kenmerk van het Nature One is de locatie: Het muziekevenement wordt op het terrein van Pydna, een voormalige raketbasis van de NAVO in Kastellaun (Rijnland-Palts) gehouden. Dit is trouwens the place to be voor alle ravers onder jullie! 

Shuttlebus vanaf het station: Koblenz Hbf

Foto: Nature One

Rock am Ring

Met de perfecte mix uit de genres rock, punk, alternative, rap, metal en post-hardcore heeft Rock am Ring de afgelopen jaren een internationale reputatie opgebouwd. Hier tref je bezoekers aan van alle leeftijden, die overal vandaan komen. Het terrein aan de “Nürburgring” – daar komt de naam ook vandaan – biedt plek aan rond 87 000 bezoekers. 

Met € 244 voor drie dagen festivalpret is Rock am Ring beslist een van de duurdere festivals. De dagprijs van € 81,33 ligt met afstand boven het gemiddelde van € 45,20. Maar dat geld is het ook echt waard. Voor 2020 (trouwens het 35-jarig jubileum van het festival) zijn al enkele acts bevestigd, daaronder Disturbed, Green Day, Korn en System of a Down. 

Shuttlebus vanaf de stations: Köln Hbf, Bonn Hbf, Koblenz Hbf, Ahrbrück Bahnhof

Foto: Rock am Ring

Rock im Park 

Wie van de line-up van Rock am Ring houdt, hoeft niet per se aan de Nürburgring tussen 87 000 mensen te staan. Je kunt ook gewoon naar Rock im Park, het tweelingfestival van Rock am Ring: Dezelfde line-up, dezelfde prijs, het enige verschil is de plaats: Rock im Park wordt namelijk in het Volkspark Dutzendteich in Nürnberg gehouden. 

Het park is makkelijk via het OV te bereiken: vanaf het centraal station van Nürnberg rijd je met de S-Bahn S2 tot de halte “Dutzendteich”. 

Foto: Marius Kempf

Wacken Open Air

De gemeente Wacken in Sleeswijk-Holstein telt nog geen 2000 inwoners. Een heel rustige, onopvallende plaats. Met uitzondering van de eerste week van augustus, wanneer Wacken zich transformeert tot een mekka voor 75.000 metalfans. Het Wacken Open Air is niet zomaar een festival: Het is het grootste metal- en hardrockfestival ter wereld! Naast de Duitse metalqueen Doro Pesch stonden hier al legenden als Motörhead, Slayer, Rammstein en Iron Maiden op het podium. Geen wonder dat het festival sinds 2007 elk jaar uitverkocht is. Om hun lievelingsband live te beleven, betalen fans graag € 239 voor drie festivaldagen. Funfact: Enkele concerten worden in de kerk van Wacken georganiseerd! 

Shuttlebus vanaf het station: Itzehoe 

Foto: Nicolai Brunn

Summer Breeze

Als je nooit genoeg kunt krijgen van een festival, dan is het Summer Breeze iets voor jou, want hier wordt niet alleen twee of drie, maar gelijk vier dagen lang gefeest. Sinds 1997 is het Summer Breeze bekend in de metal- en hardcorescène. Ideaal voor mensen voor wie het Wacken toch een tikkie te groot is. Hier deel je het terrein met “maar” 40 000 mensen, dus ongeveer de helft van de bezoekers van Wacken. Nog een pluspuntje: De dagprijs van rond € 37 (of vier dagen voor € 139) ligt onder de gemiddelde prijs in Duitsland. 

Shuttlebus vanaf het station: Stuttgart, Ulm, Nürnberg.

Foto: Summer Breeze

Parookaville

Hoewel Parookaville nog een nieuweling onder de festivals is, hoort het muziekevenement in Weeze dicht bij Kleef nu al tot de populairste festivals van Duitsland. In 2015 werd het voor de eerste keer georganiseerd, inmiddels is het met rond 85 000 bezoekers het grootste festival voor elektronische muziek in Duitsland. 

Als je even krap bij kas zit, is dit festival echter niet de beste optie voor je. Want Parookaville is met een prijs van € 285 voor drie dagen het duurste festival van Duitsland. De dagprijs van € 95 komt neer op meer dan het dubbele van de gemiddelde festivalprijs in Duitsland! Waar je natuurlijk (letterlijk) ook rekening mee moet houden: Weeze ligt direct aan de Nederlandse grens. Het geld dat je door een kortere reis met de trein of de auto bespaart, kun je weer in de duurdere tickets investeren. 

Shuttlebus vanaf het station: Weeze 

Hurricane Festival

Het Hurricane Festival presenteert al sinds 1997 zowel internationale als Duitse artiesten en veelbelovende nieuwkomers uit de genres hip-hop, punk, rock en alternative. Elk jaar komen rond 70 000 bezoekers naar Scheeßel tussen Hamburg en Bremen. Highlights uit de afgelopen jaren waren onder andere de Red Hot Chili Peppers, die Ärzte, Florence & the Machine, Linkin Park en Casper. Met een prijs van € 199 voor drie dagen en een dagprijs van € 66 ligt het rond € 20 boven het gemiddelde. 

Jouw festivalkaartje is een geldig vervoerbewijs voor treinen tussen o.a. Göttingen, Hamburg en Bremen. Let op: dit geldt alleen voor treinen van het spoorwegmaatschappij ‘metronom’.

Southside Festival

Vond je de line-up van het Hurricane al interessant, maar wil je liever naar het Zuiden van Duitsland, om na het festival nog een paar dagen aan het Bodenmeer te relaxen? Dan is het Southside een goed alternatief. Rond 60 000 bezoekers komen elk jaar naar Tuttningen om sterren uit de rock-, pop- en alternatiefscène zoals Placebo, The Cranberries, Green Day en Linkin Park live te zien. 

Voor drie dagen concerten en een fantastische sfeer betalen bezoekers € 219, dus een beetje meer dan de gemiddelde prijs. Zoals steeds meer festivals hecht ook het Southside belang aan het milieu: Het ticket is in de deelstaat Baden-Württemberg een geldig vervoerbewijs voor het OV. Daarnaast rijden vanaf München, Augsburg en Ulm speciale treinen naar het festivalterrein, die je ook gratis kunt pakken. 

Shuttlebus vanaf het station: Tuttlingen 

Juicy Beats

Met rond 100 DJ’s en 50 liveacts op 14 floors en 6 podia staat het Juicy Beats voor een perfecte mix uit rock, pop, hip-hop en electro. Al sinds 1996 komen rond 52 000 bezoekers naar het Westfalenpark in Dortmund. Op de podia van het Juicy Beats stonden al sterren zoals Deichkind, K.I.Z., Marteria en Fritz Kalkbrenner. Voor € 103 krijgen muziekliefhebbers toegang tot twee dagen party en camping. De dagprijs van bijna € 52 is bij de vele shows meer dan gerechtvaardigd. 

Vanaf Dortmund centraal kun je makkelijk met de U-Bahn 45 en 49 naar de halte “Westfalenpark” rijden. Handig: Jouw festivalticket is tegelijk ook als vervoerbewijs voor het OV geldig. 

Foto: Juicy Beats

Sonnemondsterne

Dit festival in het oosten van Duitsland betovert door zijn unieke sfeer. Hier kun je op het strand (niet aan zee, maar aan een stuwmeer), in een circustent of op een partyboot van eersteklas techno en electro genieten. 

Kraftwerk, Deichkind en David Guetta stonden al op de podia van SonneMondSterne. Sinds 1997 wordt hier gefeest, en toch is het met rond 40 000 bezoekers een relatief klein festival vergeleken met Hurricane en co. Daarmee is het een ideaal festival voor nieuwelingen, die nog niet zeker zijn of de setting en de mensenmassa’s iets voor hun is. Door het lage aantal bezoekers heerst hier nog een intieme sfeer. Ook de prijs is redelijk: Voor drie festivaldagen betalen bezoekers € 167. 

Shuttlebus vanaf het station: Bad Lobenstein, Neustadt/Orla of Schleiz

Foto: SonneMondSterne 2018