TOP
Scorpions. Foto: mooinblack/shutterstock.com

Internationaal bekende hardrock sterren uit Duitsland

Duitsland is dan misschien beroemd om zijn componisten, maar in andere muziekgenres zoals hardrock konden en kunnen sommige Duitse sterren nationaal en internationaal ook een flink toontje meezingen.

Doro Pesch

De ÔÇÖQueen of Heavy MetalÔÇÖ werd in de tachtiger jaren van de vorige eeuw met de D├╝sseldorfse metalband ÔÇśWarlockÔÇÖ internationaal bekend; voor het eerst een hardrockband met een vrouw als frontzangeres. Na korte tijd verliet Doro de band en begon een solocarri├Ęre. Sindsdien treedt ze op de beroemdste podia ter wereld op. Inmiddels staat er al meer dan 35 jaar rockgeschiedenis op haar naam; vooral buiten Duitsland.

Zij kreeg veel bekendheid door haar duetten met andere heavy metal beroemdheden en nieuwkomers. Samen met Mot├Ârhead-leader Lemmy Kilmister zong ze bijvoorbeeld in 2010 de song ÔÇśBorn to raise hellÔÇÖ tijdens de live-tournee van de band. Jarenlang zong ze in het Engels, maar afgelopen jaar kwam haar album┬á ÔÇśF├╝r immerÔÇÖ voor het eerst helemaal in het Duits uit.┬á Doro leeft en werkt in New York, maar bezoekt nog regelmatig haar geboortestad D├╝sseldorf, waar ze in haar eigen muziekstudio ook sommige songs heeft opgenomen. Doro Pesh leeft overigens vegaan;┬á haar outfits zijn allemaal met de hand genaaid, zelf ontworpen en volledig uit kunstleer gemaakt.

Doro Pesch. Foto: Ranglen/shutterstock.com

Doro Pesch. Foto: Ranglen/shutterstock.com

Rammstein

Alhoewel zij de muziekfans in hun thuisland met hun provocerende albumcovers, optredens en teksten in twee kampen verdelen, is de band een belangrijk cultuur-export-product van Duitsland. De band is vooral berucht om de heftige shows tijdens hun concerten. Geen andere Duitse band heeft zoveel succesvolle tournees; in sommige jaren waren er meer dan 30 live-concerten! Hun teksten zijn altijd in het Duits en gaan vaak over geweld en seks.

Hun muziekstijl, een mix van hardrock en alternatieve metal met techno-elementen wordt vaak als ÔÇśNeue Deutsche H├ĄrteÔÇÖ aangeduid. Sinds 1994, toen de uit zes man bestaande band in Berlijn werd opgericht, is de bezetting niet veranderd: Richard Kruspe en Paul Landers op gitaar, Till Lindemann als zanger, Christian ÔÇśFlakeÔÇÖ Lorenz op keyboard, Oliver ÔÇśOllieÔÇÖ Riedel op bas en Christoph ÔÇśDoomÔÇÖ Schneider drums. In de band gaat het er heel democratisch aan toe. Beslissingen worden alleen genomen als alle bandleden ermee instemmen.

Die drei K├Âpfe Rammstein. Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com

Rammstein. Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com

Scorpions

De Scorpions zijn echte oudgedienden in de hardrock en heavy metal sc├ęne. In 1965 richtte gitarist en songwriter Rudolf Schenker de band ÔÇśScorpionsÔÇÖ al op. Toen in 1970 zanger en tekstschrijver Klaus Meine zich bij de band voegde, waren de belangrijkste leden verzameld. Ook tegenwoordig nog kun je beiden ÔÇô op 70-jarige leeftijd ÔÇô rockend op het podium zien.

Ze werden wereldberoemd met ÔÇśWind of changeÔÇÖ, dat in 1990 in ├ę├ęn klap een hit werd en als de hymne tijdens de val van de Muur gold. Het is de meest succesvolle in Duitsland geproduceerde single aller tijden. De met vijf man bezette band woont in en om hun geboorteplaats Hannover in Nedersaksen. Ook na het 50-jarig jubileum rockt de band vlijtig verder en is in nog tot 2019 op ÔÇśCrazy World TourneeÔÇÖ, die is genoemd naar hun bekendste album.

Scorpions. Foto: Ranglen/shutterstock.com

Scorpions. Foto: Ranglen/shutterstock.com