TOP

Dat smaakt!

Duitsland is niet alleen beroemd om haar exquise wijnen, haar ambachtelijk gebrouwen bieren, maar ons buurland heeft ook heel wat te bieden voor in de kleine glaasjes. Aangenaam en proost! Hier volgt een selectie van de populairste en lekkerste ‘Schnäpse’ – natuurlijk allemaal ‘made in Germany’!

Killepitsch

De grappige naam van deze schnaps schijnt tijdens de 2e wereldoorlog in de schuilkelders uitgevonden te zijn. Killepitsch is in het Rijnland en dan vooral in Düsseldorf, een beroemde verschijning: hier wordt ie door de liefhebbers als digestief gedronken. De uit meer dan 100 soorten bessen, kruiden en specerijen gebrande likeur smaakt bitter-zoet, waarbij de zoete smaak de overhand heeft. Net als Jägermeister is Killepitsch vooral bij jongeren erg populair.

Jägermeister

Het staat buiten kijf: de Jägermeister is Duitslands beroemdste exportdrank. In de Verenigde Staten, in Brazilië of in Australië, overal is Jägermeister bekend. De streng geheimgehouden receptuur bestaat uit 56 verschillende natuurlijke ingrediënten, een combinatie van geselecteerde exotische kruiden, zeldzame gewassen, specerijen, wortels en vruchten uit de hele wereld. Wordt heel graag gedronken door de jeugd, ijskoud en puur of  gemixt met een energizer.

Foto: Starikov Pavel/shutterstock.com

Kloster Biene

Voor doorgewinterde fans van Kloster Biene zijn de borreltjes uit het Kloster Andech een slokje uit de hemel op aarde. De honinglikeur met William Christ is een kostelijke compositie en een uniek genot uit pure bijenhoning en sappige peren. Het likeurtje is natuurlijk ook te vinden op de menukaart van Klostergasthof Andechs.

Bachmann

Dat kruidenlikeuren per se bitter zouden moeten smaken, is wel een sprookje. Het bewijs hiervoor is het kruidendrankje Bachmann uit de Dortmunder Likeurfabriek van de familie Hageböck, dat nog steeds volgens uit 1884 stammend  familierecept samengesteld wordt.  De likeur smaakt namelijk  eerder zoet en de lekkere smaak heeft z’n reputatie inmiddels dan ook ver buiten de stadsgrenzen gevestigd.

Dooley’s

Dooley’s is een innovatieve mix uit toffee en wodka. Heel erg geliefd vanwege de milde en romige smaak en daarom uitermate geschikt om in cocktails te gebruiken en desserts mee te verfijnen. Puur over het ijs is een absoluut droomtoetje. En ook het trendy design van fles en website zijn voor jonge mensen helemaal in orde.

Foto: Dooley’s

Ettaler Grün

‘Ora et labora’ – ‘Bid en werk’ luidt een van de hoofdregels van het benedictijnse leven.  Dit geldt weliswaar ook nog in het Ettaler Klooster, maar hier wordt eveneens een kostelijke likeur vervaardigd: de Ettaler Grün. De karakteristieke smaak wordt veroorzaakt door de ruim 40 verschillende kruiden. Deze smaak wordt nog extra afgerond door het rijpingsproces in eikenvaten in de gewelven van het Klooster Ettal.

Kuemmerling

Naast Jägermeister is Kuemmerling een van de bekendste kruidenlikeuren  van Duitsland. De populaire kruidenbitter met een acoholgehalte van 35% heeft een lange geschiedenis; als sinds het begin van de twintiger jaren wordt deze drank volgens hetzelfde streng geheime recept en met zorgvuldig geselecteerde inheemse kruiden geproduceerd.

Underberg

Al enkele generaties voor ons  zwijmelden de mensen over de weldadige werking van Underberg; deze kruidenspecialiteit wordt namelijk al sinds 1846 gefabriceerd. De maagbitter heeft een heldere bernsteenachtige kleur en ruikt naar kruiden en specerijen. Underberg is wereldwijd uitsluitend in de kleine portieflesjes verkrijgbaar.

Foto: George Rudy/shutterstock.com

Heidegeist

Op de Lüneburger Heide en in Celle zal je al snel kennis maken met de Heidegeist. De ‘kruidenschnaps’ is hier namelijk wijd en zijd bekend. Deze sterke drank, met 50% vol. alcohol, heeft een krachtige en pittige smaak, wordt ijskoud gedronken en ook bij het koken (bijvoorbeeld in chutney) gebruikt. Hopelijk blijft de geest in de fles!

Ratzeputz

Het lijkt bijna een sprookje: “Lang geleden in 1877 werd Ratzeputz in Celle geboren.” Dat is het niet helemaal; in de reclame van Ratzeputz staat een rood duiveltje met een borrelglaasje afgebeeld. En dat duiveltje is ook wel toepasselijk, want in Ratzeputz zit maar liefst 58% alcohol. Door het hoge alcoholgehalte schijnt de smaak van gember nog beter tot z’n recht te komen

Kleiner Feigling

Een party met jongeren in Duitsland zonder de fruitige vijgenlikeur, dat komt niet zo vaak voor. En dat, terwijl de naam van het zoete spul, letterlijk vertaald ‘kleine lafaard’, niet direct vriendelijk is. Het nuttigen van de inmiddels al legendarische 20 ml flesjes gaat gepaard met allerlei spelletjes en drinkceremonieën (bijv. het flesje op de tafel kloppen als een soort applaus) en daarmee is de Kleiner Feigeling tot een ware entertainer uitgegroeid.

Foto: Kleiner Feigling

Kahler Asten

De verrukkelijke kruidenbitter behoort tot de weinige alcoholische drankjes, die naar een geografische naam benoemd zijn. We nemen tenminste aan, dat de naam afkomt van de bekende berg in het Rothaargebergte en niet van de ‘kahler Ast’, de kale tak. De smaak van het 35% alcoholhoudende drankje doet denken aan bosbessen, kruiden en wortels.

Asbach Uralt

Samen met Underberg en Kuemmerling is Asbach Uralt een van de ‘oeroude’ spiritualiën uit Duitsland. Geselecteerde druiven en basiswijnen, speciale houten vaten, lange ervaring en grote zorgvuldigheid bij de productie zorgden ervoor, dat Asbach Uralt wereldberoemd werd.  Het resultaat van deze bemoeienissen is een aangename ronde smaak en een harmonisch bouquet.

Küstennebel

Bij dit drankje denk je direct aan de mist, die ‘s morgens soms over de zee hangt en waar je zo’n heerlijk vakantiegevoel aan overhoudt.  Niet alleen de naam ‘Küstennebel’, maar ook het uiterlijk van  de vloeistof en het bijbehorende matwitte glaasje zorgen voor deze associatie. De naar anijs smakende opfrisser wordt ijskoud puur, of met ijsklontjes als aperitief of als digestief gedronken.

Foto: Jacob Lund/shutterstock.com