TOP
Foto: Tobias Arhelger/shutterstock.com

Zo kan een mens zich vergissen!

 “Voor een weekendje naar het Sauerland om te skiën?” Eerlijk gezegd, ben ik hierover niet erg enthousiast. Ik heb helemaal niets tegen het Sauerland, integendeel: een paar goede vrienden van mij komen daarvandaan. Ik ga er elke winter heen om te wandelen en toen mijn vader mij meenam om te langlaufen, was ik zelf ook helemaal overtuigd. Maar skiën? Dat doe je toch alleen maar in de bergen! De èchte bergen bedoel ik natuurlijk. En niet op deze glooiende, overvolle heuvels op een steenworp hiervandaan.

Tekst:  Alexander Schulz

Maar goed, ik wil geen spelbreker zijn en daarom zitten we op vrijdagmiddag in de auto op weg naar Winterberg. En al na de eerste afdaling is het duidelijk, dat het nooit verkeerd is aan je eigen vooroordelen te twijfelen. “En hoe was het?” “Eerlijk is eerlijk, het was geweldig! Echt klasse! Het was alleen wel erg snel voorbij…”

Foto: jedamus/shutterstock.com

Stijl en afwisselend

De afdalingen zijn hier helemaal niet te makkelijk. Het is hier veel stijler dan ik dacht en de pisten zijn verder ook gewoon heel erg leuk. Ze zijn goed geprepareerd en ondanks de weekenddrukte niet te vol en de wachttijden bij de liften zijn niet al te lang. Hier heeft Winterberg blijkbaar hard aan gewerkt. Er zijn in het skigebied alleen al zeven stoeltjesliften. En omdat je weer snel boven bent en de mogelijkheid hebt werkelijk middenin het skigebied te overnachten, kun je er –  voor tenminste een lang weekend –  mee leven, dat de winterpret weer zo snel voorbij is. Want ook al zijn de pisten verrassend stijl en afwisselend, lang zijn ze niet.

Foto: Nielskliim/shutterstock.com

Bobbaan

Je zoeft bijna net zo snel naar beneden als de bobsleden op de beroemde Winterbergse bobbaan. Wie durft, kan hier met 130 kilometer per uur in een taxi-bob naar beneden razen. Mijn zoon is totaal onder de indruk! Allereerst van de bobpiloten en hun spectaculaire start en later nog meer van de 435 meter lange panorama-belevenis-brug, die boven de bobbaan hangt en met meerdere bewegende brugdelen, een buisglijbaan en een netwerktunnel een highlight voor jonge waaghalzen is.

Funsport

Als het sleetjerijden kortgeleden uitgevonden zou zijn, zou het ‘funsport’ genoemd worden. En op het gebied van funsport spreekt het Sauerland een woordje mee;  daar heeft het een buitengewoon creatief aanbod. Of was ik misschien niet helemaal op de hoogte? Voor mij is ‘skyken’ een heel nieuw begrip net als ‘mountainboarding’ of ‘summertubing’. En volgens mij was ik ook nog nooit op een hillracer-baan. Maar eenmaal ter plaatse, kun je het je even mooi uit laten leggen. En als je dan allemaal weet wat het inhoudt, wil je meteen nog een keer komen.

Ik in elk geval wel, want het idee om bij summmertubing op een band naar beneden te razen van een baan, die het midden houdt tussen een bobbaan zonder ijs en een wildwaterbaan zonder water, vind ik bijna net zo aanlokkelijk als met het mountainboard, een soort skateboard, als in vroegere skaterdagen  al bochtjes draaiend van de berg af te dalen. Maar daarvoor moet ik eens in de zomer terugkomen, om dan het tweede vooroordeel uit te wereld te helpen. Want op het idee, uitgerekend in de zomer naar het Sauerland te rijden, was ik tot eergisteren ook zeker niet gekomen…

Foto: Drpixel/shutterstock.com

Info

Bereikbaarheid:

De eenvoudigste manier om Winterberg te bereiken is met de eigen auto. Vanaf Utrecht is de afstand 310 km. Met de gunstigste treinverbinding ben je ca. viereneenhalf  uur vanaf Utrecht onderweg en moet je tenminste twee keer overstappen.

Informatie:

Ferienwelt Winterberg

Skigebied:

Wintersport-Arena Sauerland

Accommodatie in het Skigebied:

Ferienpark Landal Winterberg