TOP
Foto: Scott Biales Ditch/The Map
De brandweer in pretpark Miniatur Wunderland in Hamburg

Vijf unieke Duitse records

Duitsland is niet alleen het land van dichters en denkers, maar heeft ook een heleboel wereldrecords te bieden.  Denk maar aan de hoogste kerktoren in Ulm en de langste bar in Düsseldorf. Naast deze bekende records zijn er nog een aantal andere. Wij laten vijf unieke Duitse records zien.

De 500 jaar oude bruidegomseik in Eutin in Sleeswijk-Holstein is de enige boom ter wereld met een eigen postadres

Foto: Holger Ellgaard

De meest romantische boom in de wereld: Bruidegomseik in Eutin

In Eutin speelde zich in 1890 een echte Romeo en Julia geschiedenis af. Een verboden liefde tussen een Leipziger zoon van een chocoladefabrikant en de Dodauer boswachtersdochter voerde tot heimelijke ontmoetingen en liefdesbrieven die in een gat in de oude eik in het Dodauer Woud werden verstopt. De huwelijksvoltrekking vond een jaar later met de zegen van de wederzijdse ouders plaats onder deze boom.

Een brief aan de 500 jaar oude bruidegomseik in Eutin in Sleeswijk-Holstein

Foto: Holger Ellgaard

Van tijd tot tijd gebruikten steeds meer verliefde paren deze plaats om hun liefde uit te spreken. Vanaf 1927 werd een ladder tegen de natuurlijke ‘liefdesbrievenbus’ geplaatst en begon post met het bezorgen van brieven. Tot aan de dag van vandaag kunnen singles hun conctact-advertentie aan de ‘Bräutigamseiche, Dodauer Forst, 23701 Eutin’ sturen. De 500 jaar oude eik was lange tijd de enige boom ter wereld met een eigen postadres. Brieven uit Duitsland worden bezorgd net als die uit de USA of Japan. Het postgeheim geldt hier niet. Zodra de brief is afgegeven is het nieuwsgierigen toegestaan deze te openen, te lezen en als het ‘klikt’ te beantwoorden. Meer dan 500 huwelijken zouden door deze ‘analoge Tinder’ tot nu toe tot stand gekomen zijn.

Het grootste modelspoor: Miniatur Wunderland in Hamburg

Op een oppervlakte van 1500 vierkante meter de wereld op een schaal van 1:87 ontdekken, de 269.000 figuurtjes bewonderen of 1040 treinen over een spoor van 15.715 meter lang volgen. Dit alles is mogelijk in het Miniatur Wunderland, dat in het Guinness Book of Records als grootste modelspoorweg staat. Dit jaar viert het haar 20-jarig jubileum in de Hamburgse Speicherstadt. Vanuit Zuid-Duitsland naar Hamburg, Scandinavië en door naar Amerika. Daarna terug naar Italië, Frankrijk of Zwitserland – de ‘Wunderlander’ nodigen uit voor een reis rondom de globe.

Het Zwitsers dorpje in pretpark Miniatur Wunderland in Hamburg

Foto: Scott Biales Ditch/The Map

En de miniatuurwereld groeit voortdurend. Op dit moment zitten Monaco, de Provence en Zuid-Amerika in de planning. Een 25 meter lange brug zorgt voor een verbinding met de tegenoverliggende Speicher en zal de bezoekers 16 meter over de Fleet naar de nieuwe aanbouw brengen. Naast Rio en Patagonië is men ook met een goedgelijkende kopie van Midden-Amerika en de Caribische eilanden bezig. Bovendien kun je binnenkort een deel van Azië bekijken. Op 17 maart 2021 werd in het Miniatur Wonderland een nieuw Guinness wereldrecord opgenomen. Het gaat om de langst gespeelde melodie van een modelspoorweg.

Politiebureau Davidwache op de Reeperbahn in Hamburg is het kleinste politiebureau ter wereld en het staat naast een theater

Foto: Travelview

Het oudste politiebureau ter wereld: De Davidwache op St. Pauli

Voor zowel ‘Großstadtrevier’ als ‘Notruf Hafenkante’ diende het Hamburgse Polizeikommissariat 15 direct op de Reeperbahn als voorbeeld en is door de tv-uitzendingen in het hele land bekend geworden. Het rode bakstenen gebouw ligt aan de Davidstraße, direct bij de rosse buurt van Hamburg. In 1840 werd het eerste wachthuisje op St. Pauli in gebruik genomen op de hoek van de Kastanienallee/Davidwache, een zijstraat die tussen de Reeperbahn en de Hafenstraße ligt. Omdat de agenten destijds al flink in moesten grijpen en versterking nodig hadden, moest in 1868 naar het grotere gebouw direct aan de Reeperbahn worden verhuisd.

Politiebureau Davidwache op de Reeperbahn in Hamburg is het kleinste politiebureau ter wereld

Foto: Nina Alizada

Tegenwoordig zijn de zeven cellen in de kelder vooral in het weekend goed bezet. Hier zouden ook Paul Mc Cartney en drummer Pete Best van de Beatles een nacht in arrest gezeten hebben, toen hun toenmalige verhuurder hen wegens brandstichting had aangegeven – beiden zouden aan de wand opgehangen condooms aangestoken hebben. Behalve als oudste politiebureau ter wereld heeft de Davidwache ook het record als kleinste bureau in Europa met een oppervlakte van ongeveer 0,92 vierkante meter en een verzorgingsgebied van 14.000 inwoners.

Het oudste vliegveld ter wereld: een van de unieke Duitse records

De eerste vliegpogingen aan de Gollenberg in het Brandenburgse Havelland werden ondernomen door de pionier Otto Lilienthal in het jaar 1894. Hij zette zijn pogingen voort tot aan 9 augustus 1896. Op deze dag stortte hij met zijn zelfgebouwde vlieger neer op de Gollenberg en stierf de volgende dag. Bijna honderd jaar later op 23 oktober 1989 landde hier een vliegtuig van het type Iljuschin IL-62 met piloot Heinz-Dieter Kallbach op de slechts 900 meter lange grasbaan. Normaalgesproken is voor een zekere landing ongeveer 2500 meter lengte nodig, zodat deze manoeuvre eveneens in het Guinness Book of Records staat.

Vliegtuig van het merk Iljuschin 62 op het oudste vliegveld ter wereld in het Brandenburgse Stölln

Foto: Andreas Marcus Lehnert

Het vliegtuig was naar aanleiding van het pionierswerk van Lilienthal een geschenk van Interflug, de maatschappij voor internationaal vliegverkeer van de DDR. Het vliegtuig werd naar zijn vrouw Agnes met de naam ‘Lady Agnes’ gedoopt en dient tegenwoordig als tentoonstellingsruimte en burgerlijke stand. Het ter plaatse gevestigde Lilienthal-Centrum Stölln informeert bezoekers over het leven en het werk van de pionier. Vliegfans kunnen bij de vliegsportvereniging ‘Otto Lilienthal Stölln/Rhinow e.V.’ een vlucht meemaken met een eenmotorig- of zweefvliegtuig.

Het langste muziekstuk ter wereld: ‘Organ²/ASLAP’ in Halberstadt

Gedurende 639 jaar zal het langste muziekstuk ter wereld op het Halberstädter orgel in de St. Burchardi kerk in Halberstedt in Saksen-Anhalt te horen zijn. Het in 1987 gecomponeerd orgelwerk met de titel ‘Organ²/ASLAP’ werd door de avant-garde-componist John Cage geschreven. In zijn oorspronkelijke uitvoering duurt het ongeloofelijke 29 minuten. Vijf jaar na de dood van de componist spraken deelnemers aan een orgelsymposium in 1998 over de titel, want ‘ASLSP’ betekent: ‘As slow as possible’, dus ‘zo langzaam mogelijk’.

Al snel was het idee geboren om de titel letterlijk te nemen en het stuk zo langzaam mogelijk op te voeren. De opvoering begon op 5 september 2002. Omdat het stuk met een pauze begint, was de eerste toon pas vijf maanden later, op 5 februari 2003 te horen. Sindsdien waren er twaalf toonwissels, de volgende zal op 5 februari 2022 zijn. De laatste toon zal het stuk in de St. Burchardi kerk in het jaar 2640 laten eindigen.

Meer unieke Duitse records komen in het tweede gedeelte van het verhaal

Voor algemene informatie over Duitsland kijk op de website van Vakantieland Duitsland.