TOP
Foto: Scandic Hotels, kunstwerk Julia Benz
Kamer 712 in Scandic Emporio in Hamburg met kunst van Julia Benz

het Scandic Hamburg Emporio: op en top positief!

Het spontane, subjectieve gevoel dat invalt bij een beschrijving van het Scandic Hamburg Emporio is ‘geëngageerd’. Met grote inzet en veel overtuiging creëert het hotel nieuwe maatstaven voor de toekomst.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Hotel Scandic Emporio van buiten

Foto: Scandic Hotels

Een hotelbezoek kan heel leerzaam zijn. Zo leerde ik bijvoorbeeld een paar minuten na mijn aankomst, dat Florian Weber – eigenlijk drummer bij de band Sportfreunde Stiller – ook beeldend kunstenaar is. Hij modelleerde, tekende en timmerde een creatieve liedshow van het Sportfreunde-album ‘New York, Rio, Rosenheim’. Hoe zoiets eruitziet, kun je op de zevende etage van het hotel bekijken. Daar had hij voor de art Floor het design van de gang gemaakt, waarin hij elk lied van het album behandelt en zodoende een artistieke, visuele metamorfose van geluid uitbeeldt.

Kunstuitstapje

Seksueel aantrekkelijke verkeersposters (de man heeft humor!), beschilderde stoelen of afgezaagde drumsticks laten zien, wat hem op muzikaal gebied bezighoudt. Maar de kunst op de Art floor, ook wel ‘Millerntor Gallery’ genoemd, eindigt zeker niet op de gang. Integendeel, dat is maar net het begin van het kunstuitstapje. De 14 kamers op de verdieping zijn stuk voor stuk door kunstenaars ontworpen.  Het centrale onderwerp is water; een mooie samenhang met de Hanzestad, die ook nauw met het water is verbonden. De kamers van de Millerntor Gallery zijn bezienswaardige kunstobjecten, die door de hoge plafonds veel ruimte op de wanden hebben.

Milieuvriendelijk beleid in het Scandic Hamburg Emporio

Zoals dat voor een Scandic Hotel gebruikelijk (hierover later meer!) is, heeft de kunst ook een goed doel: De afbeeldingen in de galerie en de kamers zijn ook als poster te koop en de helft van de opbrengst gaat naar de Hamburgse organisatie Viva con agua, die zich inzet voor bronnenprojecten en zuiver drinkwater in de Derde Wereld.

Het restaurant in Hotel Scandic Hamburg Emporio

Foto: Scandic Hotels

Overigens draagt het hotel ook de zorg voor het milieu hoog in zijn vaandel. Milieuvriendelijkheid is één van de belangrijkste aspecten in de bedrijfsvoering van de Scandinavische hotelketen. Dat begint bij de afvalscheiding voor de gasten, die tot in het kleinste detail wordt doorgevoerd. Het moeilijkste bij zo’n beleid is, het hippe Scandinavische interieur door te voeren en daarbij overal milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Dit betekent bijvoorbeeld, dat de productie, het transport en de recycling, ondanks de lange levensduur, op het eind energiezuinig en milieuvriendelijk moeten zijn. Niets in het hotel is potentieel schadelijk voor het milieu of bevat allergieonvriendelijke inhoudsstoffen (afgezien van de levensmiddelen!). Zelfs voor de moeilijke thema’s airconditioning, verwarming of ventilatie zijn oplossingen gezocht met een zo laag mogelijk energieverbruik. Het is ook positief te noemen, dat de stroom bij Greenpeace Energy wordt afgenomen.

Ruim, hel en natuurlijk

Een centraal thema in het hotel is water. Het restaurant heet H2O. Het motief van de vloerbedekking, die speciaal voor het hotel werd ontworpen, bestaat uit springende vissen, en in de lift duik je op als je naar boven gaat en af als je naar beneden gaat. Dat gevoel heb je in ieder geval, want het blauwe licht wordt steeds lichter of donkerder. Als je naar je kamer gaat, lijkt het of je een duik onder het water maakt. Een heel vreemd gevoel.

De Bar van Hotel Scandic Emporia in het Duitse Hamburg

Foto: Scandic Hotels

De kamers zijn overigens niet blauw verlicht, maar beschikken allemaal over vensters tot op de grond, waardoor de ruimtes heel licht zijn. Alle 325 kamers met een oppervlakte van minimaal 24 vierkante meter maken door het hoogwaardige interieur met veel hout en stoffen in frisse kleuren een ruime, helle en natuurlijke indruk. Door de drempelvrije inrichting hebben lichamelijk gehandicapte mensen in het Scandic Hamburg Emporio veel vrijheid. Het hotel beschikt over 33 rolstoelvriendelijke kamers met extra brede halletjes, verlaagde tafels en voor slechtzienden is informatie in braille aangebracht.

Scandic Hamburg Emporio: Uitsluitend bio producten

Maar er is nog meer goeds te melden. Ook het restaurant heeft een doordacht concept. Er worden hoofdzakelijk levensmiddelen uit regionale aanbouw en hier en daar wat Zweedse invloed geserveerd. In de keuken worden vanzelfsprekend uitsluitend bio producten gebruikt. En veel gebruikte levensmiddelen, zoals de overheerlijke koffie, beschikken over het fairtrade certificaat. Het Scandic Hamburg Emporio is een geweldig voorbeeld. Hier kun je met een zuiver geweten overnachten. En wat staat er in de tekst van de Sportfreunden Stiller? Dit is een ‘Hymne auf dich’. Een loflied op jou en je engagement!

Informatie over het Scandic Hamburg Emporio

Scandic Hamburg Emporio

Dammtorwall 19, 20355 Hamburg

Telefoon +49(0)40/4321870

Een overnachting voor een tweepersoonskamer kost vanaf € 134, excl. ontbijt en incl. wifi.

De kamers op de Art Floor kun je speciaal aanvragen en zijn niet duurder.