TOP
Foto: Andrey Popov/shutterstock.com

Wandelen en schatzoeken

In de bergen, het middelgebergte of op het vlakke land: wandelen is en blijft één van de lievelingsbezigheden in Duitsland. Niet voor niets zijn er ongeveer 200.000 wandelroutes in het hele land. Om er voor te zorgen dat de weg naar buiten in de natuur voor alle gezinsleden spannend is, is het Duitsland magazine buiten de geijkte wandelpaden op zoek gegaan naar een schat. Welkom in Zuid-Duitsland.

Die lieve niet meer zo heel kleine en desondanks vertederende teenagers hebben er weer geen zin in om onder begeleiding van hun ouders urenlang door de ongerepte natuur te lopen? Hier zou je een wandeling gewoon wat op moeten peppen. Ga met de horde kids op weg voor een spannende geocaching. Schatzoeken, waarbij ieder beleeft wat hij of zij leuk vindt: gezonde beweging voor de één en spanning voor de andere.

Foto: Aigars Reinholds/shutterstock.com

De groeten van Sherlock Holmes

Als een van de eerste wandelingen voor vooral jongere kinderen zijn de makkelijke routes in het ZweiTälerLand in het zuiden van het Zwarte Woud. Op deze twee tot vijf kilometer lange afstanden kunnen de deelnemers allerlei bijzonderheden over het bos en de dieren die er leven te weten komen. Bovendien is er onderweg een XXL-wildkansel, waarvandaan je een goed overzicht over het gebied hebt. Behalve goede kuitspieren worden detective-eigenschappen gevraagd, want de Tourist-Information Simonswald biedt informatie en gps-apparaten aan voor  spannende schatzoektochten.

Foto: Patrick Kunkel

Over heuvels en door dalen

Een liggende draak en de majestueuze ruïnes van de burchten Hohenfreyberg en Eisenberg wachten aan de voet van de Allgäuer en Tiroler Alpen op bezoek van onverschrokken wandelaars. Vanaf Pfronten gaat de dalwandeling Drachenblick door het glooiende landschap van het Berger Moos tot aan Zell in de naburige gemeente Eisenberg. De beide burchten prikkelen niet alleen de fantasie, maar verbergen natuurlijk ook een (geocache)schat. En wie nog dieper in de geschiedenis duiken wil, kan een bezoek brengen aan het Burgenmuseum.

Foto: Alexander Rochau/shutterstock.com

Idyllische bergen met een meer

In het Chiemsee-Alpenland, temidden van bergmeren en rivieren, valfruitboomgaarden en moerassen is de wereld van mythen en sagen op de ongeveer drie kilometer lange route aan de Hocheck  duidelijk aanwezig. Wat de Brünnsteinheks met het weer te maken heeft en welke Beierse sprookjeskoning een kasteel midden in het meer liet bouwen, is in Beieren algemene ontwikkeling. Echter, waar in de buurt van de Herrenchiemsee de juiste gps-positie voor een verstopte schat ligt, moet je zelf uitvinden.

Foto: Chiemsee Alpenland Tourismus/shutterstock.com

Balthasars kloosterschat

Gezinnen en andere geïnteresseerden komen meerdere informatiestops over het onderwerp wilde katten tegen op de ca. zes kilometer lange wandeling bij Bade Herrenalb in het noorden van het Zwarte Woud. Tip: vergeet in geen geval niet een smartphone mee te nemen en kom daarmee veel interessants aan de weet over de zeldzame schuwe dieren. Opmerkzame luisteraars en puzzelaars krijgen aan het eind van de tocht een wilde-katten-diploma. En heb je zin in nog meer raadsels? Dan moet je er maar achter zien te komen wat er aan de hand is met Balthasars schat. Hier vind je waarschijnlijk een aanwijzing.

Foto: BurningR-Projekt/shutterstock.com