Een rollend schip
Zodra Stefan Peter aan de staalkabel trekt, glijdt het schip schijnbaar moeiteloos over het water. “Als die eenmaal rolt, dan rolt-ie”, licht de inwoner van Weilburg zijn inspanningen toe.
Hij doet dit werk sinds Pinksteren als vrijwilliger, elke zondag, en met veel plezier. Slechts op korte afstand van de prachtige ‘Altstadt’ van Weilburg wacht het rolschip aan de oever van de Lahn. Vlakbij ruist een kleine waterval, verder is het bijna idyllisch stil hier. Totdat de veerman naar zijn trekkabel grijpt. Dan zet het kleine stalen schip dat maximaal 12 personen kan dragen zich knarsend in beweging en ‘rolt’ zo met gemak 50 meter naar de andere oever.
Peter trekt het scheepje namelijk met de hand over rollen waartussen de kabel is gespannen. Daar komt dus de naam ‘rolschip’ vandaan. “Niet omdat het op de bodem over rollen beweegt”, legt de 36-jarige uit. De overtocht duurt niet lang, maar niemand heeft ook haast. “Ik neem graag de tijd bij het overzetten. Twee tot drie minuten duurt het dan. En vooral de oudere mensen die meevaren maken graag een praatje.” Een fotostop halverwege is ook geen probleem. En ook de zoon van de veerman mag af en toe aan de kabel trekken. Het vaartuig met zijn meer dan 300-jarige geschiedenis moet immers nog een beetje langer in bedrijf blijven.
160 Kilometer avontuur op de rivier
Het rolschip ligt in het seizoen (tussen Pinksteren en het begin van de herfst) bij kilometer 41 van de Lahn. In totaal kun je de Lahn en het Lahndal vanaf Marburg over een rivierlengte van 160 kilometer volgen. De eerste aanlegplaats voor watersporters is ten zuiden van Marburg in Weimar, in de wijk Roth. Hier kunnen ze vanaf 40 aanlegplaatsen hun individuele tocht plannen. Met zgn. ‘one-way-tickets’ is het mogelijk op een bepaalde plaats met een kajak of kano te starten en naar een eindpunt te varen, waar de boot dan weer wordt opgehaald.
De Lahn stroomt langzaam en is daarom ook geschikt voor beginnelingen of gezinnen met kinderen. Je vindt hier naast rust en stilte ook spectaculaire ansichtkaartmotieven, bijvoorbeeld als bij Limburg de imposante dom met zijn zeven torens in beeld komt. Te midden van de natuur kan het goed zijn dat je in de morgennevel een zilverreiger langs de oever ontdekt. Verder stroomafwaarts zorgen diverse sluizen in de Lahn, die met de hand worden bediend, voor een avontuurlijke afleiding.
Honden mogen gratis mee
Het rolschip beweegt zich al sinds 1691 op menselijke spierkracht van de ene naar de andere oever. Als je je door veerman Peter vanaf de oever aan de zijde van de ‘Altstadt’ laat overzetten, kom je aan de andere oever op de Lahn-wandelroute. De weg door het bos, die gedeeltelijk in de schaduw langs steile rotsen ligt, is – vooral op hete zomerdagen – een aangename afkoeling. Per overtocht betalen volwassenen slechts 50 cent en kinderen tot 12 jaar de helft. Ook fietsen en honden mogen mee. Voor viervoeters hoeft zelfs helemaal niet betaald te worden.
“In het begin zijn honden altijd heel voorzichtig, omdat de boot een beetje heen en weer schommelt. Als ze voor de tweede keer komen, springen ze gewoon de boot op, alsof er nooit iets aan de hand was”, vertelt de veerman glimlachend. Hij had ook al bezoek van een ervaren collega. Een gepensioneerde veerman kwam speciaal uit Rüdesheim, om de kleine rivieroversteek te bekijken. De Weilburger geniet van zijn vrijwilligerswerk en de passagiers nemen het hem in dankbaarheid af: “Ze zijn allemaal – dus niet alleen de mensen uit Weilburg – blij dat het pontje nog vaart.” De overtocht is in ieder geval een nostalgische belevenis en een geheimtip voor iedereen die in het Lahndal onderweg is – of dat nou op of naast de rivier is.