Snapshots: de spannendste fotospots in Duitsland
Ben je op jacht naar hele bijzondere vakantiekiekjes? Of op zoek naar dat ene motief voor een foto die je thuis op groot formaat laat afdrukken zodat iedereen hem kan bewonderen? Of wil je je mooiste momenten posten op social media om een boel klicks te scoren? Hier vind je bekende en ook minder bekende fotospots in Duitsland die echte verrassingen zijn.
Tekst: Ulrike Herder
De Speicherstadt in Hamburg
De Speicherstadt van Hamburg is een plaatje. En ook de Elbphilharmonie is zonder twijfel een imposant fotomotief. Beide onderwerpen zijn al miljoenen keren vastgelegd door het oog van een camera. Het fascinerende van deze bekende bezienswaardigheden is dat ze in een steeds ander licht te zien zijn en daardoor oneindig veel mogelijkheden bieden om een bijzonder kiekje te schieten. Het zijn veranderlijke modellen waar iedere fotograaf graag mee werkt.
De beste plek om de Speicherstadt te fotograferen is de Poggenmühlenbrücke, met zicht op het water en het Wasserschloss. Een perfecte plaats voor mystieke foto’s, vooral bij zonsop- en zonsondergang. De Elbphilharmonie krijg je vooral tijdens een boottocht geweldig mooi in beeld. Het is hier voor fotografen echt een paradijs.
Inzoomen op Berlijn in het Futurium
Midden in de regeringswijk van Berlijn, gelegen tussen de rivier de Spree en de Stadtbahn, bevinden zich twee grote pleinen, die vooral opvallen door de verschillende witte stippen op de grond. Als je omhoogkijkt, zie je het bijbehorende gebouw – een modern gebouw met spiegelend glas en een vijfhoekige plattegrond. De monumentale bovenverdieping reikt deels over het plein. Al bij de eerste aanblik zul je helemaal weg zijn van het Futurium als fotospot. Je kunt niet genoeg krijgen van de weerspiegelingen in de glazen gevel, die samen met de stippen op de grond in steeds weer nieuwe facetten kan worden gefotografeerd – de ene keer ingezoomd, de andere keer met een groothoeklens, steeds weer vanuit een ander perspectief.
Ook in het museum word je geconfronteerd met de meest uiteenlopende onderwerpen, want hier wordt uitgelegd hoe mens, natuur en techniek er in de komende 30 tot 50 jaren uit zullen zien. Zo wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld: ‘Hoe ziet het geluk van morgen eruit?’ Het antwoord daarop blijven we nog even schuldig, maar één ding is zeker: fotografen vinden hun geluk in en rond het Futurium.
Leuke fotospots in Duitsland: Steegjes in Bremen
In de schattige, smalle steegjes in het middeleeuwse Schnoorviertel laat je je het best door het oog van de camera leiden. In deze steegjes hoort even verdwalen er gewoon bij. Het is ook geen ramp, want maar zelden kun je zo’n mooi decor fotograferen als hier in de oudste wijk van Bremen. Je slentert langs gerestaureerde, kleurrijke vakwerkhuizen, die als aan een snoer geregen naast elkaar staan.
Het Bremense dialect voor ‘Schnurr’ (snoer) is ‘Schnoor’ en dat verklaart dan weer de naam van deze wijk. Fotomotieven vind je bij wijze van spreken op elke hoek van de straat – daar een pittoresk winkeltje, daar een echt leuk cafeetje en overal zijn de gevels met lieflijke details versierd. In het ‘Schnoor’, waar vroeger vooral scheepsarbeiders woonden, is de wereld nog helemaal in orde. Deze idylle kun je het beste met een groothoekobjectief vastleggen.
Keulen ondergronds
Voor creatieve fotografen is Keulen een eldorado, want aan shooting-plaatsen is in de stad aan de Rijn absoluut geen gebrek. Maar als het eens niet per se de Dom, Rijn of street art moet zijn, doe je er goed aan ook eens onder de grond te kijken. Want het is soms echt spectaculair wat je in de Keulse metrostations aan motieven zoal tegenkomt. Vooral de stations onder de Heumarkt en Severinstraße behoren tot de meest bijzondere fotospots in Duitsland.
Stap in Keulen de metro in en laat je naar deze haltes brengen om er de futuristische architectuur te fotograferen. Heel bijzonder in het metrostation Heumarkt zijn de grote zalen, die heel geschikt zijn voor een snapshot of selfie. Op de halte Severinstraße lenen de ellenlange roltrap en de met grote platenbeklede tussenverdiepingen zich uitstekend voor een ongewoon fotomotief in een decor dat je niet overal tegenkomt.
Een gigantische mijnlamp in Moers
’s Avonds staat hij nog op zijn mooist te stralen. Dan verspreidt de megagrote mijnlamp zijn betoverende licht over de slakkenberg Rheinpreußen. Deze lamp – die ‘das Geleucht’ wordt genoemd – werd ontworpen door Otto Piene, een Duitse kunstenaar en pionier op het gebied van multimediale kunst. De mijnlamp herinnert aan de mijnwerkers die vroeger in de nabijgelegen mijn Rheinpreußen hebben gezwoegd.
De slakkenberg (in het Duits ‘Halde’) heeft een hoogte van 103 meter boven NAP en bevindt zich in Moers-Meerbeck bij Düsseldorf. Het is een van de eerste slakkenbergen in het Ruhrgebied die werd beplant. De kunstmatige heuvel is ook overdag als motief de moeite waard. Op heldere dagen kun je tot aan Essen en Oberhausen kijken. Zo heb je een buitengewoon uitzicht over de industriecultuur van het Ruhrgebied. Met de knalrode mijnlamp als eyecatcher op de voorgrond heb je sowieso al een interessant foto-arrangement.
Meer informatie over de spannendste fotospots in Duitsland en over het toerisme
Kijk op der website van Germany Travel