TOP
Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern
Luchtopname van Klooster Seeon op een eiland in Beieren met op de achtergrond de Alpen

Overnachten op historische locaties in Beieren: Kloosters en burchten

Wie door Vrijstaat reist en zin heeft om te overnachten op historische locaties in Beieren, kan zijn hart ophalen. In de bergen, aan het water en achter dikke, oude muren van kastelen, burchten en kloosters kun je terecht voor gezelligheid en comfort. Duitsland Magazine stelt vier bijzonder charmante bouwwerken voor.

Luchtopname van Schlossparkhotel Marienkirchen in Beieren

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Schlossparkhotel Mariakirchen

Mariakirchen is een waterburcht uit de middeleeuwen. Voordat een nobele redder bereid werd gevonden het kwakkelende gebouw voor het complete verval te behoeden, hebben de voorgaande 500 jaar behoorlijk aan de oude muren geknaagd. Tegenwoordig gaan vooral in de vijf hotelkamers in het waterkasteel traditie en moderniteit heel natuurlijk in elkaar over. De oude vloerplanken, de hoge plafonds en kroonluchters doen vermoeden hoe het intussen voorbeeldig gerestaureerde gebouw er eens moet hebben uitgezien.

Kamer van Schlossparkhotel Mariakirchen in Beieren

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

In de kamers van het moderne hoofdgebouw van Schlossparkhotel Mariakirchen hangen oude afdrukken van een fotograaf uit Arnstorf, Joseph Gollwitzer. Die heeft in de naoorlogse jaren het heel gewone dorpsleven gedocumenteerd, een manier van leven die tegenwoordig verdwenen is. In de vroegere stallen is nu de slotbrouwerij gevestigd. Hier kun je in de biertuin onder de oude kastanjebomen zitten en genieten van een Beierse ‚Brotzeit‘, een hartig tussendoortje, met daarbij misschien een van de natuurzuivere bieren van de slotbrouwerij.

De tuin van hotel Klooster Seeon in Beieren

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Het klooster van Seeon

De kracht van het meer van Kirchseeon zit hem in de rust, terwijl de drukke Chiemsee toch niet ver weg is. Maar de dikke muren van het klooster van Seeon houden ieder lawaai buiten. Ze beginnen eerder diep in de nacht verhalen te vertellen, als alles stil is aan het meer. Dan fluisteren ze over vervlogen tijden, toen de Benedictijnen hier woonden en studeerden. In 994 werd het klooster gesticht op een eiland in het meer. Ora et labora, bid en werk.

Kamer in Hotel Klooster Seeon in Beieren

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Tegenwoordig is het motto in de vroegere monnikscellen, waarvan overigens niet veel meer over is, eerder. Relax en schakel over in de vakantiemodus, want in het klooster Seeon draait het vooral om rust en ontspanning. Een wandeling over het kloosterterrein, een rondje om het meer, een korte break aan de steiger. Er zijn op het kloosterterrein veel plekken om de gedachten de vrije loop te laten. En wie graag sportief bezig is, kan op de fiets springen of stand up paddling uitproberen.

Hotel Schloss Leitheim in Beieren met daarvoor een eigen wijngaard

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Schloss Leitheim

Op een zwoele zomeravond, als de sterren aan de hemel flonkeren boven de wijnbergen pal voor de huisdeur, voel je meteen dat deze plek een heel bijzondere kracht uitstraalt. Het rococo-kasteel Leitheim, niet ver van Donauwörth, is een uitmuntend voorbeeld van een ongewoon huis met modern comfort. Direct naast het kasteel werd een nieuw gebouw neergezet dat zich architectonisch aan het oude heeft aangepast, terwijl het toch een heel eigen stijl heeft. Al ongeveer 900 jaar geleden kwamen de monniken hierheen om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Het huis van de wijnbouwer, waar tegenwoordig een restaurant in is ondergebracht, werd in 1542 gebouwd.

Kamer van Schlosshotel Leitheim in Beieren met gezellig dubbelbed

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Schloss Leitheim werd rond het jaar 1690 neergezet, waarna de abt zich er terugtrok. In de voor die tijd typische rococozaal lieten stukadoors zien wat ze in hun mars hebben. Tegenwoordig vinden in die prachtige ruimte concerten en feesten plaats. Als je zin hebt, kun je hier voor een digitale detox inchecken en je mobiele apparatuur meteen bij de receptie achterlaten. Als beloning krijg je een fles van de huisgemaakte wijn. En die smaakt bijzonder goed bij de aardse, creatieve en natuurlijk regionale keuken van Paul Zinsmeister.

Kasteel Burgellern in Beieren met eigen parklandschap

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

Schloss Burgellern

Er was eens een visioen. Er moest een bijzonder hotel ontstaan, klein maar fijn. Het kasteel bij Schloss Burgellern in de Fränkische Schweiz, een gebouw dat vervloekt leek en jarenlang was verwaarloosd, bood zich aan. Het lag niet ver van de Unesco-Werelderfgoedstad Bamberg tussen groene heuvels, zachtglooiende dalen en lieflijk landschap. En zo kwam het ervan: 23 kamers, vier sterren. En een goede verstandhouding met de buren, die altijd welkom zijn in het slotpark dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd. Waar ooit prinselijke bisschoppen resideerden en zelfs de Beierse Sprookjeskoning Ludwig II als kleine jongen op bezoek is geweest, bepalen nu Italiaanse designmeubels het beeld.

Kamer in Hotel Schloss Burgellern in Beieren

Foto: Peter von Felbert/Erlebe Bayern

De kamers en suites zijn verdeeld over het kasteel en het gebouw van de slotvoogd, waar in veel ruimtes nog het historische parket ligt. Je kunt op talrijke plekken in het kasteelpark en op het grote, voor iedereen toegankelijke terras neerstrijken. In het elegante kasteelrestaurant kun je gebieten van Frankische keuken in een modern jasje gestoken.

Meer informatie over het overnachten op historische locaties in Beieren

Zin om zelf eens als kasteelvrouwe of -heer door de oude gangen in hun moderne interpretatie te wandelen? Kijk dan op de website van Erlebe Bayern.