TOP
Foto: Anton27/shutterstock.com

Duitsers en hun beesten

Deze plaatsen hebben één overeenkomst – ze zijn beestachtig goed en maken op de een of andere manier het beest in je wakker. Als je door Duitsland reist, lijkt het erop, dat de Duitsers dol op dierennamen zijn. Het maakt niet uit of ze klauwen, poten of benen hebben, ze houden van viervoeters. Kijk met ons mee en verbaas je erover, hoe beestachtig bijzonder Duitsland in sommige opzichten is.

Het Igelmuseum in het Osnabrücker Land

Terwijl dit stekelige beestje zich in het bos voor een winterslaap terugtrok, kwam het in het Igelmuseum in Bohmte juist weer tevoorschijn. Omdat zijn egelverzameling steeds maar groeide, moest Bernhard Wetzig dringend naar een groter onderkomen verhuizen. Al gedurende ongeveer 40 jaar verzamelt Wetzig alles, wat op de een of andere manier met de egel te maken heeft: Postzegels bijvoorbeeld, waarop het grappige beestje is afgebeeld, of die in het dorpje Igel zijn afgestempeld. Uit alle mogelijke perioden heeft hij egelbeeldjes gevonden. De oudste stamt uit Egypte en werd 4000 jaar geleden uit klei gebakken. Naast antieke kunst toont Wetzig moderne snuisterijen, naast historische munten ook asbakken en crèmepotjes in egelvorm en naast egelstripboeken ook nostalgische kinderboeken. Tijd om de tentoonsgestelde stukken te tellen had hij niet, maar Wetzel schat het aantal momenteel op zo’n 8000 stuks.

Binnenkort zijn het er misschien meer dan 10.000, want sinds Wetzig in 2010 zijn eerste museum opende groeit de verzameling steeds sneller. Het werd al snel een ontmoetingspunt voor de egelverzamelaars. En omdat de verzamelaars weten dat hun collectie bij Bernhard Wetzig in goede handen is, laten ze hun schatten na aan het museum in Bohmte, dat overigens veel meer is dan een origineel rariteitenkabinet: De ruimten dienen ook als educatief centrum  voor milieuopleidingen. De verzameldrang van Wetzig ontstond uit een enorme fascinatie voor het leven van de egel. Daarom engageert hij zich ook tezamen met de vereniging ‘Pro Igel’ voor de bescherming van de dieren en hun leefomgeving.

Foto: Igelmuseum

De Käfer in München

We schrijven het jaar 1930, als in München in de Amalienstraße in het stadsdeel Schwabing  een winkel met koloniale waren, waaronder wijnen likeuren en flesjes bier, opent. Een zakelijk initiatief van Paul en Elsa Käfer. En een groot succes. Het succes neemt weliswaar langzaam maar zeker toe –heeft in het jaar 2011 echter 1000 medewerkers en een fenomenale omzet van 125 miljoen euro. Inmiddels is Käfer in Duitsland een begrip en synoniem voor delicatessen geworden, geleid door Michael Käfer, de derde generatie. Absoluut een bzoek waard is de Käfer-schenkerij, die boven het vroegere winkeltje is gelegen. Breng je ooit een bezoek aan Berlijn, dan kun je het restaurant in de daktuin bezoeken, waar Käfer ook verrukkelijke fijnkost produceert. Ach ja, en de heer Gerd Käfer, zoon van Paul  en Elsa en vader van Michael is nog dierlijker bezig. Hij heeft samen met z’n vrouw onlangs een kookboek voor honden (eigenlijk mopsen) geschreven. Tja…

Hotel Elephant in Weimar

Het luxehotel middenin Weimar heeft een nauwe band met Johann Wolfgang von Goethe en laat hiermee ook een deel van de literaire geschiedenis van het land weer tot leven komen. De strakke inrichting van de kamers, een geslaagde mengeling van art déco, bauhaus en jugendstil, vormen een contrast met de protserige beelden. Op warme dagen heerst er, dankzij de horecagelegenheid, voor de deur een drukte als in een Italiaans stadje. Erg leuk, dat ook in een vijfsterrenhotel als het Hotel Elephant zo’n levendige drukte heerst. Overigens wist ook Johann Wolfgang von Goethe dit te waarderen. Als stamgast van de toenmalige Elephantenkeller, het restauranat van het huis, vierde hij z’n 80e verjaardag. Tegenwoordig worden in de keldergewelven nog steeds originele Weimarer specialiteiten geserveerd.  Een overnachting kost vanaf ca. 134 euro per tweepersoonskamer.

Foto: Hotel Elephant Weimar

Beim weissen Lamm in Augsburg

Waar zullen we nou eens heengaan? Dat hoef je je niet meer af te vragen, als je in Augsburg bent. Want iets mooiers kun je naar ons idee niet beleven. Bij het weisse Lamm is het zoals het thuis is. Alleen hoef je er niet op te ruimen en niet naar de supermarkt te gaan voor koel biertje. Aan gezelligheid ontbreekt het in ieder geval niet. Makkelijke sofa’s staan er en er zit bloemetjesbehang op de muren, alles in een echt woonkamersfeertje. En – erg belangrijk – er draait goede muziek. Overdag is het eerder een koffiehuis en ‘s avonds een gezellig café en in het weekend wordt het Lamm zelfs een club! Vrijdags met een wisselend programma, ’s zaterdags luidt het motto “I bet you look good on the dancefloor” of beter gezegd: dansen op de grootste Indie-hits aller tijden. Het Lamm laat niets te wensen over, maar wel een vraag – namelijk, waarom het zo heet.

De kinderboerderij bij Hohenlohe

Al meteen zijn we aan het sjoemelen, want hier heeft het onderwerp geen dierennaam en, wat nog erger is, de tent die je hieronder ziet afgebeeld, komt uit Engeland. Maar we kunnen hem je niet onthouden, want hij is zo opvallend en ook nog diervriendelijk. Hij past prachtig in het decor van een idyllisch gelegen camping. Onze tip: biovakantieboerderij Ökoferienhof Retzbach. De camping in de Hohenloher hoogvlakte is een zgn. ‘Demeter boerderij’, een boerderij met een biodynamische bedrijfsvoering. De kampeerplaats voor tenten ligt in de boomgaard. Sanitaire voorzieningen, keuken voor de gasten en een verblijfsruimte kunnen van het bijbehorende hooihotel gebruikt worden. Voor de kinderen zijn er een kinderboerderij, een speelplaatsje en skelters. Degene die met openbaar vervoer komt, kan van station Blaufelden worden afgehaald. Prijs per dag vanaf 14 euro per tent plus 3 euro per persoon.

Kater Holzig in Berlijn

Niet iedereen mag op een party bij Kater Holzig binnenkomen. Dat is inmiddels alom bekend, want deze lokatie spookt ook in de internationale pers rond en wordt nog steeds als geheime tip beschouwd. En dat terwijl de Kater Holzig alleen maar in de zomer aantrekkelijk is. De eigenzinnige portière heeft haar eigen ideeën, om het juiste publiek voor een geslaagde party-avond te selecteren. Wie met oude versleten kleren aangekleed is, heeft bijna een garantie om naar binnen te komen. Of nog beter – en dat past bij de naam – in een dierenkostuum. Zonder gekheid!

Wie als bunny of sneeuwkonijn aangehuppeld komt is zeker van toegang. Wie daar geen zin in heeft, kan beter een tafeltje in het bijbehorende restaurant Katerschmaus reserveren. Inderdaad staat Kater Holzig, met z’n graffiti op de muren en het bijzondere houtlandschap, dat moeizaam gedurende maanden door het personeel is opgebouwd, voor een oase van vrijheid midden in de hoofdstad. Kater Holzig kunnen we aanbevelen aan diegenen, die met de tijd meegaan en die Berlijn in optima forma willen beleven. En ook al is de club bekend voor haar eindeloze parties, eens komt de tijd, dat het afscheid echt goed doet.

Foto: Kater Holzig