TOP
Foto: Nataliya Zinovyeva/Shutterstock
Een kind aait een geit in Saksen-Anhalt

Onderweg met dieren in Saksen-Anhalt

Ben je graag onderweg met dieren? Ga dan naar Saksen-Anhalt. Hier kun je lekker knuffelen met katten, een rondje met de hond draaien of een wandeling met een ezel ondernemen. Dieren zijn in 2020 trouwe begeleiders en zorgen voor een opperbeste stemming.

Tekst: Simone Sever

In het Toscane van het Noorden, tussen Leipzig en Weimar ligt de regio Saale-Unstrut, die bekend is om de wijn en die bovendien verrast met allerlei bijzondere ontmoetingen met dieren. Het Duitsland magazine heeft ze opgespoord.

Onderweg met dieren in Saksen-Anhalt: Een Pelgrimstocht met ezels in Saksen-Anhalt is een leuk voorbeeld

Trektocht met ezels

Op stap met ezels, wandelen met alpaca’s, wilde paarden en wilde katten observeren en dat alles bijna voor de huisdeur? In Saksen-Anhalt gaat het hart van menig diervriend sneller slaan. Bijvoorbeeld als Manni, Hans, Neo, Wotan en Napoleon, de vijf ezels van Hildegard Altmeyer en Uwe Bautz laten zien hoe je moet ontspannen. Wie onderweg bij de trektocht eigenlijk wie vasthoudt, is niet helemaal duidelijk. Eén ding is zeker, de zachtaardige wezens laten zien waar je heen moet. Bovendien leren ze je wat het betekent zonder hectiek onderweg te zijn.

Je kunt kiezen tussen een vier uur durende tocht of een meerdaagse trektocht zonder gids. Wel heb je een wegbeschrijving een landkaart en minstens twee ezels. Op de monumentale carréboerderij in het beschouwelijke dorp Haardorf, twaalf kilometer ten zuidoosten van Naumburg start het avontuur met ezels op weg naar met liefde gerestaureerde dorpskerken, vroegere kloosters, grafheuvels uit de bronstijd en middeleeuwse cultuur.

Het hoofd van een witte geit in Saksen-Anhalt

Foto: Kaleb Tapp/Unsplash

Wandelen met dieren in Saksen-Anhalt

Liever met alpaca’s, die kleine knuffelkamelen met donkere kraalogen een wandeling maken? De donzige viervoeters zijn uitgesproken vreedzame en geduldige begeleiders. Ook de alpaca’s van Stefanie Röll in Zingst bij Querfurt laten de bezoekers zien hoe je je niet van je stuk laat brengen. Als je niet meteen een drie uur durende alpacawandeling in de schilderachtige omgeving van Unstrut wilt maken, kan je ook een uurtje op de boerderij met de dieren doorbrengen. Daarna wil je deze wollige knuffelbeesten vast en zeker niet meer loslaten.

Een Steenuil in Heimatnaturgarten Weissenfels in Saksen-Anhalt

Foto: Heimatnaturgarten Weissenfels

Wilde katten observeren

Met lynxen, wilde katten en huismuizen kun je weliswaar niet ‘hand in hand’ gaan wandelen. Wel kun je deze inheemse dieren in de Heimatnaturgarten in Weißenfels, een van de zeven dierentuinen in de regio, heel goed observeren. Op een natuurleerroute kun je met alle zintuigen de omgeving ontdekken. Tijdens een rondleiding ervaar je – als het ware in het voorbijgaan – allerlei wetenswaardigheden over dier- en milieubescherming.

En als je aan het eind van een wandeling zin hebt ergens beestachtig goed te slapen, dan vind je een passend onderkomen op de geitenboerderij in Schleckweda waar 80 geiten leven, of in een tipi of in een bouwwagen bij Outtour Aktivreisen in Kirscheidingen aan de Unstrut, of je gaat gewoon op een zacht strobed liggen in Hotel Sonnekalb in Naumberg en telt daar de schaapjes.

Meer informatie over dieren in Saksen-Anhalt en andere ideeën voor je vakantie:

Sachsen-Anhalt Tourismus