TOP
Foto: TZS/Eike Dubois
De Saarschleife is een van de meest fotogenieke plekken in het Saarland

Fietsen in het Saarland: van de wijnbergen naar het middelgebergte

Fietsen in Saarland is aan de ene kant genieten en aan de andere kant een uitdaging. In de in het zuidwesten van Duitsland gelegen deelstaat vind je namelijk een combinatie van Franse levensvreugde met steile wijnbergen en romantische rivierdalen. De fietspaden, die verschillende landschappen doorkruisen, zijn geschikt  voor zowel sportieve fietsers als voor gezinnen met kinderen. Het Duitsland magazine stelt hier drie populaire fietsregio’s voor.

Tekst: Ralf Johnen

Bloemen op een grasveld in de Hunsrück in het Saarland

Foto: TZS/Eike Dubois

Saarland-Radweg

Het Saarland is slechts iets meer dan drie keer zo groot als het stedelijke gebied van Berlijn, waardoor het geen probleem is om er eenmaal omheen te rijden. Dit is het doel van de fietspaden in het Saarland, die op vier plaatsen vlak langs de grens van Duitsland lopen. Het mooie van de 354 kilometer lange rondrit is, dat hij langs de belangrijkste bezienswaardigheden komt. Sommige attracties zijn met kleine omwegen ook bereikbaar. Bijkomend voordeel: Als je op de fiets in het Saarland onderweg bent, ontdek  je steeds weer de vreugde van het ‘savoir-vivre’, waarbij de invloed van Frankrijk duidelijk merkbaar is.

Het nieuwe boomlooppad in het Saarland vlakbij de Saarschleife

Foto: TZS/Lukas Huneke

Naar de beroemde Saarschleife

Als startpunt voor de Saarland-Radweg is Saarbrücken, de levendige hoofdstad van de deelstaat, een goede keuze. Als je de route hiervandaan in de richting van de klok rijdt, kom je al snel bij de Völklinger Hütte aan. Dit indrukwekkende  industrie-monument is in ieder geval de moeite waard om het te bezichtigen. Verder in noordelijke richting kom je bij de beroemde en fotogenieke Saarschleife. Een uitkijktoren en een boomkronenpad geven sinds 2016 aan de plaats geheel nieuwe perspectieven.

De Völkliger Hütte behoort tot het werelderfgoed van de UNESCO

Foto: TZS/G. Kassner

De volgende attractie is het Keramikzentrum Mettlach, waar de wereldberoemde firma Villeroy & Boch is gevestigd met een centrum waar van alles te beleven is op het gebied van keramiek. In de noordelijke richting wordt het heuvelachtig of voor sommigen – het is maar net hoe je het ervaart – zelfs bergachtig: Hier moet de top van de Hunsrück beklommen worden. Het middelgebergte laat zich in het Naturpark Saar-Hunsrück en het Nationalpark Hunsrück-Hochwald van haar mooiste kanten zien.

Ook als de tocht weer richting zuiden verloopt, blijft het een interessante route. In het Europäische Kulturpark Bliesruck-Reinheim bijvoorbeeld kun je je kennis op archeologisch gebied opvijzelen, zowel vanuit Duits als vanuit Frans zicht. De Saarland-Radweg is door de ADFC als kwaliteitsfietsroute met drie sterren gekwalificeerd. Met een overbrugging van 4210 hoogtemeters is de 355 kilometer lange route wel bijzonder pittig.

De grens naar Frankrijk is tijdens het fietsen in het Saarland nooit ver te zoeken

Foto: TZS/Eike Dubois

Saar-Radweg

Als je door het Saarland fietst, valt steeds weer de vrij omslachtige loop van de rivier op. De Saar maakt tussen de grensoverschreiding vanuit Frankrijk en de monding bij Trier avontuurlijke, wijde bochten, terwijl hij uiteindelijk in vrijwel dezelfde richting blijft stromen. De manier waarop de fietsroute hier de loop van de rivier volgt, zorgt er voor een groot deel voor dat de tocht zo aantrekkelijk is. De rivier is immers aan beide zijden ingesloten door steile bergen Deze vormen een imposante omlijsting. Bovendien zijn de hellingen uitstekend geschikt voor de groei van druiven. De Scharzhofberg in het wijndorp Wiltingen is sinds ca. 2015 de duurste witte-wijnberg ter wereld. En dat is slechts één van de vele hoogtepunten, die fietsers op de 110 kilometer lange route kunnen beleven.

In de oude stad van Saarlouis kom je flink wat kroegen tegen

Foto: TZS/Yannik Planta

Afwisselend fietsen in het Saarland

Ook de Saar-Radweg loopt door Mettlach waar ‘The house of Villeroy & Boch’ haar bezoekers inwijdt in de kunsten van de keramiek. Kort daarna volgt bij Keuchlingen de beroemdste van de Saarbochten, de hiervoor al genoemde Saarschleife. Verder rijden we naar Saarlouis, dat met de drukke Altstadt zeker een bezoek waard is. Heel anders is dat bij de industriestad Völklingen: Hier staat met de gelijknamige Hütte een industriemonument, dat een plekje heeft verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De 111 kilometer lange fietsroute eindigt in Saarbrücken. Met onder andere de Ludwigskirche, het kasteel en de Johanniter markt telt de hoofdstad van het Saarland meerdere bezienswaardigheden. Recreatieve fietsers kunnen  de afstand op hun gemak in twee tot drie dagen afleggen, waarbij – ook stroomafwaarts – 67 hoogtemeters moeten worden overwonnen. De langeafstandsfietsroute is als ADFC-kwaliteitsroute met vier sterren bekroond.

De Bostelsee in het Saarland is populair bij mensen die fietsen door het Saarland

Foto: TZS/Yannik Planta

Radeln in het Sankt Wendeler Land

Azuurblauw water met frisgroene bossen. Zo ziet de Bostalsee er uit – en met deze eigenschappen is het 120 hectaren grote zwemmeer de populairste attractie in het St. Wendeler Land geworden. Wie zuinig met zijn energie wil omgaan, kan om het water over een 7,2 kilometer lang fietspad rijden. Dat is dan ook de makkelijkste route in de regio, die voor het overige tochten met grotendeels zwaardere profielen biedt.

De oude stad van Sankt Wendel is leuk voor een pause tijdens het fietsen door het Saarland

Foto: TZS/Yannik Planta

Veeleisende fietstochten in het Saarland

Een deel van het St. Wendeler Land, dat in het in het noordoosten van het Saarland ligt, behoort tot Naturpark Saar-Hunsrück. Een andere regio werd in z’n geheel  opgenomen in het National Hunsrück-Hochwald. De ligging aan de rand van het middelgebergte biedt prachtige landschappen, maar ook uitstekende trainingsafstanden voor ambitieuze wielrenners. Daartoe behoren onder andere negen uitgezette mountainbiketrajecten, met lengtes die variëren van 18 tot 47 kilometer. Bij de moeilijkste moeten 1319 hoogtemeters worden overmeesterd, wat in de beschrijving als ‘Knochentour’, een hele zware tocht dus, is opgenomen. Maar ook mindere ambitieuze renners met electrisch aangedreven rijwielen voelen zich thuis in het St. Wendeler Land. Een van de redenen is dat veel hotels en restaurants over oplaadmogelijkheden voor hun hulpmotoren beschikken.

De St. Johannermarkt in Saarbrücken is ook bij fietsers populair

Foto: TZS/Yannik Planta

Het St. Wendeler Land biedt in totaal 340 bewegwijzerde fietskilometers, die de gebruikers natuurlijk ook naar cultuurhistorische bezienswaardigheden brengen. Daaronder de historische binnenstad van St. Wendel met de Wendalinusbasilika uit de 14e eeuw. Niet minder interessant is de Keltische verdedigingsmuur in Otzenhausen. Vanaf beide attracties is het overigens niet ver naar de Bostalsee voor een verfrissende duik.

Meer informatie over fietsen in het Saarland

www.toerisme-saarland.nl