TOP
Foto: Tourismusverband Ostbayern
Ontmoeting met de duivel in het Beierse woud

Rauhnächte in het Beierse woud – de tijd van geesten en demonen

Griezelige, angstaanjagende mystieke verschijningen in de tijd rond de jaarwisseling. Sinds jaar en dag gelden de ‘Rauhnächte’ als de geheimzinnigste tijd van het jaar. De twaalf dagen tussen 21 december (de winterzonnewende, oftewel kortste dag) zijn donker, koud en guur. In het Duits heet dat ‘rauh’ en daar komt de naam dan ook waarschijnlijk vandaan.

Demonen voor publiek tijdens de Rauhnacht in het Duitse Waldkirchen

Foto: Tourismusverband Ostbayern

Als er dan ook nog een stevige wind door de straten giert, wordt het geloof in geesten steeds sterker. Op veel plaatsen in het Beierse Woud wordt de traditie van de Rauhnächte in stand gehouden. De Rauhnacht is een tijd van terugkeer van de geesten die als wilden over het land joegen. Onze voorvaderen brachten dit in verband met de zogenaamde ‘Perchten’, die met pels bekleed angst verspreidden en die de opdracht hadden boze geesten te verjagen.

Angstaanjagende Perchtfiguren in het Beierse woud

Er zijn twee soorten van Perchten. De goede ‘Schönperchten’ en de slechte ’Schiechperchten’. Het middelpunt van de Perchtentochten, Frau Percht, is van voren zon en van achteren duivel (in sommige regio’s andersom). Sommigen beschouwen haar als personificatie van de Noordse godin Frigg (vrouw van Odin en patrones van het huwelijk) of de Germaanse godin Freya (godin van de vruchtbaarheid).

Een dans van demonen tijdens de Rauhnächte in het Beierse woud

Foto: Tourismusverband Ostbayern

In dierenvellen en bont gehuld, bewapend met bellen en met griezelige (dier)maskers op hun hoofd, trekken ze met veel lawaai door de straten en leren kinderen wat het is om bang te zijn. Als je de schrikaanjagende gestaltes eens live wilt mee beleven, vind je hier een overzicht van Rauhnachtsparty’s in het Beierse woud.

Samenkomst van de Perchten in de Westernstadt Pullman-City

Diverse Perchten-groepen uit Duitsland, Oostenrijk en andere landen komen elk jaar op 26 december naar de internationale Perchten-ontmoeting. Deze vind plaats in het wild-west-park Pullmann-City in Eging am See in het Beierse Woud. Bij mystieke muziek trekken vanaf 15.00 uur de goede Perchten en de schrikaanjagende Krampusse, Heksen en geesten door de met kerstversiering getooide Mainstreet en verdrijven de winter en de demonen uit het oude jaar.

Lamer Rauhnacht in het Beierse woud

Rauhnachtheksen, duivels en Drud zijn enkele van de mystieke, griezelige sterren uit de Rauhnacht in Lam, die op 27 december het hele Beierse Woud in zijn ban heeft. Gloeiende ovens, glinsterende lichten, duistere muziek en mistflarden beheersen het schouwspel in de straat Am Dorfsanger in de wijk Engelshütt in Lam.

Vuur en vlammen horen ook bei de traditionele Rauhnächte in Oostbeieren

Foto: Tourismusverband Ostbayern

Englmarer Rauhnachtsparty

Koebellen klingelen, zwepen knallen en trommels roffelen als de Rauhnachtsdeelnemers op 28 december St. Englmar binnen trekken. Dit griezelige maar toch ook schitterende spektakel is het best vanuit de sneeuwbar te zien. Met een warme Rauhnachts-Glühwein verdwijnt het kippenvel dat door het schrikbarende optreden van de heksen wordt veroorzaakt. De toegang is gratis. Het tumult begint om 17 uur aan de Kirchplatz in St. Englmar.

Ook op 28 december dansen de geesten bij de Perchten- en Heksendans bij JOSKA in Bodenmais en in Eisenstein.

Een gemaskerde demon tijdens de Rauhnächte in het Beierse woud

Foto: Tourismusverband Ostbayern

De Waldkirchener Rauhnacht

Heksen, Druden en andere duistere gestaltes brengen op 5 januari bij het invallen van de duisternis een griezelig kabaal naar Waldkirchen. Krijsend en herrie makend trekken ze in het licht van fakkels naar de Marktplatz. Hier halen ze hun streken uit. Hun kunstig gemaakte maskers symboliseren de terugkeer van de zondige zielen, die in de Rauhnachten tevergeefs verlossing zoekend door het woud dwalen. Rauhnudel-zangers trekken van deur tot deur en vragen om gaven, de zgn. ‘Rauhnachts-Nudeln’.

Informatie over de Rauhnächte in het Beierse woud

Meer informatie over de Rauhnächten in het Beierse Woud en een overzicht van plaatsen waar de traditie in ere wordt gehouden is te vinden op de website.