TOP
Foto: TVO
Een vrouw en een man samen in een kano op een meertje in het Beierse Woud in Duitsland

Watersport in het Beierse Woud

Watersport in het Beierse Woud? Ja hoor: Het Beierse Woud is niet alleen een eldorado voor wandel- en bikefans. Ook kano- en kajakvrienden en andere waterratten kunnen hier in de beekjes, rivieren en meren van de bosrijke vakantiestreek veelvoudig hun sport beoefenen en zich in de open lucht uitstekend vermaken.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Een jonge vrouw vermaakt zich in een kano in het Beierse Woud

Foto: Filip Mroz/Unsplash

Canadees in plaats van wandelschoenen: een tocht op de Schwarze Regen

Afhankelijk van de tijd van het jaar is de rivier de Schwarze Regen tussen Zwiesel, Regen, Teisnach en Viechtach met een rubberboot of kano goed bevaarbaar. In een rustige en gelijkmatige slag van de peddels glijden de kanovaarders ontspannen stroomafwaarts. Daarbij wordt het voorbijtrekkende landschap vanuit een ander perspectief waargenomen en worden verstopte oeverplaatsen ontdekt. Nog niet lang geleden waren die alleen bekend bij eenden of ijsvogels.

Bovenloop van de rivier Ilz in het Beierse Woud

Foto: Studio/Shutterstock

Langzaam maar zeker gaat de tocht door bosrijke en weidelandschappen. Een 107 kilometer lange bootstour loopt van Blaibach naar Regensburg door het Natuurpark Oberer Bayerischer Wald. Om de twintig kilometer bevinden zich kampeermogelijkheden langs de rivier en verder zijn er eenvoudige toiletten langs de route. Meer informatie over de etappes vind je hier.

De rivier Ilz met bomen en bos in het Beierse Woud

Foto: Marius/HandruganTourismusverband Ostbayern

Wild water en betovering van onaangetaste natuur op de Ilz

De Ilz is een bijzonder snelstromend riviertje met veel kleine sprankelende zijriviertjes. Deze transporteren het zuurstofrijke water uit de hoger gelegen gebieden naar de Bayerwald-bergen Rachel en Lusen. Vroeger was de parelvisserij in de Ilz een bloeiende bron van inkomsten, tegenwoordig is de rijke natuur met de vele diersoorten indrukwekkend. De rivier en het dal zijn het levensruim voor veel soorten, waarbij ook zeldzame en bedreigde zoals de vuursalamander, grote gele kwikstaart, elrits, lynx of visotter. Helling en oevers zijn de natuurlijke leefomgeving voor de blauwe monnikskap. Ook vind je hier  zwaardlelies of struikvarens.

Een salamander op het mos kijkt naar een beekje in her Beierse Woud

Foto: Bildagentur Zoonar/Shutterstock

Wie een kanotocht door het Ilzdal maakt, vaart over de historische route van de pandoeren. Hier kan je verdedigingsburchten, gehuchten en afgelegen boerderijen ontdekken. De Ilz verbindt over een lengte van iets minder dan 70 kilometer en een hoogteverschil van meer dan 1.000 meter het Beierse woud met het dal van de Donau. Een klein gedeelte van de tocht, de Dießensteiner Leite, is alleen geschikt voor geoefende kanovaarders.

Passau in Beieren wordt ook wel de stad van de drie rivieren genoemd

Foto: Marius Handrugan

Zwemmen en waterfietsen in en op het Dreiburgenmeer

Het acht hectaren grote Dreiburgenmeer dankt zijn naam aan de drie omliggende burchten Saldenburg, Englburg en Schloss Füsrtensteintussen. Het ligt tussen het luchtkuuroord Thurmansbang en Tittling in het Beierse Woud. Op een twee kilometer lange rondlopende route komen de bezoekers langs een badstrand met gastronomie en ligweide. Voor een tochtje op het water kun je een roeiboot of waterfiets huren. Bevers hebben door de bouw van een grote dam in de toevoer van het meer een biotoop gecreëerd. Hier leven zelfs zwarte ooievaars en zilverreigers.

Een jonge vrouw en een jonge man SUPpen op de Rannasee in het Beierse Woud

Foto: TI Wegscheid

Stand Up Paddling van Duitsland naar Oostenrijk over het Rannameer

Met een oppervlakte van ongeveer twintig hectaren is het Rannameer bij Wegscheid in het Passauer Land het grootste zwemmeer in het Beierse Woud. De 120 meter lange waterglijbaan is de hoofdattractie. Wie het minder wild wil, kan proberen op forellen en karpers te vissen. Of je gaat gewoon op de ligweide van het uitzicht over het meer genieten. Ook een SUP-uitstapje op het meer is een aanrader. En echte liefhebbers maken een kort omweggetje via Oostenrijk. Er is geen grenscontrole, want een deel van het meer ligt in het buurland.

Een kano op de rivier Regen in het Beierse woud in Duitsland

Foto: Andreas Meyer

Waterskiën in het Beierse Woud: Een superlatief

Of het op dubbele ski’s, een mono ski, trickski of een wakeboard is maakt niet uit. Waterskiën kun je op allerlei manieren beoefenen, ook in het Beierse Woud. Bijvoorbeeld op de Donau bij Obernzell of bij Metten. Met een lengte van 18 kilometer is de waterskibaan hier zelfs de langste in heel Duitsland. Maar niet alleen op de Donau, ook op het Friedenhainmeer is de spetterende water-funsport mogelijk. Het meer in het recreatiegebied Parkstetten-Steinach-Kirchroth beschikt over de enige waterskikabelbaan in het Beierse Woud. Met een lengte van 1.200 meter is het overigens ook de langste in Duitsland.

Twee sportes rollen hun kano weg op weg naat een tour bij de Regen in het Beierse Woud

Foto: Andreas Meyer

Meer informatie over watersport in het Beierse Woud:

Op www.bayrischer-wald.de zijn uitvoerig informatie- en kaartmateriaal, nuttige tips en een overzicht met verhuuradressen voor uitrusting en watersportmateriaal te vinden.