TOP
Foto: Karl Allgaeuer/shutterstock.com

Beieren-feeling voor thuis

In plaats van je koffer te pakken en aan je vakantie in Beieren te beginnen, kun je op dit moment maar één ding doen: De herinneringen van de laatste vakantie koesteren en reisplannen voor de tijd na corona maken. Misschien helpen typische ‘Alm-Jausen’ – lekkernijen uit het Alpengebied – om het verlangen iets te verzachten. Hier een paar tips:

Het Beierse bier: Proost!

Na een fietstocht is het heerlijk even bij een Biergarten te stoppen om daar op de houten banken onder de kastanjes te zitten en een vers getapte maat ‘Helles’ te drinken. Het vakantieland Beieren is met zijn regio’s Franken, Oostbeieren, Oberbeieren en Allgäu/Beiers Zwaben en met ongeveer 650 brouwerijen het Duitse bierland bij uitstek. Alleen al de verscheidenheid aan bieren is hier onovertroffen: Helles, Dunkles, Märzen, Kellerbier of Weißbier; er worden minstens 40 verschillende biersoorten aangeboden.

Het Weißbier, vaak ook ‘Hefeweizen’ genoemd, is het lievelingsbier van de fans van het Beierse bier. Vooral in de zomer kunnen Biergartenfans het verfrissende biertje op prijs stellen – ook in een alcoholvrije versie. Elke van de vele kleine en middelgrote brouwerijen in Beieren zorgen voor een bierassortiment op het hoogste niveau. Natuurlijk hebben ze alle hun eigen brouwgeheimen, maar uiteraard wordt ook gebrouwen volgens het sinds 1516 bestaande ‘Bayerische Reinheitsgebot’, waarin strenge regels voor de Beierse brouwerijen zijn vastgelegd.

Foto: Werner Heiber/shutterstock.com

Als je een koel Helles of een fris Weißbier voor je persoonlijke, Beierse Biergarten-gevoel wilt bestellen, adviseert de Beierse Bierbrouwersbond de onlineshop www.biershop-bayern.de. Hier kunnen biervrienden uit meer dan 1.000 verschillende soorten bier van Beierse brouwerijen kiezen. Met een click komt de lekkere vakantiegroet uit Beieren snel en direct naar huis. Ook naar Nederland wordt geleverd.

Trek in een lekker glaasje wijn?

Franken is ook een deel van Beieren! Rondom de markante Maindriehoek met zijn cultuurmetropool Würzburg tot aan de rand van het Steigerwald strekt zich het Fränkische wijnland uit. Dit is een vakantiestreek, die weerspiegelt wat de Fränkische levensvreugde inhoudt, namelijk de wijn en de trots van de wijnboeren. Met het genot van een glas Frankenwijn haalt de wijnliefhebber ook een beetje Fränkisch wijnland in huis. Iedere slok van het witte, rosé of rode edele vocht roept een associatie op met gezellige wijnfeesten op het wijngoed, proeverijen bij de wijnboer of wandelingen door de wijnbergen. De webshop stuurt de nobele groet uit het Fränkische wijnland naar huis. De sortering uit de mooiste Frankenwijnen is enorm. (Weißburgunder, Rosé, Scheurebe, Riesling, Bacchus, Rotwein Cuvée.)

Foto: Fusionstudio/shutterstock.com

Een stukje chocola

Deze kostelijke pralines en premium-chocolade van de Lauenstein Confiserie, zijn een absolute must have, of beter gezegd een must eat-souvenir. Het bijzondere van deze chocolade is niet alleen de eersteklas kwaliteit, maar het is eveneens de fantastische symbiose die wordt gecreëerd tussen alpenlandschap en het ultieme genot. De witte wafeltjes of de chocoladereep in Schwarzwälder-Kirsch-smaak moet je beslist een keer geproefd hebben. Opgepast: Dit kan leiden tot verslaving. Alles kan besteld worden in de webshop.

Foto: AS Food studio/shutterstock.com

De worst mag niet ontbreken

Een echte Alm-Jause zonder worst? Vrij onwaarschijnlijk! Aan te raden en heel typisch voor de streek zijn leverkaas, Weißwurst of ham. Het maakt niet uit voor welke proteïnenrijke soort je kiest; Familie Lampl heeft het perfecte aanbod. Familie Lampl uit het district Dachau mest zgn. ‘Fleckvie’-ossen en heeft een eigen slagerij bij de boerderij, met een lange traditie. Bij hen krijg je leverkaas in een pot, die lang houdbaar is, maar desondanks heerlijk smaakt. Ook de andere worstspecialiteiten zijn echt de moeite waard. En als je je bestelling naar Nederland wilt laten sturen, schrijf je de familie Lampl gewoon een e-mail. Handig als je vantevoren in de onlineshop de gewenste producten uitkiest.

Foto: HETIZIA/shutterstock.com