TOP
Foto: Jacob Lund/shutterstock.com

Lekkere trek in Rijnland-Palts

In veel regio’s in Rijnland-Palts, dat aan Frankrijk, Luxemburg en ook aan België grenst, vind je een enorme hoeveelheid aan manufacturen die traditioneel handwerk en bijzondere culinaire delicatessen produceren. Het Duitsland magazine laat je meegenieten van vier maal ‘Made in Rheinland-Pfalts’ met producten van de Moezel, de Nahe het Westerwald en de Hunsrück.

In de buurt van de Nahe

Met marmeladecreaties als ‘Kreuznacher Wild-Brombeere’ (wilde bramen) of de ‘Nahe Prinzessin’ heeft Jeanette Marquis met haar manufactuur ‘Marquis – Feines zum Leben’ in Bad Kreuznach een naam opgebouwd. Ze biedt 37 verschillende soorten marmelade aan, heerlijke chutneys en mosterdvariaties. Bijzonder broodbeleg van vruchten als bijvoorbeeld  ‘abrikozen-limoen-mirte’ of ‘bloedpruimen-amaretto-confiture’ is te vinden bij de delicatessenmanufactuur Vinella in Bad-Münster am Stein-Ebernburg. 

Foto: Kaylin Pacheco

En voor vloeibare genotmiddelen moet je bij branderij Ferring in Hüffelsheim zijn: van morellen, appels, William-Christ peren, mirabellen en ander fruit dat voornamelijk uit de eigen kwekerijen stamt, stelt Michael Gebhard zijn edele brandwijnen samen. Zijn assortiment van smakelijke ‘Essenzen der Natur’ bestaat inmiddels ook uit een gin en young-malt-whisky. Proost! Meer informatie vind je hier.

Foto: Thomas Park

Lekkers van de Moezel

Een historische molen is het middelpunt van het Senf-Museum in Cochem, waar de mosterdmolenaar zijn gourmet-mosterd volgens oud recept en met zuiver natuurproducten produceert. Het echtpaar Hoffmann in Winningen an der Mosel maakt eveneens producten uit zuiver natuurproducten. In hun azijnmanufactuur verwerken zij uitsluitend vers en rijp fruit, groente en kruiden van kwekers uit de streek en uit eigen aanbouw. In eiken vaten waarin voorheen witte en rode wijn en dessertwijn opgeslagen waren, rijpen dan azijnen totdat ze het gewenste uitgebalanceerde fruitig-zure aroma hebben.

 

Foto: Sunvic/shutterstock.com

In de marmelade- en delicatessenmanufactuur van Marietta en Günter Probst in Ellenz-Poltersdorf kun je het zoete van de Moezel verwachten. Het echtpaar is vooral van de rode wijnbergperzik onder de indruk: Zij bereiden uit deze vrucht niet alleen een marmelade volgens traditioneel recept, maar ook likeur en mosterd. Meer informatie vind je hier.

Foto: Jonathan Pielmayer

Whisky uit het Westerwald

De geschiedenis van de graanstokerij in Nistertal gaat terug tot in de 19e eeuw. Je zou kunnen zeggen, dat hier nieuwe tradities in oude vaten ontstaan. Zo zijn er naast de graanstokerij ook een fruit- en whiskydistilleerderij en wordt er zelfs een eigen gin geproduceerd. Meer informatie over de regio Westerwald vind je hier.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Johannes Willwacher

Koolzaad met basilicum

In hun oliemolen in Gödenroth bij Kastellaun produceren Burkhard Kemp en Alexander Seeger koudgeperste ‘Hochland Schieferrapsöl’. Dit betekent dat het koolzaad niet geraffineerd of verhit wordt, maar behoedzaam in een slakkenpers wordt verwerkt, zodat zoveel mogelijk vitamines en onverzadigde vetzuren behouden blijven. Een deel van hun oliën worden met natuurlijke aroma’s als knoflook, boter, basilicum of zelfs lavendel verfijnd. Op afspraak worden rondleidingen gegeven in de oliemolen die deel uitmaakt van SooNahe, een regionaal verband van producenten in de Hunsrück en aan de Nahe. Meer informatie vind je hier.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH