TOP
Kunst van Ruben Sanchez in Mannheim. Foto: Alexander Krziwanie
Openluchtkunst of terwijl street art van Ruben Sanchez in Mannheim

Openluchtkunst in Baden-Württemberg

Open air concerten? Vanzelfsprekend! Sporten in de zon? Natuurlijk! Maar wat is met kunst in de open lucht? Is er! En dat dat zelfs ook zeer de moeite waard is bewijzen meerdere locaties in het zuidwesten van Duitsland. Hier volgt een lijstje met vijf maal openluchtkunst in Baden-Württemberg.

Openluchtkunst Sculptoura in Schönbuch in Baden-Württemberg

Foto: Andreas Sporn

Kunst langs de kant van de weg

Middenin het afwisselende landschap van Schönbuch en Heckengäu, in de regio Stuttgart, ligt de openlucht galerie Sculptoura. In totaal kun je er meer dan 60 sculpturen van gerenommeerde beeldhouwsters en kunstenaars van hout, metaal en steen bewonderen. Zoals bijvoorbeeld het beeldhouwwerk van Hans Bäurle ‘Einsam bin ich nicht alleine’ dat midden in de weelderige natuur is opgesteld. Als je de hoofdroute volgt kom je ‘Herrn Zimmer’ van Birgit Feil tegen of de ‘Wieseneier’ van Renate Hoffleit en zul je je verbazen over de op zijn kop staande ‘Gruß über den See’ van Josef Lang.

Openluchtkunst van Herakut in Mannheim

Mural van Herakut in Mannheim. Foto: Alexander Krziwanie

Stadt.Wand.Kunst

Streetart, kunst dus voor iedereen onder de vrije hemel, heeft ook Mannheim en Heidelberg bereikt. In de beide steden treffen zich in de zomer internationale grootheden uit de streetart-scene die het stadsbeeld met hun reusachtige murals verfraaien. De bestaande Urban Art Outdoor Galerien worden door de festivals Stadt.Wand.Kunst en Metropolink regelmatig aangevuld en bieden nieuwsgierigen en kunstgeïnteresseerden steeds weer nieuwe perspectieven. Een prachtige blikvanger in Mannheim is ‘Silence’ van Sourati. Wie wil, kan zich voor een rondleiding met gids langs de Mannheimer murals aanmelden. In Heidelberg zijn in de zomer ook dergelijke toeren gepland.

Een schilderij in plaats van een raam in Ötlingen in Baden-Württemberg

Foto: Oliver Welti

Kunst in het dorp

Een heel dorp vol met kunst. In het Art-Dorf Ötlingen, midden in het wijnbouwgebied vind je overal kunst: Op bijna iedere gevel en in de tuinen. Ongeveer honderd kunstwerken die alle vijf jaar wisselen zijn verdeeld over de hele gemeente te ontdekken. Initiatiefnemer van deze actie waaraan intussen circa 80 kunstenaars en kunstenaressen meewerken is de kunstenaar Gerhard Hanemann. Hij bracht het idee mee terug in het Markgräferland van zijn vakantie in het Italiaanse dorp Casoli in de regio Abruzzo. De dorpsgemeenschap was dolenthousiast en stelt ook na 15 jaar haar muren nog graag ter beschikking.

Openluchtkunst in Baden-Württemberg in de buurt van Oggelshauswn

Foto: Jo Herrmann Design

Openluchtkunst in Baden-Württemberg: Fotokunst en dialect

De langste openlucht galerie aan de Bodensee is in Radolfzell te vinden. Onder de titel ‘Aufgehängt und hochgesehen’ werd – passend bij de zogenaamde ‘Heimattagen‘ – aan de voorafgaande fotowedstrijd het thema ‘Unsere Heimat-Radolfzell und Ortsteile’ gegeven. Hobbyfotografen konden met maximaal drie foto’s deelnemen. Nu siert een selectie van 34 opnames de straten. Tot de actie behoort verder ook nog eenmalig een banner-galerie ’So schwätzt mer dehom’ (Zo wordt thuis gesproken) met typische dialectwoorden en -gezegdes. ‘’S’isch, wie’s isch!’ (Het is niet anders!)

Het sculpturenfietspad in Baden-Württemberg in het Odenwald in Duitsland

Foto: Tourismus Odenwald

Beelden in het veld

De Federsee in Oberschwaben is een van de grootste meren in Baden-Württemberg en tegelijkertijd het  grootste hoogveen in het zuiden van Duitsland. De streek is bekend vanwege de paalwoningen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Minder bekend daarentegen zijn de zgn. ‘Steinmale’ die al meer dan 30 jaar op een veld vlakbij de gemeente Oggelshausen staan en een beetje lijken op stenen getuigen van de geschiedenis. De werken werden gemaakt in het kader van twee symposia met vooraanstaand beeldhouwsters en beeldhouwers uit vijf verschillende landen en drie continenten.

Aanvullende informatie over openluchtkunst in Baden-Württemberg

Kijk op de website van het toerismebureau van Baden-Württemberg.