TOP
Foto: Heilbronn Marketing/Susi Maier
Een vrouw geniet van de uitzicht vanuit een wijnberg bij de Duitse stad Heilbronn

Urban Hiking: Wandelen in Baden-Württemberg

Trek je schoenen aan en ga wandelen in Baden-Württemberg! Avonturen beleef je niet alleen in de bergen of op het platteland, maar ook in steden in Zuid-Duitsland. Bij het zogenoemde “urban hiking” rijd je met de auto naar het centrum van de stad. Vervolgens begin je aan een wandeltocht in de buitenlucht, waarbij je onbekende plaatsen kunt ontdekken.

Onder de talrijke touren door de stedelijke gebieden van Baden-Württemberg is er voor elk fitnessniveau wel iets bij. Met de passende kleding is er zelfs in de herfst- of wintermaanden geen excuus te bedenken – een schuilplaats is immers altijd in de buurt.

Urban Hiking op een wandelpad aan de oevers van de Neckar in de Duitse stad Mannheim

Foto: Hyp Yerlikaya

Tussen de charme van natuur en industrie – Maulbeerinsel Mannheim

Het Maulbeerinsel in Mannheim is geen natuurlijk eiland. Het werd in de jaren 20 van de vorige eeuw met de bouw van het Neckarkanaal door mensenhanden aangelegd om er de stedelijke waterbedrijven te vestigen. Lang voor die tijd echter, waren er al moerbeibomen (Maulbeerbäume): Keurvorst Karl Theodor liet er al in de 18e eeuw de Neckardam mee beplanten.

De ca. 7 kilometer lange wandeling naar het beschermde natuurgebied Maulbeerinsel begint bij de televisietoren en loopt dan langs de Neckar tot aan de sluizen, waarvandaan je het eiland bereikt. Daar aangekomen, kun je niet ver van het stadscentrum verwijderd een ongerept landschap ontdekken. Het is levensruimte geworden voor ijsvogels, ooievaars en fazanten – een heel speciale belevenis als je gaat wandelen in Baden-Württemberg.

Uitzicht op de kasteelruïne van Heidelberg na een wandeling door de stad

Foto: Schwerdt

Te voet in het verleden: Heiligenberg Heidelberg

Tegenover het Heidelberger Schloss, op de noordelijke oever van de Neckar, verheft zich de 440 meter hoge Heiligenberg. Hier zijn talrijke wandelmogelijkheden. De rondweg ‘Keltenweg’ neemt je mee in de tijd van de Keltische stadswal, kloosterruïnes en een middeleeuwse waterput. Over de zuidelijke helling van de Heiligenberg in Heidelberg loopt de Philosophenweg.

In de aangrenzende tuinen groeien exotische planten als Japanse wolmispel, en Amerikaanse cypres, Spaanse brem en Portugese laurierkers. Een ca. vier kilometer lange rondweg verbindt de Philosophenweg, de Schlangenweg, de Alte Brücke en de Hauptstraße in de Heidelberger Altstadt met elkaar en biedt de mooiste stadgezichten. Heel leuk als je wilt wandelen in Baden-Württemberg.

Drei wandelers op een berg tijdens het wandelen in Baden-Württemberg

Foto: Achim Mende

Openluchtmuseum met wijngenot: Wijn Panorama Weg Heilbronn

Voor de poorten van de wijnstad Heilbronn kun je je wijnkennis opfrissen en tegelijkertijd in beweging zijn. 24 stops die over wijnbouw, cultuur- en natuurlandschap informeren de wandelaars op de 6,3 kilometer lange Wijn Panorama Weg. Hierop loop je van de historische boomwijnpers aan de rand van de stad tot aan boven op de Wartberg.

Door de informatiepunten lijkt de route een soort openluchtmuseum temidden van de wijnstokken. Passend bij dit onderwerp nodigt sinds dit jaar een nieuw wijncafé de gasten uit voor een korte pauze. Hier kun je de wijnen van de Heilbronner ‘huisberg’ direct proeven op de plaats waar ze groeien en tegelijkertijd van het fenomenale uitzicht genieten. Iedereen kan hier heenkomen. De wandelweg is ook geschikt voor gezinnen met kinderwagens of mensen in een rolstoel.

Een koe op een grasveld tijdens een wandeling

Foto: Wolfgang Hasselmann/Unsplash

Voor de huisdeur de groene natuur in: Rodgebiet en Dillweißenstein Pforzheim

Als je in Pforzheim een stads-ecologische rondleiding meemaakt, ervaar je veel interessante informatie over de natuur in het stadsgebied. Bijvoorbeeld over de bijzondere leefomstandigheden van de straatbomen, die met hun bladerdak schaduw geven en een aangenaam klimaat in de stad creëren, of over de bomen in de privétuinen of de groene gevels, die in de dichtbevolkte wijken veel verschillende diersoorten voedsel en onderdak geven.

Eén van de in totaal acht routes voert vanaf het stedelijke Rodgebiet in het zuidwestelijke gedeelte van Pforzheim over het dorpse Dillweißenstein met zijn opvallende lindenbestand naar het achterste dal, een vochtgebied met zeldzame dieren en planten en kan onder leiding van een gids of individueel afgelegd worden.

Een vrouw kijkt na een Urban Hike vanaf een berg op de zonsondergang

Foto: Lili Kovac/Unsplash

Een grootse film met vergezichten: Panoramaweg Baden-Baden

Wandelschoenen en outdoor belevenissen in het natuurgebied zijn zeker niet de eerste gedachten die bij je op komen als de naam Baden-Baden valt. Tot op de dag van vandaag zijn het de mondaine monumenten, het luxueuze savoir-vivre, een rijk cultuuraanbod en een eeuwenoude bad traditie die aan de bekendheid van de stad bijdragen.

De kasteelruïne van Baden-baden met heuvels op de achtergrond tijdens een wandeling in Baden-Württemberg

Foto: Fabian Wiktor/Unsplash

En dat, terwijl de glamour metropool slechts op een steenworp afstand van het Nationalpark Zwarte Woud verwijderd ligt. De ‘Panoramaweg’ slaat de brug tussen de stad en de natuur. De route begint bij het Kurhaus en gaat via de Altstadt verder de Battert op, die met zijn rotstorens heel populair is bij klimliefhebbers. Op zijn laatst op de Baden-Badense ‘Tafelberg’ doemen volledig nieuwe perspectieven over de stad en ver daar achter op.

Wandelen in Stuttgart betekent trappen lopen op de Stäffele

Foto: Thomas Niedermueller

Trap op, trap af op de Kesseltour: Stäffele-wandeling in Stuttgart

Stuttgart is één van de groenste grote steden in Duitsland en de stad is herkenbaar aan een onvergelijkbare topografie. De binnenstad ligt in een dalketel, omgeven door heuvels, bossen, boomgaarden en wijnbergen. Ongeveer 25 procent van de hoofdstad van Baden-Württemberg is bebost. Daarmee biedt Stuttgart uitstekende voorzieningen voor urbane wandelavonturen in en om de ketel.

De grootsteedse jungle kan te voet op heel authentieke wijze worden ontdekt: Meer dan 400 vroegere wijnbergtrappetjes lopen vanaf het centrum naar de hogere gebieden. Een wandeling over deze trapjes de zogenoemde ‘Stäffele’ vraagt weliswaar wat conditie, maar beloont gegarandeerd met geweldige vergezichten.

Een wandelaar bij de Wilhelmsburg in Ulm tijdens het Urban Hiking

Foto: Oliver Schulz

Verder wandelen in Baden-Württemberg: Vestingsweg Ulm

Er zijn bewoners van Ulm die beweren dat er twee belangrijke bouwwerken in de Donaustad zijn. Eentje verticaal en één horizontaal. Met de verticale wordt natuurlijk de beroemde Münster met de hoogste kerktoren ter wereld bedoeld. Met de horizontale wordt daarentegen de minder bekende bondsvesting bedoeld. Dit is het in Europa grootste behouden gebleven verdedigingswerk uit de 19e eeuw.

Het Münster van Ulm met de indrukwekkende toren tijdens het wandelen in Baden-Württemberg

Foto: Luis Fernando Felipe Alves/Unsplash

Bijna 13 kilometer lang loopt de vestingsweg langs de grootse wal om de stad. Op 32 borden vind je op markante plaatsen van de vesting informatie over het ontstaan, de functie en het gebruik na de militaire doeleinden. Er tussen wachten geweldige vergezichten over de tweelandenstad aan de Donau. Op dagen dat de föhn waait kun je zelfs tot aan de Alpen kijken.

Loon na het wandelen in Baden-Württemberg. Een eenzaam zeilboot op de Bodensee

Foto: Urban Lentz/Unplash

Water mars: Oeverweg naar de Konstanzer Hörnle

Wie eerder op zijn gemak wil wandelen in plaats van in een stevig tempo te lopen, is op de oeverweg in Konstanz op de juiste plek. De vlakke route loopt over ruim acht kilometer langs het meer, vanaf de Imperia voor het historische Konzilsgebouw door het stadspark naar het strandbad Horn, dat door de inwoners liefdevol ‘Hörnle’ wordt genoemd.

Onderweg laten de stad en het meer zich van hun mooiste kant zien. Terwijl van mei tot september een drukte van jewelste heerst, wordt het later in de zomer steeds rustiger. En op zijn laatst in de herfst of wintermaanden, als het licht en de kleuren langzaam veranderen en de omgeving een bijzondere schoonheid geven, kan je met het uitzicht over het meer tot rust komen en op krachten komen voor het alledaagse leven.

Meer informatie over wandelen in Baden-Württemberg en Urban Hiking:

www.tourismus-bw.de