TOP
Foto: Ralf Johnen
De Rijksburcht Cochem vanuit het bovenste gedeelte van het stadje

Zes redenen voor een bezoek aan Cochem

Mensenmassa’s op de Markt. Een drukte van jewelste op de promenade en in de steegjes tussen Moezel en Altstadt. Dat hoort bij het alledaagse leven in het Moezelstadje. Maar, er zijn een aantal goede redenen voor een bezoek aan Cochem. Wij laten hier de interessantse plaatsen zien om regionale lekkernijen te proberen, de beste ideeën om het stadje te ontdekken – en natuurlijk een klassieker.

Tekst: Ralf Johnen

Trappen naar het oude centrum van Cochem

Foto: Ralf Johnen

Wandelen in bovenste gedeelte van het stad

Het kleine plaatsje Cochem in Rijnland-Palts met iets meer dan 5000 inwoners lijkt soms uit zijn voegen te barsten. Dat is jammer, als  je de mooie vakwerkgebouwen het liefst in je eentje zou willen bewonderen. Het gaat echter ook anders tijdens een bezoek aan Cochem. Zoals overal elders gaan de mensen naar de plaatsen die zonder moeite bereikbaar zijn.

Een torentje met wijngaard bij Rijksburcht Coburg aan de Moezel

Foto: Ralf Johnen

Ook in Cochem is er een oplossing. Gewoon vanaf de Markt de Oberbachstraße oplopen. Al na enkele meters bergopwaarts wordt de drukte aanzienlijk minder. Hier kun je op het kleine plein aan de Schlaufstraße ongestoord iets drinken. Hiervandaan loop je verder over het Pumpengässchen naar de Balduinstor, de oudste behouden stadspoort in Cochem.

Als je er doorheen bent gelopen, moet je je na 50 meter even omdraaien. Nu valt je oog op het bekendste bouwwerk van de stad: de Burcht Cochem, die trots bovenop een heuvel hoog boven de Moezel uit troont. Dan loop je een maal rondom de begraafplaats verder naar het capucijnerklooster, waar vandaan je over historische trappen teruggaat naar de Altstadt.

Het beste ijs in de regio mag je niet missen tijdens je bezoek aan Cochem

Sommige dingen zijn niet vanzelfsprekend. Dat is ook het geval met het feit dat in een onooglijk pand aan de Moezelbrug (Moselpromenade 1) de beste ijssalon van de regio is gevestigd.

Een ijsje van Bortolot in moet je nuttigen tijdens een bezoek aan Cochem

Foto: Ralf Johnen

Van buiten zou de Gelateria Bortolot ook een toeristenval kunnen zijn. Dat is zeker niet zo. De uit de Dolomieten stammende familie houdt zich al sinds 1896 bezig met het maken van consumptie-ijs. Hun creaties zijn meesterlijk. Waanzinnig lekker is de smaak Weinbergpfirsich (wijnbergperzik).

Wijnproeverij aan de oever van de Moezel in Cochem

Foto: Ralf Johnen

Aan de Moezel drink je riesling

De wijn van de Moezel heeft wereldwijd een uitstekende naam. Er zit dan ook niet veel anders op dan ter plaatse een goed glas te drinken. Daarvoor zijn er legio mogelijkheden. Maar veruit het coolste is het om de wijn te proberen in een van de vele proeflokalen. Hiervoor kun je naar de oostkant van de Moezel gaan naar de Weinstube Hieronimi. Hier is behalve een hotel en restaurant ook een wijnkelder die niet alleen een aangename temperatuur heeft, maar er ook mooi uitziet.

Een Wijnkelder hoort op je lijstje tijdens een bezoek aan Cochem

Foto: Ralf Johnen

Je kunt er een gekoelde fles Moezelwijn kopen voor een redelijk bedrag. Daarmee ga je dan in de middagzon aan de oever van de Moezel zitten. Bij de wijn krijg je glazen zonder extra betalen, die moet je dan wel weer terugbrengen. Een mooier uitzicht op Cochem en de burcht vind je niet. En goedkoper kun je de wijn bijna niet proeven; een goede fles krijg je al vanaf zes euro. Het enige nadeel: het proeflokaal sluit al om 17 uur.

Rozentuin in het binnenhof van Rijksburcht Coburg

Foto: Ralf Johnen

Bezoek aan de Rijksburcht Cochem

De Rijksburcht Cochem is een machtig bouwwerk dat vermoedelijk vanaf het jaar 1100 werd gebouwd op een spits toelopende bergtop, die 154 meter boven Cochem en de Moezel uitsteekt. De tocht naar de burcht is weliswaar vermoeiend, maar het is de moeite waard: Het uitzicht vanaf de voormalige tolburcht over de omgeving is geweldig.

Open raam van Rijksburcht Coburg met een wijnberg op de achtergrond

Foto: Ralf Johnen

De rondleiding door de binnenplaats, ridderzaal, jachtkamer, eetzaal en zitkamer geven een goed beeld van hoe het leven er in vroegere tijden moet hebben uitgezien. Gratis indrukken van de burcht in deze tijd vind je volop als selfie met de Rijksburcht op de achtergrond in de verschillende social media.

Influencers maken foto's bij de Rijksburcht Coborg

Foto: Ralf Johnen

Verrukkelijke craft coffee

Kun je de overvolle Marktplatz met al zijn drukte beter vermijden? Nee, want hier is de Cochemer Kaffeerösterei gevestigd. Hier worden op een heel trendy manier cold-brew-specialiteiten, whites en andere hippe koffies geserveerd. De eigenaar met volbaard is als logo op de koffiekopjes afgebeeld. Heel bijzonder in deze omgeving, maar daarom niet minder goed!

Uitzicht op de moezel met wijnbergen vanaf Rijksburcht Coburg

Foto: Ralf Johnen

Een ronde over de bruggen

Heb je ’s avonds zin in een beetje beweging? Daarvoor is de avondwandeling over de bruggen met een lengte van iets meer dan vijf kilometer een  optimale gelegenheid. Je begint op de promenade op de westoever bij de Nordbrücke. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over Cochem en de achterliggende burcht. Op de andere oever aangekomen leidt een trap voor de jeugdherberg omlaag naar de rivier. Vervolgens loop je over de mooie Uferstraße terug over de Skagerak-Brücke naar het centrum. En dan kun je nog wat gaan drinken bij de Wein- und Sektkellerei Hieronimi een Weingarten met ligstoelen.

Meer informatie voor een bezoek aan Cochem

Kijk op de website van Mosel Highlights