TOP
Foto: Dominik Ketz
De Aggertalsperre is een stuwmeer in het Bergische Land in Nordrhein-Westfalen

Acht superlatieven in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is een land dat heel wat aan superlatieven heeft te bieden. Variërend van oeroude brouwerijen tot hoge bruggen en reusachtige havens stellen we acht bijzonderheden voor, die je eigenlijk moet gaan zien bij een road trip of als je toevallig in de buurt bent.

 

Tekst: Ralf Johnen

Aken heeft de warmste bronnen van Europa

Foto: Medien Aachen/Andres Herrmann

De warmste bronnen van Midden-Europa

Wat hebben keizer Karel de Grote en Giacomo Casanova gemeen? Welnu, beide ontspanden zich in het water van de warme bronnen van de thermaalbaden in Aken. Sinds enige tijd is de eerstgenoemde ook naamgever van de Carolus-Thermen. Hier borrelt water met een temperatuur van 75 graden uit de aarde omhoog. Deze natuurlijke bronnen zijn de heetste in Midden-Europa. Al lang voor Karel de Grote waren de romeinen hier om zich te ontspannen. Aan hen herinneren de zuilen in het thermaalbad.

De gasometer in Oberhausen is de grootste van de wereld

Foto: Denny Franzkowiak/Pixabay

De wereldwijd grootste gasometer

Met een hoogte van 117,5 meter en een opslagvolume van 347.000 kubieke meter is de gasometer in Oberhausen de grootste op aarde. Het machtige bouwwerk stamt uit 1929 en is een van de bekendste industriële monumenten. Sinds de gasometer niet meer als gasopslag dienst doet, fungeert hij behalve als monument ook als oriëntatiepunt, tentoonstellingsruimte en spectaculair uitzichtpunt.

De brouwerij Bolten in Korschenbroich is de oudste brouwerij ter wereld voor Altbier

Foto: Bolten Brauerei

De oudste brouwerij van altbier

Al sinds 1266 wordt in Korschenbroich bij Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen zonder onderbreking altbier gebrouwen. Daardoor behoort de privébrouwerij Bolten tot de oudste van Duitsland. Ook kan ze de eretitel van oudste altbierbrouwerij  ter wereld voeren. Naast de regionale specialiteit produceert de brouwerij ook troebel natuurbier, weizen bier en hell bier. De brouwerij heeft geen eigen café, maar tegenover de brouwerij is een picknick Biergarten. Hier kunnen gasten hun eigen eten meebrengen, terwijl de brouwerij voor volle glazen zorgt.

Robots in het computermuseum van Nixdorf in Paderborn

Foto: HNF

Het grootste computermuseum ter wereld

Paderborn in Oostwestfalen is de geboortestreek van de computerpionier Heinz Nixdorf. De innovatieve ondernemer heeft tot aan zijn dood in 1986 een florerende firma opgebouwd. In 1990 werd Nixdorf door Siemens overgenomen. Gebleven is desondanks het Heinz Nixdorf Museumsforum. Het museum is wereldwijd het grootste in zijn soort. Behalve computers, rekenmachientjes, robots en andere communicatiemiddelen is er ook aandacht voor de meer dan 5.000 jaar oude geschiedenis over menselijke communicatie.

De Müngstener Brücke tussen Wuppertal en Remscheid is hoogste spoorbrug van Duitsland

Foto: Carola68/Pixabay

De hoogste spoorwegbrug van Duitsland

Al meer dan honderd jaar verbindt de Müngstener spoorwegbrug de steden Wuppertal en Remscheid. Het wonder van techniek bevindt zich 107 meter boven de waterspiegel van de rivier de Wupper. Beneden in het dal ligt een landschapspark, dat ook een bezoek waard is. Een prachtige pek voor bijvoorbeeld een picknick of een uitgebreide fotosessie.

De Neyetalsperre in het Bergische Land is een van de vele stuwmeren

Foto: Tourismus NRW/Lukas Zecher

Meer superlatieven in Noordrijn-Westfalen: De meeste stuwmeren

Het Bergische Land verzorgt grote delen van het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen met water. Hiervoor werden gedurende vele jaren twaalf stuwmeren aangelegd. Zoveel zijn er immers nergens anders in Europa. Bever, Lingese, Wupper of Agger zijn betrouwbare leveranciers van de kostbare grondstof. Ze zijn echter ook een lust voor het oog. Meerdere stuwdammen kun je te voet ontdekken. Tegelijkertijd geldt ook hier een garantie voor mooie foto’s.

Burg Lüdinghausen bij Vischering is een van de vele waterburchten in Noordrijn-Westfalen

Foto: Tourismus NRW

De hoogste dichtheid aan kastelen en burchten

De stedendriehoek tussen Keulen, Bonn en Aken heeft de hoogste dichtheid aan waterburchten in heel Europa. Meer dan 120 van deze bijzondere bouwwerken hebben welvarende, overwegend adellijke bouwheren hier in meerdere eeuwen gebouwd. De mooiste manier om meer over deze burchten aan de weet te komen is de Wasserschlösserroute. Deze route heeft een lengte van 380 kilometer en is ideaal om op de fiets af te leggen.

De Altstadtkirmes in Soest behoort tot de superlatieven in Noordrijn-Westfalen

Foto: Susanne Pälmer/Pixabay

De grootste Altstadkermis van Europa

In het jaar 1338 hebben de bewoners van de stad Soest de opening van de Petruskerk op grootse wijze gevierd. Daaruit is een jaarlijks terugkerend feest ontstaan, dat tot aan de dag van vandaag voortleeft. De Allerheiligenkirmes is de grootste kermis in een Altstadt van Europa. Nog een reden, om de superlatieven in Noordrijn-Westfalen met eigen ogen te gaan bekijken.

Meer informatie over superlatieven in Noordrijn-Westfalen

www.nrw-tourism.com